ΓΔ: 2123.4 -0.33% Τζίρος: 91.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:19:41
Υπουργείο Εξωτερικών
Φώτο: Υπουργείο Εξωτερικών

Υπ. Εξωτερικών: Η Συμφωνία των Πρεσπών δεσμεύει πλήρως τη Βόρεια Μακεδονία

Το Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μέρος του Συντάγματος και του Διεθνούς Δικαίου και είναι δεσμευτική σε κάθε επίπεδο για τη Βόρεια Μακεδονία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας, επισημαίνοντας πως είναι δεσμευτική τόσο σε διεθνές όσο και σε εσωτερικό επίπεδο για όλες τις πλευρές.

Σε απάντηση σε δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, το ΥΠΕΞ υπενθυμίζει ότι η επίσημη συνταγματική ονομασία της χώρας είναι «Βόρεια Μακεδονία», όπως προβλέπεται ρητά στο άρθρο 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το υπουργείο τονίζει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια παραχάραξης ή αλλοίωσης του περιεχομένου της συμφωνίας δεν θα γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά.

Επιπλέον, σημειώνει πως η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μέρος του Διεθνούς Δικαίου και η συμμόρφωση προς αυτήν αποτελεί θεμέλιο για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και των κρατών.

Τέλος, το ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι στις διεθνείς συνθήκες δεν υφίστανται de facto καταστάσεις, καθώς η εφαρμογή τους είναι ενιαία και καθολική. Η πρόοδος στις διμερείς σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και η ομαλή συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, προϋποθέτουν την απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων και τον σεβασμό της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

λιμάνι πετρελαίου εγκαταστάσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά ξανά μετά από 13 χρόνια ο αγωγός πετρελαίου Θεσσαλονίκης-Σκοπίων

Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί ο αγωγός πετρελαίου Θεσσαλονίκης-Σκοπίων «Vardax», έπειτα από πλήρη αναβάθμιση. Η δυναμικότητά του φτάνει τα 2,5 εκατ. τόνους ετησίως και θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για ντίζελ.
Πορεία Ημέρας Γυναίκας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Δέσμευση για υπεράσπιση δικαιωμάτων και ενίσχυση των γυναικών

Το ΥΠΕΞ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, επανέλαβε τη δέσμευσή του στην προώθηση της ισότητας των φύλων και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, επισημαίνοντας τη σημασία της ενδυνάμωσης για βιώσιμη ανάπτυξη.
Φρεγάτα Κίμων στη θάλασσα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Καμία απειλή για Σούδα – Αδιαπραγμάτευτη η αμυντική μας διάταξη

Ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ότι η Σούδα προστατεύεται πλήρως, με αναβαθμισμένα μέτρα και αμυντική ομπρέλα, ενώ τόνισε ότι η βάση λειτουργεί υπό αυστηρό ελεγχόμενο καθεστώς ΗΠΑ-Ελλάδας και δεν υπάρχει απειλή για τους πολίτες.