ΓΔ: 2603.34 -0.39% Τζίρος: 180.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κωστής Χατζηδάκης πορτρέτο
Ο Κωστής Χατζηδάκης σε δημόσια τοποθέτηση για τα οικονομικά θέματα της Ελλάδας.

Κ. Χατζηδάκης: Σταθερότητα η άμυνά μας απέναντι στην κρίση

Ο Κωστής Χατζηδάκης αναλύει σε άρθρο του τα πρώτα συμπεράσματα από τις νέες συγκρούσεις με επίκεντρο το Ιράν, επισημαίνοντας τον ενισχυμένο ρόλο ΗΠΑ και Ισραήλ και τις ελλείψεις της ΕΕ στην άμυνα και εξωτερική πολιτική.

Πέντε βασικά συμπεράσματα για τις συνέπειες των εχθροπραξιών με επίκεντρο το Ιράν, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και για την ελληνική οικονομία, παρουσιάζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης σε άρθρο του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή».

Πρώτον, όπως σημειώνει, «οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την εκλογή του Προέδρου Τραμπ, υπογραμμίζουν την παρουσία τους ολοένα και περισσότερο διεθνώς. Το Ισραήλ, επίσης, έχει σκληρύνει τη στάση του, μετά την επίθεση της Χαμάς το 2023 και αξιοποιώντας πολύ προωθημένες τεχνολογικές δυνατότητες χτυπά καθεστώτα και οργανώσεις που θεωρεί υψηλού κινδύνου για το ίδιο».

Δεύτερον, «η Ευρωπαϊκή Ένωση, που, με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιχειρεί να υιοθετήσει συγκεκριμένες πολιτικές για μια Κοινή 'Αμυνα, είναι φανερό ότι έχει πολύ σοβαρά ελλείμματα τόσο σε σχέση με την Κοινή 'Αμυνα όσο και σε σχέση με την εξωτερική της πολιτική. Η αμηχανία και η κακοφωνία, με αφορμή την κρίση στον Κόλπο το καθιστούν προφανές. Οι αδυναμίες στο πεδίο αυτό σε σχέση με τους άλλους μεγάλους διεθνείς παίκτες (ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία) μπορεί να κοστίσουν και στην ευρωπαϊκή οικονομία».

Τρίτον, «σε αντίθεση με την Ευρώπη και παρά τις "Κασσάνδρες", η Ελλάδα - για τις δικές της φυσικά δυνατότητες - όχι μόνο δεν έχει περιθωριοποιηθεί, αλλά αντιθέτως ενισχύει σταθερά τη θέση της, τα τελευταία χρόνια. Διαθέτει ισχυρούς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και συμμαχίες με το Ισραήλ και με αραβικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία. Ενώ την ίδια στιγμή έχει ενεργό ρόλο στην ΕΕ. Δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο!».

Τέταρτον, «είτε συμφωνεί κανείς είτε όχι με τον πρωθυπουργό και με την κυβέρνηση, δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει ότι διαθέτουν τεχνογνωσία και αποτελεσματικότητα στη διαχείριση κρίσεων. Μετά την κρίση στον Έβρο, την πανδημία του κορωνοϊού και την ενεργειακή κρίση, φαίνεται, ήδη από τις πρώτες κινήσεις, ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και τη νέα κρίση, τόσο σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής όσο και στην οικονομία. Και είμαστε αποφασισμένοι να μην αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα θεωρητικά και με ευχολόγια, αλλά με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ιδιαίτερα απέναντι σε φαινόμενα αισχροκέρδειας. 'Αλλωστε, η Ελλάδα δεν εισάγει φυσικό αέριο από την περιοχή, ενώ μόλις το 25% του πετρελαίου διέρχεται από τα Στενά του Ορμούζ. Η επίπτωση στην αντλία για τους καταναλωτές θα πρέπει να είναι περιορισμένη, διότι το μεγαλύτερο ποσοστό της τιμής συνδέεται με τους φόρους και όχι με τη διακύμανση των διεθνών τιμών».

