ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλά σε επίσημη εκδήλωση με φόντο την ευρωπαϊκή σημαία.

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε πως η στήριξη σε πολίτες, εργαζόμενους, επιχειρήσεις και παραγωγικούς τομείς θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί.

Στο Forum Πελοποννήσου 2026 με θέμα «Ανθεκτική Αγορά – Βιώσιμη Οικονομία», ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει «τους πολίτες, τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις και την παραγωγή, για όσο διάστημα χρειαστεί». Ο υπουργός υπογράμμισε πως η Πελοπόννησος αποτελεί Περιφέρεια με ιδιαίτερη αναπτυξιακή σημασία και παρουσίασε το σχέδιο ενίσχυσης της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής σε περιόδους αβεβαιότητας.

Ανάπτυξη και επενδύσεις στην Πελοπόννησο

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο της περιφερειακής οικονομίας, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε κατά 31% ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο, ενώ λειτουργούν πάνω από 113.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 7,6% του συνόλου της χώρας. Ιδιαίτερη άνοδο σημειώνει ο τουρισμός, με αύξηση επισκέψεων 16,3% το 2025 σε σχέση με το 2024, τριπλάσια του εθνικού μέσου όρου.

Η ανεργία στην Πελοπόννησο έχει μειωθεί στο 8,2% από 12% το 2019, ενώ υλοποιείται εκτεταμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα με πάνω από 200 έργα και συνολικές επενδύσεις 6,5 δισ. ευρώ, δημόσιες και ιδιωτικές. Όπως τόνισε, «η πρόοδος της εθνικής οικονομίας αντανακλάται πλέον και στην περιφερειακή ανάπτυξη».

Οικονομική σταθερότητα και κοινωνική στήριξη

Αναφερόμενος στη διεθνή συγκυρία, ο υπουργός επισήμανε ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή δημιουργεί αβεβαιότητα, ωστόσο η Ελλάδα διαθέτει πλέον ανθεκτική οικονομία. «Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις κυβερνήσεις είναι να διατηρήσουν τη σταθερότητα της οικονομίας και την κοινωνική συνοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Ο κατώτατος μισθός έχει ανέλθει στα 920 ευρώ, ενώ οι καθαρές αποδοχές αυξάνονται ταχύτερα από τον πληθωρισμό. Παράλληλα, μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, ο ΕΝΦΙΑ και ο ΦΠΑ σε ακριτικές περιοχές, ενώ ενισχύονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως ανέφερε, «κανείς δεν θα μείνει μόνος στην κρίση. Το κράτος θα είναι παρόν». Τα πρόσφατα μέτρα στήριξης ανέρχονται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ για το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου, καλύπτοντας καύσιμα, λιπάσματα, μεταφορές και ακτοπλοΐα.

Ισχυρή ανάπτυξη και μείωση χρέους

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,1% το 2025 έναντι 1,4% της Ευρωζώνης, με τις επενδύσεις να αποτελούν τον κύριο μοχλό ανάπτυξης. Ο λόγος επενδύσεων προς ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει το 17,7% το 2026, ενώ οι εξαγωγές αντιστοιχούν πλέον στο 42% του ΑΕΠ, έναντι 20% το 2009.

Η ανεργία έχει μειωθεί στο 8,9%, ενώ το δημόσιο χρέος υποχωρεί στο 145,9% του ΑΕΠ και προβλέπεται περαιτέρω μείωση στο 138,2%. «Δεν θα περάσουμε τον λογαριασμό στην επόμενη γενιά», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση χρέους στην Ευρώπη.

Επενδυτικά εργαλεία και φορολογική δικαιοσύνη

Η δεύτερη μεγάλη εγγύηση για την οικονομία, όπως είπε, είναι οι επενδύσεις και οι ευρωπαϊκοί πόροι. Το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα ευρωπαϊκά ταμεία ύψους 8 δισ. ευρώ ενισχύουν τη δυναμική ανάπτυξης. Παράλληλα, το Υπερταμείο μετατρέπεται σε δημόσιο επενδυτικό ταμείο αξίας 12 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός τόνισε τη σημασία της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αναφέροντας ότι η απώλεια εσόδων από ΦΠΑ έχει μειωθεί κάτω από 10% από 24% το 2019. «Η πλήρης ψηφιοποίηση του συστήματος δημιουργεί ένα κλίμα δικαιοσύνης και υπευθυνότητας», υπογράμμισε.

