ΓΔ: 2222.04 0.09% Τζίρος: 205.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:01
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει σε συνέντευξη τύπου, με μικρόφωνα EPT μπροστά του.

Μητσοτάκης: Επενδύσεις για να υποδεχόμαστε διπλάσια αεροπλάνα

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως για τα έργα αεροναυτιλίας χρειάστηκαν παρακάμψεις λόγω γραφειοκρατίας και καθυστερήσεων, αλλά τα νέα συστήματα θα διπλασιάσουν την αεροπορική κίνηση. Αναγνώρισε λάθη και τόνισε τη σημασία της σεμνότητας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού, το ζήτημα της εναέριας κυκλοφορίας αντιμετωπίστηκε με ένα αναλυτικό σχέδιο δράσης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν προκύψει το πρόβλημα με το blackout.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι συχνά προκύπτουν δυσκολίες λόγω κρατικών διαγωνισμών, του ρόλου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των χρονοβόρων διαδικασιών, που αν και διασφαλίζουν τη διαφάνεια, οδηγούν σε καθυστερήσεις και προσφυγές. Επεσήμανε ότι για κρίσιμα έργα απαιτούνται εναλλακτικές λύσεις, όπως η χρήση ιδιωτικών δωρεών, προκειμένου να προχωρήσουν απαραίτητες αναβαθμίσεις στα συστήματα αεροναυτιλίας.

Υπογράμμισε ότι η ασφάλεια πτήσεων δεν διατρέχει κίνδυνο, αλλά τα νέα συστήματα θα επιτρέψουν στη χώρα να υποδέχεται τον διπλάσιο αριθμό αεροσκαφών. Πρόσφατα, υπογράφηκε νέα σύμβαση για την αεροναυτιλία στο Ηράκλειο, παρά τις προκλήσεις που ανέκυψαν λόγω σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της αναγνώρισης λαθών και της συνεχούς βελτίωσης, επισημαίνοντας τη δυσκολία και την πολυπλοκότητα των μεγάλων μεταρρυθμιστικών έργων.

Σε ό,τι αφορά τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, σημείωσε ότι η παρούσα Βουλή είναι η προτείνουσα και η επόμενη θα κληθεί να διαμορφώσει το σχετικό άρθρο του Συντάγματος, ώστε να απαντηθούν σύγχρονοι προβληματισμοί. Επεσήμανε την απουσία αξιολόγησης, αλλά και θεμάτων όπως η κλιματική κρίση και η τεχνητή νοημοσύνη στο Σύνταγμα, καθώς και τη διατήρηση της απαγόρευσης για μη κρατικά πανεπιστήμια.

Τόνισε την ανάγκη για διάλογο και συναίνεση, ώστε να ξεπεραστούν κομματικές αντιπαραθέσεις και να εξεταστούν ουσιαστικά οι διατάξεις, επισημαίνοντας την κοινοβουλευτική διάσταση της διαδικασίας.

Για το άρθρο 86, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τις αλλαγές στην προθεσμία παραγραφής και υπογράμμισε ότι η άσκηση δίωξης πρέπει να αποτελεί αρμοδιότητα των εισαγγελέων και όχι της Βουλής, με τη διατήρηση συγκεκριμένων δικλίδων ασφαλείας.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες συναίνεσης, χαρακτήρισε εύστοχη την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για επαφές με πολιτικούς αρχηγούς και σημείωσε τη σημασία των διακριτικών επαφών μεταξύ θεσμικών παραγόντων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρήστος Δήμας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: Η Ελλάδα ενισχύει τον ρόλο της στους ευρωπαϊκούς διαδρόμους

Ο Υπ. Υποδομών Χρίστος Δήμας δήλωσε στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ότι η Ελλάδα αξιοποιεί το Ταμείο Ανάκαμψης για σημαντικά έργα όπως ο ΒΟΑΚ, ο Ε65 και η αποκατάσταση υποδομών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.
Χρήστος Δήμας ομιλητής φόρουμ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Δήμας: Εμβληματικά έργα με το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ελλάδα

Η Ελλάδα επενδύει τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης σε σημαντικά έργα υποδομών, όπως ο ΒΟΑΚ και ο Ε65, αναβαθμίζοντας οδικές και σιδηροδρομικές γραμμές και εκσυγχρονίζοντας την αεροναυτιλία, ανέφερε ο Χρίστος Δήμας στο Φόρουμ Δελφών.
Κατασκευαστικό έργο εργοτάξιο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη δίνουν τα μεγάλα έργα υποδομών

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλο πρόγραμμα υποδομών σε όλη τη χώρα, με στόχο την ενίσχυση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας και τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκούς διαδρόμους, που προωθούν οικονομία, ενέργεια και ασφάλεια.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης αύριο σε συζήτηση για την οδική ασφάλεια

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει αύριο, Μ. Τρίτη 7 Απριλίου στις 12:30, σε εκδήλωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την οδική ασφάλεια, στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Γλυφάδας.
Δεξαμενόπλοιο στο λιμάνι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΜΘ: Κομβικός ρόλος Αλεξανδρούπολης σε υποδομές, ενέργεια και μεταφορές

Σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη των διευρωπαϊκών δικτύων μπορεί να διαδραματίσει η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, τόνισε ο Χρ. Δήμας στο 4ο Φόρουμ, εστιάζοντας σε λιμάνια, τρένα και οδικές υποδομές, όπως η Εγνατία Οδός.
Όλγα Κεφαλογιάννη πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεφαλογιάννη: Νέα δυναμική για τον ελληνικό τουρισμό με αύξηση εσόδων 9%

Στην εκδήλωση «Ο Τουρισμός αλλάζει–Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί», η Όλγα Κεφαλογιάννη ανέδειξε την άνοδο εσόδων και αφίξεων, τον στρατηγικό σχεδιασμό για βιώσιμες υποδομές και τη νέα ευρωπαϊκή διάσταση του κλάδου.