ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλά σε εκδήλωση, αναδεικνύοντας τα κύρια σημεία πολιτικής του.

Κ. Πιερρακάκης: Η Ελλάδα μπορεί να καινοτομήσει και να εξάγει γνώση

Ο Κ. Πιερρακάκης, στο 4ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Περιφερειακής Ανάπτυξης στη Λάρισα, υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και της ενίσχυσης της Θεσσαλίας, τονίζοντας ότι η πολιτική πρέπει να κρίνεται από τα αποτελέσματα.

Την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της ενίσχυσης της Θεσσαλίας ανέδειξε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο 4ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Περιφερειακής Ανάπτυξης στη Λάρισα, που διοργανώθηκε από την εφημερίδα «Ελευθερία» και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του ήταν ότι η πολιτική «πρέπει να κρίνεται από τα αποτελέσματα και όχι από τις προθέσεις». Όπως σημείωσε, «οι κοινωνίες ζητούν αποτελέσματα» και «η πολιτική είναι η ικανότητα να μετατρέπει τη γνώση σε δράση, τη δουλειά σε αποτέλεσμα, την πρόθεση σε πράξη».

Αναφερόμενος στην περίοδο από το 2019 και μετά, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρισκόταν τότε «στην κόψη του ξυραφιού», με τις πληγές της κρίσης ακόμη ανοιχτές. Επισήμανε ότι, παρά τις διαδοχικές προκλήσεις – την πανδημία, τον πόλεμο στην Ευρώπη, τις ενεργειακές αναταράξεις και τις πληθωριστικές πιέσεις – «δεν επιτρέψαμε στο απρόβλεπτο να μας αιφνιδιάσει».

Ψηφιακό κράτος και διεθνές περιβάλλον

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ψηφιακό κράτος, τονίζοντας ότι η πανδημία «δεν ήταν μόνο μία κρίση υγείας, ήταν μία κρίση διοικητικής επάρκειας». Όπως είπε, «η Ελλάδα έκανε άλμα που θα απαιτούσε χρόνια υπό άλλες συνθήκες» και η σχέση κράτους - πολίτη άλλαξε ριζικά.

Αναφερόμενος στο διεθνές περιβάλλον, σημείωσε ότι «ο κόσμος στον οποίο βρισκόμαστε σήμερα δεν μοιάζει με εκείνον που γνωρίζαμε πριν από δέκα ή πέντε χρόνια». Οι ισορροπίες μεταβάλλονται, οι συμμαχίες επαναπροσδιορίζονται και η τεχνητή νοημοσύνη, οι αλυσίδες αξίας και η πράσινη μετάβαση αποτελούν «τους νέους όρους ισχύος».

Οικονομία και παραγωγικό μοντέλο

Για την οικονομία, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η αλλαγή του παραγωγικού προτύπου. «Για δεκαετίες η ελληνική ανάπτυξη στηρίχθηκε κυρίως στην κατανάλωση», είπε, προσθέτοντας ότι «το επόμενο βήμα είναι η έμφαση στην παραγωγή, στη δημιουργία και στην εξωστρέφεια».

Παρουσιάζοντας στοιχεία, ανέφερε ότι οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν από 11% το 2019 σε 17%, ενώ οι εξαγωγές από 20% του ΑΕΠ το 2010 έφτασαν στο 42%. «Έχουμε δρόμο μπροστά μας για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος», σημείωσε.

Σχετικά με την κοινωνική πολιτική, υπογράμμισε ότι «η οικονομία είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζεται κάθε κοινωνική πολιτική» και πως σήμερα «αυτό το θεμέλιο είναι πιο ισχυρό». Επισήμανε μέτρα όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η φορολογική μεταρρύθμιση με δημογραφικό χαρακτήρα.

Φορολογικές και κοινωνικές παρεμβάσεις

Ο υπουργός αναφέρθηκε στη νέα φορολογική πολιτική, σημειώνοντας ότι «το πώς φορολογείσαι θα αλλάζει ανάλογα με το πόσα παιδιά έχεις, πόσο νέος είσαι και πού μένεις». Τη χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη μείωση της άμεσης φορολογίας σε μία κίνηση».

