Η φιλοσοφία και οι διαδοχικές φάσεις του σχεδίου μετάβασης στη νέα κανονικότητα θα ανακοινωθούν σήμερα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκης, ο οποίος στις 18:00 θα απευθυνθεί στους Έλληνες πολίτες. Στη συνέχεια, οι αρμόδιοι και υφυπουργοί θα παραχωρήσουν, μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, συνέντευξη για την εξειδίκευση των μέτρων που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και θα ισχύσουν από τις 4 Μαΐου.
«Η πορεία αυτή θα γίνει με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα. Το σχέδιο της κυβέρνησης θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε επιμέρους στοχευμένες φάσεις διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Ο κανόνας θα είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού. Θα ακολουθήσουν σταδιακά και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού.
Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο.
Στη συνέχεια, θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες αρχικά δωδεκάμηνης διάρκειας και αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών και τα εποχιακά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου.
Ποιο είναι το σχέδιο
Σύμφωνα με το σχέδιο που αναμένεται να ανακοινωθεί, η άρση των πρώτων περιορισμών θα ξεκινήσει στις 4 Μαΐου οπότε και θα καταργηθεί η αποστολή μηνύματος στο πενταψήφιο 13033. Την ίδια μέρα θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, οι χώροι αισθητικής, τα εμπορικά καταστήματα και οι εκκλησίες για ατομική προσευχή.
Μία βδομάδα αργότερα, στις 11 Μαΐου, ξεκινάει μαθήματα και πάλι η Γ' Λυκείου και ανοίγουν τα φροντιστήρια.
Στα μέσα του επόμενου μήνα υπολογίζεται να επιστρέψουν σε πλήρη λειτουργία τα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα τέλη του μήνα να ξεκινήσει και η ελεύθερη κίνηση από νομό σε νομό.
Στις αρχές Ιουνίου προβλέπεται το άνοιγμα των εστιατορίων και μπαρ που έχουν εξωτερικό χώρο, η λειτουργία των εκκλησιών και η αποκατάσταση πτήσεων στο εσωτερικό της χώρας. Στα μέσα του ίδιου μήνα προγραμματίζεται η επαναλειτουργία των πολυκαταστημάτων, το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών, η αποκατάσταση ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τα νησιά και η λειτουργία των ξενοδοχείων. Επίσης, θα επιτρέπεται η ομαδική άθληση.
Στα τέλη του Ιουνίου θα ξεκινήσει η αποκατάσταση πτήσεων εξωτερικών και τα παιχνίδια της Super League ενώ λίγο αργότερα, στις αρχές Ιουλίου προγραμματίζεται το άνοιγμα των τουριστικών καταλυμάτων.
Άρση περιορισμών αλλά με προσοχή
Η σταδιακή άρση των μέτρων συνοδεύεται από έναν κίνδυνο για υποτροπή της κυκλοφορίας της νόσου, προειδοποίησε στη χθεσινή ενημέρωση ο Σ. Τσιόδρας.
«Αυτή η κατάσταση που θα ακολουθήσει δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως επάνοδος στην ολική κανονικότητα. Είναι μια σταδιακή μετάβαση, ένα πολύ δύσκολο στάδιο, όπου συνεχίζουμε να είμαστε σε επιφυλακή». Πρόσθεσε επίσης ότι ως επιστήμονες θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την πορεία του ιού με ειδικά μαθηματικά εργαλεία ώστε να μπορούν έγκαιρα να προβλέψουν αν η άρση των μέτρων συνοδεύεται και από αντίστοιχα καλή εικόνα της επιδημιολογίας του ιού και στην κοινότητα.
«Εξακολουθούμε να αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις, να τηρούμε τα μέτρα απόστασης και να αποφεύγουμε τον συνωστισμό. Οποιαδήποτε χαλάρωση, θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική. Αν αποτιμήσουμε λάθος τα γεγονότα, θα οδηγηθούμε πολύ γρήγορα από την περιορισμένη κυκλοφορία του ιού και μια ξαφνική άνοδο κι ένα δεύτερο κύμα του ιού στη χώρα μας», τόνισε ο κ. Τσιόδρας που πρόσθεσε ότι η επιτροπή εισηγήθηκε την επανέναρξη της λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η οποία όπως είπε θα πρέπει να γίνεται σταδιακά, με προϋποθέσεις και με συνεκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων.
Υποχρεωτική η μάσκα σε κλειστούς πολυσύχναστους χώρους
Όσον αφορά την επόμενη μέρα και τη χρήση μάσκας, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, η επιτροπή ήταν σαφής λέγοντας κατά πλειοψηφία ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση γα χρήση μάσκας, η οποία πλέον γίνεται υποχρεωτική σε συγκεκριμένους χώρους. Η μάσκα, σύμφωνα με την επιτροπή, «θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποχρεωτικό μέτρο στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε άλλους πολυσύχναστους χώρους, όπως νοσοκομεία, παντοπωλεία, διαγνωστικά εργαστήρια, ιατρεία, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής. Όλοι οι πολυσύχναστοι κλειστοί χώροι, θα πρέπει να έχουν υποχρεωτική χρήση της μάσκας και για τους εισερχόμενους αλλά και για τους εργαζόμενους με στενή επαφή με το κοινό, όπως πωλητές και ταμειακοί υπάλληλοι».
Για μια ακόμη φορά, ο κος Τσιόδρας τόνισε ότι είναι λάθος η μάσκα να δίνει τη ψευδή αίσθηση ασφάλειας και για αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται με πλύσιμο των χεριών, σωστή χρήση της, χρήση αντισηπτικού το οποίο καλό θα ήταν να υπάρχει στην τσέπη μας, τήρηση των αποστάσεων και των κανόνων όταν φοράμε και αφαιρούμε τη μάσκα από το πρόσωπό μας.