ΓΔ: 2060.16 0.10% Τζίρος: 314.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Κτίριο ΟΟΣΑ πρόσοψη
Η πρόσοψη του κτιρίου του ΟΟΣΑ με το χαρακτηριστικό λογότυπο σε εμφανές σημείο.

ΔΥΠΑ και ΟΟΣΑ μαζί για ενίσχυση της επανένταξης ευάλωτων ανέργων

Η ΔΥΠΑ και ο ΟΟΣΑ παρουσίασαν τα ευρήματα μελέτης για την ενίσχυση της εξατομικευμένης στήριξης ανέργων που αποκλείονται από την αγορά εργασίας, με στόχο νέο πλαίσιο εξυπηρέτησης και προώθηση της κοινωνικής συνοχής μέσω ψηφιακών εργαλείων.

Σε μια κομβική στιγμή για την κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) εστιάζει στους πολίτες που βρίσκονται πιο απομακρυσμένοι από την αγορά εργασίας, στο πλαίσιο του συνολικού επανασχεδιασμού των πολιτικών στήριξης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η ΔΥΠΑ, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), παρουσίασε στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας τα αποτελέσματα της μελέτης με τίτλο «Ενισχύοντας την εξατομικευμένη υποστήριξη για αναζητούντες εργασία που είναι αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας στην Ελλάδα (Strengthening Individualised Support for Jobseekers Furthest from the Labour Market in Greece)».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στελέχη της ΔΥΠΑ και του ΟΟΣΑ, μαζί με εκπροσώπους οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, ανέλυσαν τα βασικά ευρήματα και τις προτάσεις πολιτικής. Οι προτάσεις αυτές στοχεύουν στη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου εξυπηρέτησης των πολιτών, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή μέσω της ψηφιακής μετάβασης.

Μετάβαση σε ανθρωποκεντρικό μοντέλο στήριξης

Η παρουσίαση ανέδειξε τη μετάβαση σε ένα πιο αποτελεσματικό και ανθρωποκεντρικό μοντέλο υποστήριξης των ανέργων που βρίσκονται μακριά από την αγορά εργασίας. Η μελέτη καταγράφει βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και προτείνει καινοτόμες παρεμβάσεις με στόχο τη διεύρυνση της πρόσβασης στις υπηρεσίες, την αναβάθμιση της ποιότητάς τους και την ενίσχυση των αποτελεσμάτων ένταξης στην απασχόληση.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών και των διοικητικών δεδομένων, καθώς και στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου υποστήριξης που αντιμετωπίζει συνδυαστικά τα εμπόδια αποκλεισμού από την αγορά εργασίας.

Οι τέσσερις άξονες της μεταρρύθμισης

Η νέα στρατηγική προσέγγιση μετακινεί το κέντρο βάρους από τις τυπικές διαδικασίες στην έξυπνη χρήση δεδομένων και την εξατομικευμένη εξυπηρέτηση, μέσα από τέσσερις βασικούς άξονες μεταρρύθμισης:

- Έγκαιρος εντοπισμός των πλέον ευάλωτων ανέργων, μέσω συνδυασμού ερωτηματολογίων και διοικητικών δεδομένων.

- Ψηφιακά εργαλεία για συμβούλους απασχόλησης, με ανάπτυξη dashboards για πλήρη αποτύπωση αναγκών και σχεδιασμό εξατομικευμένων δράσεων.

- Ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής υποστήριξης, με διασύνδεση της ΔΥΠΑ με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών και τοπικές υπηρεσίες (υγείας, στέγασης, νομικής υποστήριξης).

- Εντατική και ευέλικτη παρέμβαση, με παροχή υψηλής υποστήριξης για όσους το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Δηλώσεις ΔΥΠΑ και ΟΟΣΑ

Η Διοικήτρια της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, Γιάννα Χορμόβα, δήλωσε:

«Τα τελευταία χρόνια, η ΔΥΠΑ υλοποιεί με συνέπεια μια συνολική μεταρρυθμιστική προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών απασχόλησης, με στόχο μια πιο αποτελεσματική και ανθρώπινη προσέγγιση προς τους πολίτες.

