ΓΔ: 2615.34 -0.14% Τζίρος: 83.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:23:40
Κυβερνητικός εκπρόσωπος βήμα
ΑΠΕ

Λιβάνιος: Εξετάζουμε αύξηση προκαταβολής για τους διευθυντές σχολείων

Ο Θ. Λιβάνιος δήλωσε στη Βουλή ότι η κυβέρνηση εξετάζει αύξηση της πάγιας προκαταβολής προς διευθυντές σχολείων για έκτακτες ανάγκες (1.000-3.000 ευρώ σήμερα), με πιθανή σύνδεση του ποσού με τον αριθμό μαθητών.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να εξετάσει την αύξηση της προκαταβολής προς τους διευθυντές σχολικών μονάδων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος, σε τοποθέτησή του στη Βουλή. 

Η δήλωση έγινε στο πλαίσιο απάντησης σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας της «Νίκης», Σπ. Τσιρώνη, σχετικά με την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών.

Ο κ. Λιβάνιος εξήγησε ότι η υφιστάμενη πάγια προκαταβολή για τους διευθυντές κυμαίνεται από 1.000 έως 3.000 ευρώ για τα σχολικά επαγγελματικά κέντρα, με στόχο την άμεση κάλυψη αναγκών που προκύπτουν στην καθημερινή λειτουργία των σχολείων. 

Σύμφωνα με τον υπουργό, εξετάζεται το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του ποσού, ενώ ήδη έχουν εντοπιστεί γραφειοκρατικά προβλήματα που μπορούν να επιλυθούν ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αντιμετώπισης έκτακτων θεμάτων.

Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Σύλλογο Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με σκοπό τη σύνδεση του ύψους της προκαταβολής με τον αριθμό των μαθητών ανά σχολική μονάδα.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Σπ. Τσιρώνης εξέφρασε επιφυλάξεις για την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, υποστηρίζοντας ότι οδηγεί σε υπερσυγκεντρωτισμό και ενδεχόμενο υδροκεφαλισμό της διαχείρισης, ενώ ενέχει κινδύνους για τη διαφάνεια. 

Όπως σημείωσε, «Λύστε τα θέματα της διαφάνειας με άλλο τρόπο και όχι με κατάργηση των σχολικών επιτροπών».

Ο κ. Λιβάνιος υπογράμμισε ότι η μεταφορά της διαχείρισης στους δήμους ενισχύει τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. 

Τόνισε πως στο παρελθόν υπήρχαν περιπτώσεις αδιαφάνειας, με σχολικές επιτροπές να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αλόγιστες δαπάνες. 

Πλέον, οι δήμοι διαχειρίζονται τα κονδύλια μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών, ενώ οι διευθυντές διατηρούν τη δυνατότητα άμεσης κάλυψης μικρών ή έκτακτων αναγκών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γαλλική σημαία Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Εκπαιδευτικοί θεωρούν ανεπαρκείς τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις

Οι Γάλλοι εκπαιδευτικοί θεωρούν πως οι νέες μεταρρυθμίσεις για τα σχολεία είναι ανεπαρκείς για να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες των μαθητών, ζητώντας περισσότερες προσλήψεις και μικρότερες τάξεις για καλύτερη εκπαίδευση.
Βασίλης Σπανάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΣ: 235 εκατ. ευρώ για μεταφορές μαθητών το 2026, ενημερώνει ο Β. Σπανάκης

Η χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών προς τις Περιφέρειες για τη μεταφορά μαθητών αυξήθηκε κατά 38% από το 2019, αγγίζοντας τα 235 εκατ. ευρώ το 2026, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Β. Σπανάκης στη Βουλή.
Άδειο σχολικό θρανίο
ΔΙΕΘΝΗ

Περού: Απαγόρευση μακιγιάζ και βαμμένων νυχιών στα σχολεία

Η κυβέρνηση του Περού σχεδιάζει αυστηρούς κανόνες για τα σχολεία, όπως απαγόρευση μακιγιάζ, βαμμένων νυχιών και κινητών. Οι ρυθμίσεις προκάλεσαν αντιδράσεις από ομάδες γυναικών και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Άδεια σχολική τάξη
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: 1 στα 7 σχολεία παραμένει κλειστό μετά τις μαθητικές διαδηλώσεις

Μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία, το 86% των λυκείων άνοιξαν σήμερα, παρότι ορισμένα σχολεία παραμένουν αποκλεισμένα. Η κυβέρνηση καλεί τους διαδηλωτές σε διάλογο, καθώς οι μαθητές διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εκπαίδευσης.