Στη σημασία του ουσιαστικού διαλόγου και στη διαχείριση κρίσιμων πόρων αναφέρθηκε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο ΕΡΤnews για τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Η κ. Σδούκου τόνισε το κοινωνικό και οικονομικό κόστος που προκαλεί η περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, επισημαίνοντας την ανάγκη για συνεννόηση.
Ειδική αναφορά έκανε στη διαχείριση του νερού, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη χώρα τα επόμενα χρόνια. Υπογράμμισε πως δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση χωρίς διάλογο με τους αγρότες και τις τοπικές κοινωνίες.
Όπως ανέφερε, μέσω του προγράμματος «ΥΔΩΡ» υλοποιούνται έργα ύψους περίπου 690 εκατ. ευρώ σε αρδευτικά δίκτυα, με στόχο τη μείωση απωλειών και σπατάλης νερού. Ωστόσο, επισήμανε ότι απαιτείται διάλογος για θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Αναρωτήθηκε αν μπορεί να διεξαχθεί τέτοιος διάλογος «στα μπλόκα», υπογραμμίζοντας την ανάγκη να καθίσουν όλοι στο τραπέζι της συζήτησης.
Απαντώντας σε δηλώσεις αγροτών ότι «δεν θα φύγουμε με άδεια χέρια», η κ. Σδούκου ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα ως διαμάχη με νικητές και ηττημένους. Τόνισε ότι στόχος είναι οι αγρότες να επιστρέψουν στα χωράφια τους με ελπίδα και βεβαιότητα ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μέσω διαλόγου.
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί κυβερνητικής αδιαλλαξίας, σημειώνοντας ότι έχουν γίνει επανειλημμένες προσκλήσεις για διάλογο από τον υπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Επισήμανε ότι υπάρχουν παραλείψεις και καθυστερήσεις, αλλά όχι αδιαλλαξία από την πλευρά της κυβέρνησης.
Στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της αποφυγής περαιτέρω κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, εξηγώντας ότι το σύνθημα «θα πιέσουμε όσο πάει» συνεπάγεται κόστος για την κοινωνία και την οικονομία. Τόνισε ότι ειδικά κατά τις ημέρες των εορτών, η όποια ταλαιπωρία στους δρόμους, οι αυξημένοι κίνδυνοι στις παρακαμπτήριες διαδρομές και οι επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες είναι σημαντικές, ενώ επηρεάζονται και οι επαγγελματίες του κλάδου των μεταφορών.
Η κ. Σδούκου υπογράμμισε ότι τα σοβαρά και δίκαια αιτήματα των αγροτών μπορούν να συζητηθούν σε ένα τραπέζι, εντός του πλαισίου που ορίζουν τα δημοσιονομικά περιθώρια και οι ευρωπαϊκοί κανόνες.
Αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Στη συνέχεια, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση σχετικά με τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, τονίζοντας πως «οι μόνοι που δεν θέλουν τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ είναι όσοι δεν θέλουν να γίνονται έλεγχοι και όσοι θέλουν να συνεχίζεται αυτό το πάρτι». Υπογράμμισε ότι τέτοιες φωνές προέρχονται από μικρή μειοψηφία με ιδιοτελή κίνητρα και χαρακτήρισε αδιανόητο να υιοθετούνται από την αντιπολίτευση.
Κλείνοντας, η κ. Σδούκου επανέλαβε πως ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος είναι ο διάλογος, επισημαίνοντας ότι όλα τα ζητήματα μπορούν να τεθούν και να επιλυθούν με συνεργασία και κοινή προσπάθεια.