Νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας προανήγγειλε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το οποιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τρίμηνη παράταση στην προστασία α' κατοικίας και αμέσως μετά ένα νέο πρόγραμμα που θα τριπλασιάσει τον αριθμό των δικαιούχων, συνέχιση της καταβολής ενισχύσεων σε κλειστές επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης, καθώς και μέτρα στήριξης του τουρισμού.
Σε ό,τι αφορά την α' κατοικία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «κατά τη δοκιμασία του κορονοϊού κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει», καθώς, όπως είπε, το πλαίσιο για την προστασία παρατείνεται ως τα τέλη Ιουλίου. Ανέφερε σχετικά με το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί μετά το τέλος Ιουλίου ότι «θα το ανακοινώσει το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών, θα έχει τριπλάσια περίμετρο, θα επιβραβεύει και συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, με στόχο να αποτρέψουμε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.
«Επίσης, θα ανακοινώσουμε μια νέα δέσμη μέτρων που θα αρχίσουν από το Μάιο για τη στήριξη των επιχειρήσεων», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα πέντε μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός έχουν ως εξής:
- Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού των εργαζόμενων. Το ίδιο ισχύει και για τα επιδόματα σε ανέργους και μακροχρόνια ανέργους.
- Όσοι επιστρέφουν με μειωμένο ωράριο και οι επιχειρήσεις θα έχουν μικρότερο τζίρο, θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται από την πολιτεία. Για πρώτη φορά θα υπάρξει ευρείας κλίμακας ενίσχυση και των εργαζόμενων της χώρας, πέραν των ανέργων. Πρωτίστως θα χρησιμοποιηθεί το νέο πρόγραμμα SURE.
- Θα χορηγηθεί πρόσθετη ενίσχυση σε επιχειρηματίες κι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τα προγράμματα στήριξης. Στη διάθεση των επιχειρήσεων παραμένουν όλα τα εργαλεία (επιστρεπτέα προκαταβολή, επιδότηση ενοικίου κτλ).
- Θα υπάρξει νέα δέσμη μέτρων που θα ξεκινήσουν τον Μάιο και θα ανακουφίσουν επιχειρήσεις που θα δουν μειωμένο το τζίρο τους.
- Θα υπάρξει νέο σχέδιο για την τόνωση του τουρισμού.
Στα 24 δισ. ευρώ το σχέδιο στήριξης
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος προχώρησε σε μέτρα ύψους 17,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου στο 10% του ΑΕΠ. Ένα ποσό το οποίο με την περαιτέρω αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων θα φτάσει τα 24 δισ. Δύο ήταν οι προτεραιότητές μας, η ενίσχυση του εισοδήματος και η στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Το κύριο μέλημα μας ήταν και παραμένει η προστασία της απασχόλησης. Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που απαγόρευσε τις απολύσεις και επέλεξε την ίση και οριζόντια ενίσχυση των νοικοκυριών».
«Η κυβέρνηση έκανε μία πολύ ξεκάθαρη επιλογή», σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Προστάτεψε την υγεία, τη ζωή των πολιτών υποτάσσοντας σε αυτό τον υπέρτατο σκοπό τον οικονομικό της σχεδιασμό. Ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στήριξε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια δαπανήσαμε συνειδητά πολλούς πόρους προκειμένου καταρχάς να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό που δεν είναι άλλο από την προστασία της υγείας των πολιτών, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή για τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.
Ως χώρα ξοδέψαμε πολλά χρήματα, πετύχαμε όμως τον πρώτο υγειονομικό στόχο τον οποίο είχαμε θέσει. Άλλες χώρες, που ξόδεψαν και αυτές πολλά χρήματα, δεν είχαν την ίδια επιτυχία στην υγειονομική αντιμετώπιση της κρίσης. Οι συνέπειες αυτής της επίθεσης του κορονοϊού χωρίς αμφιβολία θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες , καθώς πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κρίση. Καμία γενιά δεν έχει ζήσει όμοιά της σχεδόν έναν αιώνα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας τα μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων που έλαβε η κυβέρνηση.
Όλα έγιναν με σχέδιο και σύνεση. Με γνώση ότι έχουμε μπροστά μας έναν πόλεμο που θα κρατήσει πολύ, άρα πάντα πρέπει να υπάρχουν εφεδρείες, και με το βλέμμα στραμμένο και στην ημέρα της επανεκκίνησης. Γιατί η επιτυχία στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, θα είναι σε ένα βαθμό και διαβατήριο για την ανάταξη που θα ακολουθήσει».