ΓΔ: 2313.62 1.49% Τζίρος: 644.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κωνσταντίνος Τσιάρας Βουλή
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

ΥπΑΑΤ: Χωρίς εγκεκριμένο εμβόλιο στην ΕΕ δεν προκρίνεται ο εμβολιασμός

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απαντά στο ΠΑΣΟΚ για την ευλογιά αιγοπροβάτων λέγοντας ότι δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο στην ΕΕ και ότι μη εγκεκριμένος εμβολιασμός μπορεί να πλήξει εξαγωγές και να φέρει περιορισμούς στη διακίνηση ζώων και προϊόντων.

Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 27 Ιανουαρίου 2026, κατηγορείται ότι επιλέγει τον λαϊκισμό αντί να συμβάλει ουσιαστικά στη δύσκολη μάχη για την ελληνική κτηνοτροφία.

 Το υπουργείο επισημαίνει πως, αντί να παρουσιάσει υπεύθυνες προτάσεις, το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί θέσεις που το φέρνουν κοντά σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, αποσιωπώντας τα πραγματικά δεδομένα.

Όπως αναφέρεται, το Υπουργείο αναγκάζεται να επανέλθει στο θέμα παρά το γεγονός ότι ο Κώστας Τσιάρας είχε ήδη δώσει απαντήσεις στη Βουλή, στη συνεδρίαση για τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για τον πρωτογενή τομέα.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το ΠΑΣΟΚ προτείνει εμβολιασμό με μη εγκεκριμένο εμβόλιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπογραμμίζεται ότι σήμερα δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο στην ΕΕ για την ευλογιά αιγοπροβάτων και η χρήση μη εγκεκριμένων σκευασμάτων ενέχει κινδύνους για τις ελληνικές εξαγωγές.

Σε περίπτωση εφαρμογής σχεδίου εμβολιασμού, ακόμη και υπό αυστηρούς όρους, τα ευρωπαϊκά κείμενα και σχετική απάντηση του κ. Βάρχελι σε ερώτηση ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι θα υπάρξουν μέτρα και περιορισμοί στη διακίνηση ζώων και προϊόντων, με ειδική πρόβλεψη για γαλακτοκομικά προϊόντα. 

Με απλά λόγια, ο εμβολιασμός δεν αποτελεί «μαγικό κουμπί» που λύνει αυτομάτως το πρόβλημα ή ανοίγει τις αγορές.

Η Εθνική Επιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης και Ελέγχου της Ευλογιάς, που συγκροτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2025, έχει τονίσει ότι ο μαζικός εμβολιασμός μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση, ειδικά όταν παρατηρούνται ελλείμματα βιοασφάλειας. 

Επιπλέον, τα διαθέσιμα ζωντανά εμβόλια δεν είναι αδειοδοτημένα στην ΕΕ και δεν υποστηρίζουν εργαστηριακή διάκριση εμβολιασμένων από μολυσμένα ζώα, γεγονός που δυσχεραίνει την επιτήρηση και επηρεάζει τη διαχείριση και το εμπόριο.

Τέλος, το υπουργείο υπενθυμίζει ότι το θέμα της επιστολής έχει τεθεί δημόσια από τον Οκτώβριο και έχει συζητηθεί στη Βουλή. Η επιλογή του ΠΑΣΟΚ να επαναφέρει το ίδιο ζήτημα χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνη δημαγωγία, ενώ επισημαίνεται ότι «πάντα το αυθεντικό είναι καλύτερο από το… ιμιτασιόν».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Η κατάθεση Καρασμάνη διαφώτισε το σκάνδαλο αγροτικών ενισχύσεων

Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Καρασμάνης στην Εξεταστική Επιτροπή ανέφερε ότι η «τεχνική λύση» για τους βοσκοτόπους ήταν μεταβατική και θα έπαυε με τα σχέδια βόσκησης, τα οποία δεν υλοποιήθηκαν, οδηγώντας στη σημερινή κατάσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Γιώργος Κέλλας στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κέλλας: Κανένα κράτος της ΕΕ δεν εμβολιάζει για την ανεμοβλογιά

Στη Βουλή η αντιπαράθεση για τη διαχείριση της ανεμοβλογιάς στα ζώα, με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Χρ. Κέλλα να υποστηρίζει ότι κανένα κράτος της ΕΕ δεν έχει προχωρήσει σε εμβολιασμό, καθώς τα διαθέσιμα εμβόλια δεν είναι εγκεκριμένα και ενέχουν σοβαρούς κινδύνους.
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Οι αμβλώσεις έχουν ρυθμιστεί οριστικά από τον νόμο 1609/1986

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δηλώνει πως το δικαίωμα στην άμβλωση κατοχυρώθηκε οριστικά με τον Ν. 1609/1986 και τονίζει ότι η πρόσβαση σε ασφαλή άμβλωση είναι αναφαίρετο δικαίωμα, ζητώντας περαιτέρω ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών.