ΓΔ: 2058.02 -2.07% Τζίρος: 243.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Συνέντευξη Τύπου εκπροσώπου
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Γκιουλέκας: Στη Σόφια μαζί με φορείς για λιμάνια, επενδύσεις και συνέργειες

Η περιοδεία ελληνικής αποστολής υπό τον Υφυπουργό Κ. Γκιουλέκα ξεκινά 16-17 Φεβρουαρίου στη Σόφια, με διήμερες συναντήσεις με βουλγαρικούς φορείς και επιχειρήσεις, στο πλαίσιο συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Με αφετηρία τη Σόφια και με τη συμμετοχή πλήθους φορέων και επιχειρήσεων από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ξεκινά τη Δευτέρα και Τρίτη, 16 και 17 Φεβρουαρίου, η περιοδεία σε βαλκανικές πρωτεύουσες που διοργανώνει το Υφυπουργείο Εσωτερικών – Τομέας Μακεδονίας και Θράκης.

Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής θα είναι ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. Από τη βουλγαρική πλευρά, θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων της Βουλγαρίας, κ. Ιβάν Ιβάνοφ.

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο Sofia Balkan Palace, όπου τα μέλη της ελληνικής αποστολής θα έχουν διήμερες συναντήσεις με διοικήσεις και εκπροσώπους βουλγαρικών φορέων και επιχειρήσεων. 

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα λιμάνια της Βάρνας, του Μπουργκάς και του Ρούσε, οι Περιφερειάρχες Σόφιας και Χάσκοβο, καθώς και εκπρόσωποι πανεπιστημίων, επιμελητηρίων και επιχειρηματικών ενώσεων.

Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν περισσότεροι από 60 εκπρόσωποι θεσμών και επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι ή υψηλόβαθμα στελέχη του Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), των λιμένων Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece, κ. Μαρίνος Γιαννόπουλος.

Στην αποστολή συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι των τριών Επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ, ΒΕΘ, ΕΕΘ), του ΣΕΤΠΕ, της ΔΕΘ Α.Ε., του Συνδέσμου Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Έβρου και δώδεκα βορειοελλαδικές επιχειρήσεις.

Ισχυρή παρουσία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Πανεπιστημίων

Δυναμική είναι και η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Στην αποστολή μετέχουν η Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κα Αθηνά Αηδονά, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Αμανατίδης και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

Επιπλέον, συμμετέχουν ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, καθώς και στελέχη της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

Παρόντες θα είναι και εκπρόσωποι των πέντε Πανεπιστημίων της Μακεδονίας και Θράκης, μαζί με το Κέντρο της Unesco για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια.

Θεματικές συναντήσεις και επιχειρηματικοί διάλογοι

Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης, τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2026, θα πραγματοποιηθούν παράλληλες θεματικές συναντήσεις μεταξύ ελληνικών και βουλγαρικών φορέων. 

Οι συναντήσεις θα διεξαχθούν σε ειδικά διαμορφωμένες «τράπεζες εργασίας» ανά τομέα, όπως Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, Πανεπιστήμια, Επιχειρήσεις και Λιμάνια.

Την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2026, έχει προγραμματιστεί ειδική συνάντηση των μελών της ελληνικής αποστολής με Έλληνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία.

Στόχος της αποστολής του ΥΜΑΘ στη Σόφια είναι η ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας, η ανάπτυξη νέων συνεργειών και η υπογραφή συμφωνιών και μνημονίων μεταξύ ελληνικών και βουλγαρικών φορέων και οργανισμών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρουαζιερόπλοιο στη θάλασσα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Θεσσαλονίκη ανεβαίνει δυναμικά στον χάρτη της κρουαζιέρας

Η Ελλάδα παραμένει τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός κρουαζιέρας στην Ευρώπη, με 8 εκατ. επιβάτες και έσοδα 2 δισ. ευρώ το 2023. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί στρατηγική πύλη προς πολιτιστικούς προορισμούς, 12η σε επισκέψεις κρουαζιε
Συνέντευξη Τύπου εκπροσώπου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκιουλέκας: Διαχρονικό το μήνυμα της Επανάστασης του 1821

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Κ. Γκιουλέκας τόνισε ότι οι αξίες της Επανάστασης του 1821 παραμένουν οδηγός μας, καλώντας σε διατήρηση ενότητας, ιστορικής μνήμης και ελευθερίας για μια ισχυρή, σύγχρονη Μακεδονία, Θράκη και Ελλάδα.
Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζει μετρό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη την Τρίτη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται αύριο, Τρίτη 24 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη με επισκέψεις στο Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας, σε σχολεία της πόλης και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Θανάσης Κοντογεώργης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντογεώργης: Στρατηγικός πυλώνας ανάπτυξης η γαλάζια οικονομία

Ο Θ. Κοντογεώργης τόνισε τη σημασία της γαλάζιας οικονομίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και συνοχή, μιλώντας στο Blue Heritage Summit. Υπογράμμισε τον ρόλο της Κεντρικής Μακεδονίας, τη σύνδεση τοπικών παραγωγικών τομέων και τη βιωσιμότητα.
Συνέντευξη Τύπου εκπροσώπου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκιουλέκας: Αποστολή 60+ φορέων στη Σόφια για συνεργασίες Ελλάδας Βουλγαρίας

Στις 16-17 Φεβρουαρίου ξεκινά από τη Σόφια η περιοδεία του Υπ. Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης με πολυμελή αποστολή, με στόχο τη συνεργασία και την υπογραφή συμφωνιών με εκπροσώπους επιχειρήσεων και φορέων Ελλάδας-Βουλγαρίας.