Η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη

Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει πλέον ανακτήσει την αξιοπιστία της και συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών. Αναφέρθηκε στη σημασία της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, που θα επιτρέψει τη διοχέτευση των ευρωπαϊκών αποταμιεύσεων στις επενδύσεις εντός ΕΕ, καθώς και στη μετάβαση στο ψηφιακό ευρώ.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμείνει μόνο μια μεγάλη αγορά. Πρέπει να γίνει και μια ισχυρή οικονομική, τεχνολογική και γεωπολιτική δύναμη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί πολλαπλά από αυτό το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο, εφόσον συνεχίσει τη συνετή οικονομική πολιτική.

Ανάπτυξη, άμυνα και σταθερότητα

Κλείνοντας την ομιλία του, ο υπουργός υπογράμμισε ότι το μέρισμα της ανάπτυξης ενισχύει όχι μόνο την κοινωνική συνοχή αλλά και την εθνική ασφάλεια. Αναφέρθηκε στην αποστολή της φρεγάτας «Κίμων» στην Κύπρο ως παράδειγμα ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και επισήμανε ότι «μια ισχυρή οικονομία σημαίνει μια ισχυρή χώρα».

«Στόχος μας δεν είναι απλώς να διαχειριζόμαστε τις κρίσεις, αλλά να χτίζουμε μια Ελλάδα πιο ισχυρή μέσα και μετά από κάθε κρίση», κατέληξε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛ.Α.Σ.: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός Πιερρακάκη φέρνει εξάρτηση και σπατάλη κονδυλίων

Η ΕΛ.Α.Σ. απαντά στον Κ. Πιερρακάκη τονίζοντας ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός συνεπάγεται κινδύνους, όπως η εξάρτηση από ξένες τεχνολογίες και τα διεθνή ολιγοπώλια, επισημαίνοντας την ανάγκη για εθνικές ψηφιακές υποδομές.
Κυριάκος Πιερρακάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Οικονομικών: Κανένας ευάλωτος οφειλέτης δεν έμεινε απροστάτευτος

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών απαντά στο ΠΑΣΟΚ για τον Φορέα Ακινήτων, διευκρινίζοντας πως δεν απαιτείται από ευρωπαϊκή οδηγία καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας και πως κανένας ευάλωτος δεν έμεινε απροστάτευτος.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κριτική Τσουκαλά για καθυστέρηση εφαρμογής νόμου οφειλετών από την κυβέρνηση

Ο Κ. Τσουκαλάς, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση εφαρμογής του Φορέα Απόκτησης Ακινήτων, ρωτώντας γιατί η νομοθέτηση του 2020 θα εφαρμοστεί μόλις το 2026 και καλώντας τον υπουργό να απαντήσει για τα δάνεια.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Πιερρακάκης: Έτοιμος έως το φθινόπωρο ο Φορέας Επαναμίσθωσης

Ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, όπως ανακοίνωσε ο Κ. Πιερρακάκης, παρέχοντας στήριξη σε ευάλωτους για παραμονή στην κατοικία τους με χαμηλό ενοίκιο και δυνατότητα επαναπόκτησης.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Η βιομηχανία τροφίμων αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας

Ο Κ. Πιερρακάκης τόνισε πως η βιομηχανία τροφίμων είναι κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια και χρειάζεται στήριξη. Προτείνει καλύτερη σύνδεση εκπαίδευσης-αγοράς, αξιοποίηση ταλέντου και ενίσχυση της σύγχρονης εικόνας του κλάδου.
Κυριάκος Πιερρακάκης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Δικαιοσύνη χωρίς ατέρμονες, εξαντλητικές διαδικασίες

Ο υπουργός Κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι η αναζήτηση Δικαιοσύνης δεν πρέπει να είναι εξουθενωτική για τους πολίτες και ζήτησε ταχύτερη επίλυση εκκρεμών υποθέσεων, ειδικά σε μεγάλες τραγωδίες, με θεσμική ευαισθησία.