ΓΔ: 2260.67 0.04% Τζίρος: 183.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κυριάκος Πιερρακάκης βουλή
Φώτο: Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Πιερρακάκης. Credits: Menelaos Myrillas / SOOC

Πιερρακάκης: Πλεόνασμα πάνω από τον στόχο, επιστροφή στους πολίτες

Ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε ότι το πλεόνασμα του 2025 θα ξεπεράσει τον στόχο και ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέψει στοχευμένα στους πολίτες.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι «το πλεόνασμα θα είναι πάνω από τον στόχο και ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέψει στους πολίτες», κατά την ομιλία του στη συνάντηση με τους Αρχηγούς των Διπλωματικών Αποστολών της ΕΕ στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα. 

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε στις προκλήσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας, τη σταθερή αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας και τις διεθνείς κρίσεις που επηρεάζουν το οικονομικό περιβάλλον.

Ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις και αναπτυξιακή δυναμική

Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι τα τελικά δημοσιονομικά αποτελέσματα για το 2025 θα είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα, με ισχυρότερο πλεόνασμα. 

Ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, όπως είπε, θα κατευθυνθεί στους πολίτες με στοχευμένο τρόπο, εντός του πλαισίου των νέων κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ελληνική οικονομία, όπως ανέφερε, αναπτύσσεται με ρυθμούς περίπου διπλάσιους του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ η χώρα έχει επιτύχει βιώσιμα πλεονάσματα και τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση χρέους στην Ευρώπη. 

«Η σταθερότητα και οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν τη βάση της διατηρήσιμης ανάπτυξης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η ανεργία πλησιάζει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και ότι ο τραπεζικός τομέας συνεχίζει να βελτιώνεται, με σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η κρίση στα Στενά του Ορμούζ και οι επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία

Αναφερόμενος στις γεωπολιτικές εξελίξεις, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η κρίση στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την παγκόσμια ενεργειακή σταθερότητα.

 Η διάρκεια της κρίσης, το επίπεδο των ζημιών στις ενεργειακές υποδομές και το καθεστώς που θα προκύψει μετά το τέλος της, θα καθορίσουν την έκτασή της.

Επισήμανε ότι οι πολιτικές που λαμβάνονται σε περιόδους κρίσης έχουν μακροχρόνιες συνέπειες, υπενθυμίζοντας τα παραδείγματα της δεκαετίας του ’70 και τη δημιουργία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημερινή ενεργειακή κρίση μπορεί να αποδειχθεί ακόμη σοβαρότερη από τις προηγούμενες τρεις μαζί.

Τόνισε επίσης την ανάγκη συντονισμού μεταξύ δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, ώστε να αποφευχθεί η μετατροπή της ενεργειακής κρίσης σε δημοσιονομική.

Η τεχνητή νοημοσύνη ως νέα παγκόσμια πρόκληση

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην τεχνητή νοημοσύνη, επισημαίνοντας ότι απαιτείται παγκόσμια προσέγγιση στη διακυβέρνησή της. 

Όπως είπε, η ταχύτητα εξέλιξης των αλγορίθμων είναι εκθετική και ξεπερνά τον ρυθμό προσαρμογής των πολιτικών συστημάτων. «Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, με θεσμικά εργαλεία που θα διασφαλίζουν αποτελεσματική διαχείριση», σημείωσε.

Η ευρωπαϊκή απάντηση: Savings and Investment Union και ψηφιακό ευρώ

Στο πλαίσιο των συζητήσεων του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, ο Πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της «οικονομικής αρχιτεκτονικής» της Ευρώπης μέσω της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων (Savings and Investment Union – SIU). Το εγχείρημα, όπως είπε, μπορεί να αυξήσει το ευρωπαϊκό ΑΕΠ κατά 5% έως 7%, ενισχύοντας την ανάπτυξη, την απασχόληση και τους μισθούς.

Αναφέρθηκε επίσης στο ψηφιακό ευρώ, που αναμένεται να υλοποιηθεί έως το 2029, ως εργαλείο ενίσχυσης της διεθνούς παρουσίας του νομίσματος. «Οφείλουμε να κινηθούμε ταχύτερα, διότι κάθε μήνας καθυστέρησης μετρά», τόνισε.

Κλείνοντας, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να δράσει ενιαία για να αξιοποιήσει τη δυναμική της και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις σύγχρονες προκλήσεις, από την ενεργειακή κρίση μέχρι την ψηφιακή μετάβαση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί γρήγορα απέναντι στην κρίση

Στην ανάγκη άμεσης δράσης για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας και της στρατηγικής αυτονομίας αναφέρθηκε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο EIB Group Forum 2026, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί γρήγορα σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.
Ελληνική οικονομία χρήματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διευκρινίσεις για προγράμματα κατάρτισης και μεταφορά έργων στο νέο ΕΣΠΑ

Με κοινό δελτίο Τύπου, τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας απαντούν σε δημοσιεύματα για προγράμματα κατάρτισης, λέγοντας ότι οι μεταφορές έργων στο νέο ΕΣΠΑ έγιναν με έγκριση της ΕΕ και διαφάνεια.
Κυριάκος Πιερρακάκης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Τιμητική αλλά πρόωρη η συζήτηση για Eurogroup

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης χαρακτηρίζει πρόωρη τη δημόσια συζήτηση για τη διαδοχή στο Eurogroup, τονίζοντας ότι οι επίσημες επαφές δεν έχουν αρχίσει και ότι κάθε συζήτηση θα γίνει θεσμικά, εντός ΕΛΚ και ΕΕ.