ΓΔ: 2285.92 -0.13% Τζίρος: 150.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:09:42
Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση
Φώτο: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Credits: Aris Oikonomou / SOOC

Μητσοτάκης: Συμφωνία Chevron - Helleniq Energy για έρευνες υδρογονανθράκων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσόρισε τη Chevron στην Ελλάδα, κατά την υπογραφή συμφωνιών μίσθωσης με την κοινοπραξία Chevron-Helleniq Energy για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε περιοχές νότια Πελοποννήσου και Κρήτης.

«Καλωσορίζουμε τη Chevron στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την υπογραφή των συμφωνιών μίσθωσης μεταξύ του ελληνικού κράτους και της κοινοπραξίας Chevron - Helleniq Energy. Οι συμφωνίες αφορούν την παραχώρηση αποκλειστικών δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι όταν η κυβέρνησή του ανέλαβε τη διακυβέρνηση το 2019, «παρέλαβε ένα πρόγραμμα έρευνας υδρογονανθράκων που, αν και στρατηγικά σωστό στα χαρτιά, δεν είχε τη δυναμική που απαιτούνταν». Όπως ανέφερε, το όραμα υπήρχε αλλά δεν είχε υλοποιηθεί με την απαραίτητη αποφασιστικότητα.

«Από την πρώτη ημέρα αλλάξαμε αυτή την κατάσταση. Προχωρήσαμε άμεσα στην κύρωση συμφωνιών που είχαν υπογραφεί στο παρελθόν αλλά δεν είχαν προχωρήσει. 

Πραγματοποιήσαμε εκτεταμένες σεισμικές έρευνες, περισσότερες μέσα σε έναν χρόνο από όσες είχαν γίνει την προηγούμενη δεκαετία, ώστε να χαρτογραφήσουμε καλύτερα τις προοπτικές που διαθέτουμε», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πριν από λίγους μήνες, στη ΔΕΘ, είχε ανακοινώσει πως η χώρα θα προχωρήσει στη διάνοιξη της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης μετά από περισσότερα από 40 χρόνια. 

«Σήμερα κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα — θα έλεγα μάλιστα ένα άλμα. Τα τέσσερα θαλάσσια οικόπεδα στα οποία εισέρχονται η Chevron και η Hellenic Energy καλύπτουν μια τεράστια έκταση», πρόσθεσε.

Με τη νέα συμφωνία, το πρόγραμμα ερευνών επεκτείνεται από τα 48.000 στα 94.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, «σχεδόν διπλασιάζεται με μία υπογραφή η διαθέσιμη προς έρευνα περιοχή της χώρας», όπως επισήμανε χαρακτηριστικά.

Η σημασία της συμφωνίας για την ενεργειακή στρατηγική

«Δεν πρόκειται απλώς για μια ακόμη συμφωνία. Αποτελεί σημαντική ενίσχυση και κρίσιμο στοιχείο της συνολικής ενεργειακής μας στρατηγικής», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

Τόνισε ότι οι υδρογονάνθρακες εξακολουθούν να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο και για αυτό η χώρα έχει επενδύσει σε αγωγούς φυσικού αερίου, σταθμούς συμπίεσης, τερματικούς σταθμούς LNG και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι επενδύσεις αυτές προχωρούν σε συνδυασμό με τις στρατηγικές επιλογές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Η Ελλάδα αξιοποιεί δυναμικά το ηλιακό και αιολικό της δυναμικό. Από καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, έχουμε εξελιχθεί σε σημαντικό εξαγωγέα», σημείωσε.

Νέες ευκαιρίες από την ευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η ιστορική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο δημιουργεί σημαντικές νέες ευκαιρίες για την Ελλάδα.

 «Η χώρα διαθέτει έτοιμες υποδομές για να βοηθήσει τους γείτονές της να αποκτήσουν πρόσβαση σε φυσικό αέριο μέσω νέων διαδρομών», ανέφερε.

Επισήμανε επίσης τη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου ως εναλλακτικής λύσης στο ρωσικό αέριο, σημειώνοντας ότι «καθώς η Ευρώπη μειώνει τις ρωσικές προμήθειες, ο διάδρομος αυτός θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη γεωπολιτική και οικονομική σημασία». 

Παράλληλα, επανέλαβε τη βούληση της χώρας να παράγει το δικό της φυσικό αέριο, συμβάλλοντας στην κάλυψη των ευρωπαϊκών αναγκών.

«Η είσοδος της Chevron στην Ελλάδα αποτελεί ακόμη μία απόδειξη της ισχυρής στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, μιας σχέσης που ενισχύεται διαρκώς», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Κλείνοντας με μήνυμα εμπιστοσύνης

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Η έρευνα ενέχει αβεβαιότητα, το γνωρίζουμε όλοι. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι υπάρχει μέχρι να το διερευνήσουμε. 

Πιστεύουμε όμως σε αυτή την προσπάθεια. Και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που έχουμε μαζί μας τόσο τη Chevron όσο και τη Hellenic Energy, τον εθνικό μας ενεργειακό πρωταθλητή, ως εταίρους. Καλώς ήρθατε και καλή επιτυχία!».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπογραφή μίσθωσης Chevron-Helleniq: Ελλάδα κυρίαρχη ενεργειακή δύναμη

Υπεγράφησαν σήμερα οι συμφωνίες μίσθωσης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Chevron-HELLENiQ ENERGY, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Επενδύσεις στην Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σ. Παπασταύρου: Υδρογονάνθρακες, εθνική αυτοπεποίθηση και παραγωγή από 2032

Με επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στις έρευνες υδρογονανθράκων σε 4 περιοχές νοτίως Κρήτης και Πελοποννήσου προχωρά η Chevron με την Helleniq Energy. Αν βρεθούν κοιτάσματα, η παραγωγή θα ξεκινήσει 2032-2035 και το Δημόσιο θα έχει όφελος 40%.
Δημήτρης Μαρκόπουλος Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Η Ελλάδα ανεβαίνει στον χάρτη της ευρωπαϊκής ενέργειας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανέφερε ότι οι συμφωνίες μίσθωσης με την κοινοπραξία Chevron–Helleniq Energy για θαλάσσιες περιοχές νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας στην ενέργεια. Έκανε επίσης αναφορά στη διερευνητική γεώτρηση στο «Μπλοκ 2» στο Ιόνιο, στις αρχές του 2027.
Πλατφόρμα υδρογονανθράκων θάλασσα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η παρουσία Chevron ενισχύει την αμερικανική ομπρέλα προστασίας νοτίως της Κρήτης

Μετά την ExxonMobil, η Chevron σε συνεργασία με την Helleniq Energy, ξεκινά το 2026 έρευνες στα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης και της Πελοποννήσου, ανοίγοντας νέα σελίδα στην ενεργειακή στρατηγική της χώρας.
πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υδρογονάνθρακες: Πιθανοί πόροι 200 δισεκ. κυβικά μέτρα στο Ιόνιο

Νέες έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου, καθώς και στο «οικόπεδο 2» στο Ιόνιο, αυξάνουν προσδοκίες για επενδύσεις, ενεργειακή αυτάρκεια και γεωπολιτική ενίσχυση της Ελλάδας.