ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ενέργεια και τρόφιμα κόστος
Η ανατίμηση σε ενέργεια και τρόφιμα επηρεάζει την οικονομία στην Ευρώπη.

ΣΥΡΙΖΑ: Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο πληθωρισμός το 2025 στην Ελλάδα έφτασε το 2,9%, το υψηλότερο στην ευρωζώνη, ενώ ο δομικός πληθωρισμός ανήλθε στο 3,6%, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα για το 2025 καταγράφει τη μεγαλύτερη τιμή στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η μελέτη της ΤτΕ δείχνει ότι ο δείκτης τιμών αυξήθηκε κατά 2,9%, γεγονός που, όπως σημειώνει η ανακοίνωση, συνιστά «μια ακόμη θλιβερή πρωτιά» για τη χώρα.

Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός – δηλαδή ο δείκτης τιμών καταναλωτή χωρίς τις τιμές ενέργειας και τροφίμων – ανήλθε στο 3,6%, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει ότι οι δύο αυτοί δείκτες αποτυπώνουν την ένταση της ακρίβειας που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο πληθωρισμός και η ακρίβεια φέρουν την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσθέτει πως πρόκειται για «μια κυβέρνηση που δεν μπορεί και, κυρίως, δεν θέλει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο», καθώς – όπως αναφέρεται – «ο κ. Μητσοτάκης ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για τα υπερκέρδη των καρτέλ και τα θηριώδη πλεονάσματα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζα της Ελλάδος κτήριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Πληθωρισμός 2% στην ευρωζώνη, 2,9% στην Ελλάδα

Η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έπεσε στο 2% τον Δεκέμβριο, στις ΗΠΑ παρέμεινε το 2,7%, ενώ στην Ελλάδα ανέβηκε οριακά στο 2,9%. Οι αγορές βλέπουν σταθερά επιτόκια από την ΕΚΤ και ήπιες μειώσεις από την Fed.
Ευρωζώνη και οικονομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κορκίδης: Τρία πολύπλοκα σενάρια πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Ο πληθωρισμός εισέρχεται σε πιο σύνθετη φάση σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Απρίλιο 2026. Η Ελλάδα καταγράφει υψηλότερη άνοδο (4,6%), με ισχυρές πιέσεις στις τιμές, κυρίως σε ενέργεια, μεταφορές και υπηρεσίες.
Γιάννης Στουρνάρας ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Ρεαλιστικός ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποιεί ότι η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή αυξάνει τους κινδύνους για την Ευρωζώνη, επηρεάζοντας ανάπτυξη, πληθωρισμό και τραπεζικό σύστημα.
Γιάννης Στουρνάρας ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη ένωση και ανθεκτικότητα

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρότερο συντονισμό, ολοκλήρωση Τραπεζικής Ένωσης και κοινές επενδύσεις για άμυνα και ανάπτυξη.