ΓΔ: 2260.67 0.04% Τζίρος: 183.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ευάγγελος Βενιζέλος ομιλία
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συμμετέχει σε συζήτηση στο Delphi Economic Forum.

Βενιζέλος: Η κρίση αξιοπιστίας των θεσμών υπερβαίνει το συνταγματικό ζήτημα

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζει το διάγγελμα Μητσοτάκη για τη συνταγματική αναθεώρηση, τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού του Συντάγματος, ευρείας συναίνεσης και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στους θεσμούς πριν την αλλαγή.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, εστιάζοντας σε τρία βασικά σημεία.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, ο σεβασμός του Συντάγματος προηγείται της αναθεώρησής του. Τόνισε ότι το κύριο πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό, αλλά αφορά τη βαθιά κρίση αξιοπιστίας των θεσμών και τη διάρρηξη του κοινωνικού συμβολαίου της Μεταπολίτευσης. 

Όπως υπογράμμισε, η αναθεώρηση του Συντάγματος μετατρέπεται σε τεχνικό και κοινωνικά αδιάφορο ζήτημα, εάν δεν συνοδεύεται από ένα πειστικό αφήγημα εθνικής συνοχής και κοινωνικής συμπερίληψης.

Δεύτερον, επισήμανε ότι για να προχωρήσει η αναθεώρηση απαιτείται ουσιαστική συναίνεση και αυξημένη πλειοψηφία τριών πέμπτων στη Βουλή (180/300 βουλευτές), βασισμένη στην εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

 Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η παρούσα Βουλή, η οποία αδυνατεί να επιλέξει τα μέλη των ανεξάρτητων Αρχών με την απαιτούμενη πλειοψηφία, δύσκολα θα επιτύχει τις αναγκαίες συναινέσεις για την αναθεώρηση. 

Επιπλέον, τόνισε πως το βασικό ερώτημα για την επόμενη Βουλή είναι αν μπορεί να αναδείξει κυβέρνηση πριν ασχοληθεί με την αναθεώρηση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διακυβερνησιμότητας πριν το Σύνταγμα καταστεί αναθεωρήσιμο.

Τρίτον, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε τη σημασία της πλήρους κατανόησης των ορίων που θέτει η πολλαπλότητα των έννομων τάξεων (εθνική, διεθνής, ενωσιακή) και η ύπαρξη μηχανισμών διεθνούς δικαστικού ελέγχου ακόμα και του ίδιου του εθνικού Συντάγματος και των αλλαγών που επιφέρει η αναθεώρησή του.

Καταλήγοντας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι μόνο όταν υπάρξει συνεννόηση στα παραπάνω ζητήματα, μπορεί να ξεκινήσει μια σοβαρή και εθνική συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Το 2026 αρχίζει η αναθεώρηση του Συντάγματος

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος θα ξεκινήσει το 2026, επισημαίνοντας την ανάγκη ευρύτατων συναινέσεων και λύσης στο θεσμικό κενό που δημιουργεί η άρνηση της αντιπολίτευσης να συνεργαστεί.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για 21η Απριλίου: Η Δημοκρατία δεν είναι ποτέ δεδομένη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε για την επέτειο της 21ης Απριλίου ότι η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη και εφιστά την προσοχή στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία, ενώ τιμά όσους αντιστάθηκαν στη χούντα.
Εμανουέλ Μακρόν ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μακρόν στην Αθήνα: Αναβάθμιση της ελληνογαλλικής στρατηγικής σχέσης

Δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου υπογραμμίζουν τη σημασία της επίσκεψης Μακρόν για την ευρωπαϊκή άμυνα, την ασφάλεια στη Μεσόγειο και την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με την Αθήνα.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μακρόν: Άμεσο και άνευ όρων άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ ζητά η σύνοδος Παρισιού

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε άμεσο και χωρίς όρους άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, μετά από τηλεδιάσκεψη 40 χωρών με τον Κ. Μητσοτάκη. Χαιρέτισε την παύση πυρός ΗΠΑ-Ιράν και τόνισε τη σημασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας χωρίς διόδια.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση ηγετών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικοινωνίες Μητσοτάκη με ηγέτες Λιβάνου και Ισραήλ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε τηλεφωνικά με τους ηγέτες Λιβάνου και Ισραήλ για τις εξελίξεις, στηρίζοντας την εκεχειρία και την κυριαρχία του Λιβάνου, ενώ δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια αν χρειαστεί.