Για το ιδιωτικό χρέος, τόνισε ότι χρειάζεται «ένα κράτος που δίνει το χέρι και δεν κουνάει το δάχτυλο», αναφερόμενος στη διεύρυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού και στη νέα ρύθμιση έως 72 δόσεων. Παράλληλα, παρουσίασε μέτρα στήριξης για συνταξιούχους, οικογένειες και ενοικιαστές, καθώς και την παράταση της επιδότησης στο diesel και στα λιπάσματα για τους αγρότες.

Ανάπτυξη στη Θεσσαλία

Αναφερόμενος στη Θεσσαλία, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει «συγκεκριμένο και σφιχτό χρονοδιάγραμμα» για τη μετεγκατάσταση του τελωνείου της Λάρισας, με αυτοψία στελεχών της ΑΑΔΕ την επόμενη εβδομάδα. Επισήμανε ότι από το 2019 έως το 2025 η περιφέρεια κατέγραψε σαφή βελτίωση, με αύξηση 28% στο λιανικό εμπόριο, 55% στα καταλύματα και 65% στην εστίαση, ενώ η ανεργία μειώθηκε στο 6,2%.

Στάθηκε στα μεγάλα έργα υποδομής, όπως ο Ε65, η σύνδεση με την Εγνατία, η αναβάθμιση οδικών αξόνων και σιδηροδρομικών γραμμών, καθώς και στα αρδευτικά έργα και τα φράγματα. Όπως είπε, «αυτά τα έργα ενώνουν την περιφέρεια με τα μεγάλα δίκτυα της χώρας και της Ευρώπης, ανοίγοντας δρόμους για επενδύσεις».

Κλείνοντας, ο υπουργός τόνισε ότι «η Θεσσαλία δεν αναζητά ευκαιρίες, είναι ένας τόπος που τις δημιουργεί». Υπογράμμισε ότι η περιοχή βρίσκεται «μπροστά σε μία νέα ιστορική φάση, όπου η ανθεκτικότητα μετατρέπεται σε προοπτική και η προσπάθεια σε αποτέλεσμα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Πιερρακάκης: Έτοιμος έως το φθινόπωρο ο Φορέας Επαναμίσθωσης

Ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, όπως ανακοίνωσε ο Κ. Πιερρακάκης, παρέχοντας στήριξη σε ευάλωτους για παραμονή στην κατοικία τους με χαμηλό ενοίκιο και δυνατότητα επαναπόκτησης.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Πρώτη κυβέρνηση που ελαφρύνει τα βάρη των επόμενων γενεών

Ο Κ. Πιερρακάκης, σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, τόνισε πως η επόμενη δεκαετία πρέπει να είναι δεκαετία τόλμης, επενδύσεων και παραγωγής, ενώ κάλεσε σε αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα, για να διαμορφώσουμε το μέλλον της Ελλάδας.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Η στέγαση στο επίκεντρο του Eurogroup με ελληνική πρωτοβουλία

Ο Κ. Πιερρακάκης επισήμανε στη Λευκωσία πως η στέγαση είναι ζήτημα κοινωνικής συνοχής και οικονομίας στην Ευρώπη και θα τεθεί στο Eurogroup με ελληνική πρωτοβουλία. Τόνισε, επίσης, ότι η ασφάλεια της Κύπρου αφορά όλη την Ευρώπη.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Η προσιτή στέγαση στο επίκεντρο του Eurogroup στη Λευκωσία

Ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης συμμετέχει σε Eurogroup και άτυπο ECOFIN στη Λευκωσία, με βασικό θέμα την προσιτή στέγαση, τονίζοντας τη σημασία της για οικογένειες και νέους και αναζητώντας αποτελεσματικές πολιτικές λύσεις.
Κυριάκος Πιερρακάκης προφίλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Επενδύσεις και καινοτομία για ισχυρή ευρωπαϊκή ενέργεια

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε την ανάγκη επενδύσεων στα δίκτυα και την ενιαία αγορά ενέργειας, ζητώντας μια «ευρωπαϊκή Silicon Valley» και ταχεία ενοποίηση κεφαλαιαγορών, ενώ επεσήμανε τη σημασία συντονισμένης δράσης στην ενεργειακή κρίση.
Ευρώ χαρτονόμισμα ανάλυση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Ποια είναι τα εμπόδια στην Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων της ΕΕ

Η Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων (SIU), μαζί με την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς, αποτελεί βασική προτεραιότητα της ΕΕ, όπως τονίζει ο Κ. Πιερρακάκης, με στόχο την ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών.