ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Νίκη Κεραμέως στη Βουλή
Η Νίκη Κεραμέως

Κεραμέως: Εθνική Κοινωνική Συμφωνία για ενίσχυση των ΣΣΕ στη Βουλή

Η Νίκη Κεραμέως τόνισε στην Ολομέλεια ότι η «Εθνική Κοινωνική Συμφωνία» αποτελεί ιστορικό επίτευγμα, με ομοφωνία κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ζήτησε από την Αντιπολίτευση να την στηρίξει.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι η «Εθνική Κοινωνική Συμφωνία για την ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας» αποτελεί ιστορική εξέλιξη για τα εργασιακά, καθώς για πρώτη φορά επιτυγχάνεται συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και όλων των εθνικών κοινωνικών εταίρων.

 Όπως ανέφερε, το αποτέλεσμα αυτό αναδεικνύει τη δύναμη του διαλόγου και αποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρξει κοινός τόπος ακόμη και σε ζητήματα που προκαλούσαν έντονη αντιπαράθεση.

Κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, η υπουργός απηύθυνε ερωτήματα προς την Αντιπολίτευση, σημειώνοντας: «Θέλουμε να συνάπτονται πιο εύκολα οι ΣΣΕ; Θέλουμε να επεκτείνονται πιο εύκολα; Θέλουμε οι εργαζόμενοι να έχουν προστασία της πλήρους μετενέργειας; Εμείς ψηφίζουμε ΝΑΙ. Εσείς τι θα ψηφίσετε;».

Οι βασικοί άξονες της Κοινωνικής Συμφωνίας

Η κυρία Κεραμέως επισήμανε ότι η Κοινωνική Συμφωνία επιτυγχάνει τρεις βασικούς στόχους: καθιστά πιο εύκολη τη σύναψη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, διευκολύνει την επέκτασή τους και εξασφαλίζει τη μετενέργεια.

 Τόνισε ότι η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για τις ΣΣΕ, με περισσότερους εργαζόμενους να καλύπτονται και με ουσιαστικά οφέλη τόσο για εκείνους όσο και για τις επιχειρήσεις.

Απαντώντας στον ειδικό αγορητή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Γαβρήλο, η υπουργός ανέφερε ότι οι παρατηρήσεις που έγιναν στη διαβούλευση του νομοσχεδίου λήφθηκαν υπόψη και ακολούθησε δεύτερη συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, γεγονός που δείχνει τη διαρκή συνεργασία με το Υπουργείο.

Αντιπαράθεση στη Βουλή και πολιτικές αιχμές

Η υπουργός κατηγόρησε την Αντιπολίτευση για «αμηχανία» επειδή τη συμφωνία αυτή την προώθησε μια κεντροδεξιά κυβέρνηση. Επισήμανε ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετείχαν στον διάλογο όταν κλήθηκαν, θέτοντας το ερώτημα: «Μας λέτε ότι αργήσαμε, τώρα όμως που την φέραμε, εσείς θα την ψηφίσετε ή όχι;».

Αναφερόμενη στην υπόθεση Παναγόπουλου, υπογράμμισε ότι ισχύει το τεκμήριο αθωότητας, αλλά ζήτησε να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η Κοινωνική Συμφωνία αφορά θεσμούς και όχι φυσικά πρόσωπα, ενώ υπενθύμισε ότι η υπογραφή της ΕΕ έγινε με ομόφωνη απόφαση όλων των παρατάξεων, πλην του ΚΚΕ.

Παρέμβαση του υφυπουργού Κωνσταντίνου Καραγκούνη

Ο υφυπουργός Εργασίας, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, απέρριψε τους ισχυρισμούς της Αντιπολίτευσης περί αύξησης των εργατικών ατυχημάτων, υπογραμμίζοντας ότι τα στοιχεία της Eurostat δεν το επιβεβαιώνουν. 

Ανέφερε ότι ο αριθμός των εργαζομένων έχει αυξηθεί κατά 570.000, γεγονός που διαφοροποιεί τη σύγκριση με τα προ του 2019 δεδομένα, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο υφυπουργός σημείωσε επίσης ότι οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας έχουν αυξηθεί σημαντικά – από 53.000 το 2015 σε 83.000 σήμερα – αποδεικνύοντας ότι η Αρχή δεν είναι υποστελεχωμένη. 

Ειδικά για τον νομό Τρικάλων, ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν 1.200 έλεγχοι σε σύνολο 3.453 επιχειρήσεων, καλώντας τους αρμόδιους φορείς να εντείνουν τις επιθεωρήσεις.

Η ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και των άρθρων του νομοσχεδίου διεξάγεται μετά από αίτημα του ΚΚΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκη Κεραμέως ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεραμέως: Κατάθεση ιστορικής κοινωνικής συμφωνίας για εργασία και μισθούς

Η υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε τη νομοθέτηση κοινωνικής συμφωνίας με εργοδότες και εργαζόμενους, με στόχο περισσότερες συλλογικές συμβάσεις, μείωση ανεργίας και ενίσχυση μισθών έως το 2027.
Ζωή Κωνσταντοπούλου Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κωνσταντοπούλου για Τρίκαλα: «Σύγχρονο έγκλημα» και επίθεση στην Κεραμέως

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στην τραγωδία στο εργοστάσιο μπισκότων στα Τρίκαλα με 5 νεκρές εργαζόμενες, κάνοντας λόγο για «σύγχρονο έγκλημα» και ευθύνες της κυβέρνησης στη συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου.
Νίκη Κεραμέως ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την επόμενη εβδομάδα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για Συλλογικές Συμβάσεις

Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε τα πλεονεκτήματα του νέου νομοσχεδίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις, τονίζοντας τη συναίνεση κοινωνικών εταίρων και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Ελληνικό κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεραμέως: Λυπηρό να επικρίνει η Αντιπολίτευση τη συμφωνία για ΣΣΕ

Η Υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε άδικη την κριτική στο νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι διαμορφώθηκε με τη σύμπραξη κοινωνικών εταίρων και ισχυρίστηκε πως οι δείκτες ανεργίας και μισθών έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Νίκη Κεραμέως ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεραμέως: Ιστορική συμφωνία για ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

Η Νίκη Κεραμέως χαρακτήρισε «ιστορική» τη νέα Εθνική Κοινωνική Συμφωνία για την ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καλώντας σε γόνιμο διάλογο τα κόμματα για το σχετικό νομοσχέδιο στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.