Η συνεργασία μας με τον ΟΟΣΑ ενισχύει αυτήν τη διαδρομή και συμβάλλει στον περαιτέρω σχεδιασμό πολιτικών που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Με τη συστηματική αξιοποίηση της τεχνολογίας, την αναβάθμιση των εργαλείων μας και την ενίσχυση των συνεργασιών με φορείς και υπηρεσίες, διαμορφώνουμε ένα πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο υποστήριξης, που αντιμετωπίζει ουσιαστικά τα εμπόδια που κρατούν τους πολίτες εκτός απασχόλησης.

Συνεχίζουμε δυναμικά τη μεταρρυθμιστική μας πορεία, διαμορφώνοντας μια ΔΥΠΑ πιο σύγχρονη, πιο ευέλικτη και πιο αποτελεσματική, που ανταποκρίνεται ουσιαστικά στις ανάγκες των πολιτών, ενισχύει την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας και συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή και την ανθεκτικότητα».

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Απασχόλησης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΟΣΑ, Mark Pearson, σημείωσε:

«Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης της Ελλάδας (ΔΥΠΑ) έχει επενδύσει σημαντικά σε νέα ψηφιακά εργαλεία, με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών της για την υποστήριξη των ατόμων που αναζητούν εργασία.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ παρέχει στη ΔΥΠΑ ολοκληρωμένες προτάσεις για το πώς να συνεχίσει τις προσπάθειές της, προκειμένου να βοηθήσει στον έγκαιρο και καλύτερο εντοπισμό των ομάδων που είναι πιο απομακρυσμένες από την αγορά εργασίας και να ενισχύσει την υποστήριξη που λαμβάνουν».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο ΔΥΠΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΥΠΑ: Μείωση 5,9% στους εγγεγραμμένους ανέργους τον Ιανουάριο 2026

Στους 923.853 ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στη ΔΥΠΑ τον Ιανουάριο 2026, μειωμένοι κατά 5,9% σε σχέση με έναν χρόνο πριν και αυξημένοι κατά 0,9% από τον Δεκέμβριο. Το 45,2% είναι άνεργοι άνω του έτους, οι γυναίκες αποτελούν το 64,3%.
Λογότυπο ΔΥΠΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΥΠΑ: 167 εργαστήρια συμβουλευτικής τον Ιανουάριο για αναζήτηση εργασίας

Η ΔΥΠΑ συνεχίζει το 2026 τα εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής. Τον Ιανουάριο προγραμματίζονται 167 δράσεις, 145 διά ζώσης σε 85 ΚΠΑ2 και 22 διαδικτυακά, με θεματικές όπως βιογραφικό, συνέντευξη και χρήση τεχνητής νοημοσύνης.
Νίκη Κεραμέως ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεραμέως: Ολοκληρωμένο σχέδιο για αντιμετώπιση της δημογραφικής πρόκλησης

Η Νίκη Κεραμέως παρουσίασε τη στρατηγική της Ελλάδας για το δημογραφικό, με μέτρα υπέρ της απασχόλησης, της ισότητας των φύλων, της ενεργού γήρανσης και της ενίσχυσης των νέων εργαζομένων.
Λογότυπο ΔΥΠΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιάννα Χορμόβα (ΔΥΠΑ): Νέες γέφυρες απασχόλησης για 50.000 πολίτες

Περισσότεροι από ένας στους τρεις ανέργους στην Ελλάδα είναι άνω των 45 ετών, γι’ αυτό η ΔΥΠΑ ξεκινά πρόγραμμα για 50.000 ανέργους άνω των 30, με έξι μήνες απασχόληση, 6ωρο και καθαρή αμοιβή 704 ευρώ μηνιαίως.
Λογότυπο ΔΥΠΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργασία μέσω ΔΥΠΑ: 260.000 ωφελούμενοι από τα προγράμματα κατάρτισης

Τα προγράμματα κατάρτισης της ΔΥΠΑ βοήθησαν πάνω από 260.000 άτομα να βρουν ή να κρατήσουν εργασία τα τελευταία τρία χρόνια, με επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ. Άνοιξαν αιτήσεις για νέο πρόγραμμα voucher σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.