Πέμπτον, «ανατρέπεται η φιλολογία της αντιπολίτευσης. Τόσο η άκρα Δεξιά όσο και η Αριστερά βρίσκονται σε αμηχανία. Όχι μόνο για την εξωτερική πολιτική, αλλά και για την οικονομία. Επιλέξαμε να μην ακολουθήσουμε το δόγμα "δώστα όλα" και τις μαγικές συνταγές εκείνων που υποτίθεται ότι κλαίνε γοερά υπέρ των φτωχών. Αντιθέτως ακολουθούμε μια σοβαρή, μετρημένη και νοικοκυρεμένη πολιτική. O ίδιος ο προϋπολογισμός συντάχθηκε και με σενάρια που λαμβάνουν υπόψη τιμές πετρελαίου μέχρι και 100 δολάρια το βαρέλι, πολύ υψηλότερες δηλαδή από τις σημερινές. Είναι αυτή ακριβώς η υπεύθυνη πολιτική η οποία θα μας επιτρέψει, να στηρίξουμε την κοινωνία, αν χρειαστεί. Όπως ακριβώς δηλαδή κάναμε και στις προηγούμενες κρίσεις», καταλήγει στο άρθρο του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Καλιφορνέζοι αξιωματούχοι καταδικάζουν δήλωση Τραμπ για Ιράν και πόλεις

Ο Τραμπ, σε ομιλία στη Νεμπράσκα, δήλωσε πως το Ιράν μπορεί να «καταστρέψει» μια μεγάλη αμερικανική πόλη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Μίλησε για τις οικονομικές θυσίες του πολέμου και χαρακτήρισε τις αυξήσεις τιμών «μικρό τίμημα».
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος Υπουργός Άμυνας στο Ιράν ο Μεχρντάντ Αχλαγί

Το ιρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον Μεχρντάντ Αχλαγί για τη θέση του υπουργού Άμυνας, οκτώ μήνες μετά τον θάνατο του προκατόχου του σε επιθέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ, που σηματοδότησαν την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Δεξαμενόπλοιο Sounion φωτιά
ΔΙΕΘΝΗ

Φωτιά σε δεξαμενόπλοιο μετά από πλήγμα στο στενό του Ορμούζ

Δεξαμενόπλοιο δέχθηκε πλήγμα από άγνωστο βλήμα στο στενό του Ορμούζ και ξέσπασε φωτιά, με το πλήρωμα ασφαλές. Δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι περιβαλλοντικές συνέπειες, ενώ οι επιθέσεις στην περιοχή έχουν αυξηθεί λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Μου αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης, δηλώνει ο πρώην πρόεδρος ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης, επικρίνοντας τη Νορβηγική Επιτροπή ενόψει της ανακοίνωσης των φετινών υποψηφίων. Υποστήριξε ότι έχει συμβάλει στην παύση οκτώ πολέμων από το 2025.
Σημαίες Τουρκίας Αιγύπτου
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Το "Σύμφωνο της Μέκκας" ίσως οδηγήσει σε αμυντική συμμαχία μουσουλμανικών χωρών

Ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης δήλωσε ότι η αμυντική συμφωνία Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας και Πακιστάν ίσως εξελιχθεί σε ευρύτερο μουσουλμανικό σύμφωνο, με πιθανή συμμετοχή του Ιράν. Η επικύρωση αναμένεται τον επόμενο μήνα.
Μάρκο Ρούμπιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ινδία: Ο ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον Ρούμπιο για ανησυχίες για κυρώσεις στη Ρωσία

Ο Ινδός ΥΠΕΞ Τζαϊσανκάρ δήλωσε πως στις συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο, εξέφρασε ανησυχίες για τις κυρώσεις κατά Ρωσίας και Ιράν, ενώ συζήτησαν και για τον Κόλπο και την Ουκρανία.