ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:33:10
Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
Συνεδρίαση στην αίθουσα της Βουλής των Ελλήνων, με συμμετοχή βουλευτών και επισήμων.

Στη Βουλή οι συμβάσεις με Chevron και Helleniq για υδρογονάνθρακες

Στη Βουλή κατατέθηκαν προς κύρωση οι συμβάσεις μίσθωσης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου.

Κατατέθηκαν στη Βουλή οι συμβάσεις μίσθωσης μεταξύ της Ελλάδας και των εταιρειών Chevron Greece και Helleniq Upstream, που αφορούν την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Οι περιοχές περιλαμβάνουν τα θαλάσσια τμήματα «Α2», «Νότια της Πελοποννήσου», «Νότια της Κρήτης 1» και «Νότια της Κρήτης 2».

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα εισαχθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου την Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2026. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «Οι προτεινόμενες προς κύρωση συμβάσεις ενισχύουν τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και θωρακίζουν παράλληλα την ενεργειακή της αυτονομία».

Η έκθεση επισημαίνει ακόμη ότι με τις συμφωνίες αυτές ενδυναμώνεται η γεωστρατηγική θέση της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

Ο πλήρης τίτλος του νομοσχεδίου περιλαμβάνει τέσσερις επιμέρους κυρώσεις συμβάσεων μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών «CHEVRON GREECE HOLDINGS» και «HELLENiQ UPSTREAM». Οι συμβάσεις αφορούν τις θαλάσσιες περιοχές «Α2» και «Νότια της Πελοποννήσου» νοτίως της Πελοποννήσου, καθώς και τις περιοχές «Νότια της Κρήτης 1» και «Νότια της Κρήτης 2» νοτίως της Κρήτης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάυλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Αποφασιστικό βήμα για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας

Η Βουλή ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, τέσσερις ενεργειακές συμφωνίες για έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων νότια Κρήτης και Πελοποννήσου, ενώ η ΔΑΟΕ και η ΑΑΔΕ εξάρθρωσαν κυκλώματα εγκληματικότητας και λαθρεμπορίας.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκρίθηκε η ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας με Chevron και HELLENiQ Energy

Η Βουλή ενέκρινε με πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την κύρωση ενεργειακών συμφωνιών με τη Chevron και την Hellenic Energy, που αφορούν έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης και Πελοποννήσου, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή οι συμφωνίες Chevron - Helleniq για έρευνες υδρογονανθράκων

Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο κύρωσης των ενεργειακών συμφωνιών με Chevron και Helleniq για υδρογονάνθρακες. Το ενδιαφέρον στρέφεται στις ομιλίες πολιτικών αρχηγών. Η ψήφιση αναμένεται αργά το απόγευμα.
Σταύρος Παπασταύρου στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή η Ενεργειακή Συμφωνία με CHEVRON και HELLENiQ

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων αποτελεί εθνική υπόθεση και διαβεβαίωσε πως τα σχόλια και οι επιφυλάξεις από τη συζήτηση στη Βουλή θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση της στρατηγικής.
Επιχειρηματίας συζήτηση γραφείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: «Ορθώνουμε γεωπολιτικό ανάστημα» με έρευνες υδρογονανθράκων

Υπογράφηκαν συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Πελοπόννησο με επενδύσεις 1 δισ. ευρώ έως το 2032. Αν βρεθούν κοιτάσματα, η παραγωγή ξεκινά ως το 2035, με το κράτος να αποκομίζει το 40% των εσόδων.