ΓΔ: 2513.22 0.84% Τζίρος: 242.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία

Τραμπ: Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια στο ΝΑΤΟ με αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ισχυρότερες από ποτέ κατά την παραλαβή των διαπιστευτηρίων του Έλληνα πρέσβη, τονίζοντας τη μακρά φιλία και τη δέσμευση στην ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις «ισχυρότερες από ποτέ», κατά την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων του νέου πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αντώνη Αλεξανδρίδη.

Κατά την επίσημη προσφώνησή του, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η φιλία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι «ισχυρή, ιστορική και βασισμένη στην κοινή δημοκρατική και πνευματική κληρονομιά». Επεσήμανε επίσης ότι προσβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Ο κ. Τραμπ αναφέρθηκε στην πορεία της Ελλάδας προς την επίτευξη του στόχου του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες ύψους 5% του ΑΕΠ, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα επιδεικνύει «πραγματική ηγετική παρουσία» εντός της Συμμαχίας. «Η ειρήνη διασφαλίζεται μέσω της ισχύος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στον τομέα της ενέργειας, ο πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στις εξαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου και στον λεγόμενο Κάθετο Διάδρομο. Εκτίμησε ότι τα σχετικά έργα υποδομών θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμησή του για το θάρρος που, όπως είπε, επέδειξε η Ελλάδα επιλέγοντας την αποχή κατά την υιοθέτηση, από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, του πλαισίου καθαρών μηδενικών εκπομπών. Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε λόγο για μια ρύθμιση που θα επιβάρυνε καταναλωτές, επιχειρήσεις και το παγκόσμιο εμπόριο.

Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων συνομιλιών για την κατασκευή αμερικανικών φρεγατών στην Ελλάδα. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της διεύρυνσης των διμερών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία του ΝΑΤΟ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΑΤΟ: Πέντε χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αυξάνουν αμυντικές δαπάνες

Πέντε χώρες του ΝΑΤΟ αναμένεται να πετύχουν φέτος τον στόχο αύξησης των αμυντικών δαπανών στο 3,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, ενώ κάποιες θα φτάσουν μόλις το 2%, ενόψει της συνόδου κορυφής στην Άγκυρα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια στη συλλογική άμυνα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται σε κλίμα γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Κύριο θέμα η αμυντική δαπάνη, ενώ η Ελλάδα προσέρχεται ως ισχυρός και συνεπής σύμμαχος.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επανέλαβε από την Ποντγκόριτσα τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου, με έμφαση στην άμυνα, τη σταθερότητα και την καινοτομία.
Σημαίες Πολωνίας και ΕΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Θ. Δαβάκη με τον υφυπουργό Άμυνας της Πολωνίας

Ο Θ. Δαβάκης και ο Πολωνός ομόλογός του συζήτησαν για αμυντική συνεργασία και τρέχουσες προκλήσεις ασφαλείας στο ΝΑΤΟ. Υπέγραψαν πρόγραμμα συνεργασίας για το 2026 και μνημόνιο μεταξύ στρατιωτικών μουσείων των δύο χωρών.
Αμερικανοί στρατιώτες στολών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμερικανική αποστολή στο ΝΑΤΟ: Ευχές στην Ελλάδα για την 25η

Η αμερικανική αποστολή στο ΝΑΤΟ ευχήθηκε «Χρόνια πολλά για την Ελληνική Επανάσταση» και χαρακτήρισε την Ελλάδα υποδειγματικό σύμμαχο, υπογραμμίζοντας τη συμβολή της στην ασφάλεια και τις κοινές δημοκρατικές αξίες της Συμμαχίας.
Κιμμπερλι Γκιλφόιλ πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Κ. Γκίλφοϊλ με την Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπο στο ΝΑΤΟ

Η πρέσβης των ΗΠΑ Κίμπερλι Γκίλφοϊλ υποδέχθηκε τον μόνιμο αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Μάθιου Γουίτακερ, υπογραμμίζοντας τη στενή συνεργασία με την Ελλάδα για ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας στο ΝΑΤΟ.