ΓΔ: 2513.22 0.84% Τζίρος: 242.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σφύρα δικαστηρίου

Βγαίνει η απόφαση για τους προστατευμένους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis

Οκτώ χρόνια μετά τις καταγγελίες για χρηματισμό πολιτικών από τη Novartis, το δικαστήριο ανακοινώνει σήμερα την απόφασή του για τους πρώην προστατευόμενους μάρτυρες.

Οκτώ χρόνια μετά τις πρώτες καταγγελίες για χρηματισμό δέκα κορυφαίων πολιτικών από τη φαρμακοβιομηχανία Novartis, κορυφώνεται σήμερα η δικαστική ετυμηγορία για τους μάρτυρες με ψευδώνυμα «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση». 

Οι δύο πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες δικάζονται με την κατηγορία της ψευδούς κατάθεσης και ψευδούς καταμήνυσης.

Από τον περασμένο Απρίλιο, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο ανέλυσε εξαντλητικά το σύνολο των διαθέσιμων στοιχείων: εξέτασε τους μηνυτές, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και πρώην ή νυν υπουργοί, ανέκρινε μάρτυρες, μελέτησε τις τοποθετήσεις όλων των εμπλεκομένων, καθώς και τις απολογίες των δύο κατηγορουμένων. 

Οι συνήγοροι υπεράσπισης και κατηγορίας ανέπτυξαν επιχειρήματα προκειμένου να διαλευκανθεί αν πρόκειται περί «σκευωρίας κεντρικά σχεδιασμένης» με στόχο την πολιτική εξόντωση αντιπάλων της τότε κυβέρνησης, όπως υποστηρίζουν οι πολιτικοί που κατονομάστηκαν ως «αποδέκτες χρημάτων» το 2017 και 2018. Ωστόσο, οι δικογραφίες σε βάρος τους τέθηκαν στο αρχείο, ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων.

Στα τέλη Αυγούστου, το δικαστήριο άκουσε την πρόταση της Εισαγγελέως Έδρας, Ειρήνης Πελεκάνου. Προτείνει την ενοχή των Φιλίστορα Δεστεμπασίδη και Μαρίας Μαραγγέλη (πραγματικά ονόματα «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση») για συγκεκριμένες περιπτώσεις ψευδούς κατάθεσης, ζητώντας παράλληλα την απαλλαγή τους από την ψευδή καταμήνυση. Όπως υποστήριξε, οι σχετικοί ισχυρισμοί διατυπώθηκαν αφού είχαν κληθεί να καταθέσουν στο πλαίσιο ήδη εν εξελίξει έρευνας.

Η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε την καταδίκη της *Αικατερίνης Κελέση* (Μαρίας Μαραγγέλη) για οκτώ περιπτώσεις ψευδούς κατάθεσης, όπου φέρεται να κατονόμασε πολιτικά πρόσωπα όπως οι Αντώνης Σαμαράς, Ανδρέας Λοβέρδος, Μάριος Σαλμάς, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Στουρνάρας, Λίνα Νικολοπούλου, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Νίκος Μανιαδάκης. Κατά τα λεγόμενά της, τα κατατεθέντα στοιχεία παρουσιάστηκαν ως *πραγματικά περιστατικά για τα οποία είχε άμεση αντίληψη*.

Για τον Φιλίστορα Δεστεμπασίδη, προτάθηκε ενοχή για μέρος των μαρτυριών σχετικά με τους Άδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου και Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ για τις υπόλοιπες περιπτώσεις ζητήθηκε απαλλαγή. Όπως διευκρινίστηκε, στις καταθέσεις αυτές ο «Σαράφης» μετέφερε κυρίως πληροφορίες που του αποδόθηκαν από τρίτα πρόσωπα, με αναφορά στον τότε επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της Novartis, Κωνσταντίνο Φρουζή.

Μετά την αποστέρηση του καθεστώτος προστασίας από ποινικές συνέπειες, όπως αποφάνθηκε η Οικονομική Εισαγγελία τον Οκτώβριο του 2024, οι δύο κατηγορούμενοι απολογήθηκαν χωρίς τις προνομιακές διασφαλίσεις των προστατευόμενων μαρτύρων. Σε περίπτωση που το δικαστήριο αποδεχθεί την εισαγγελική πρόταση, η μέγιστη ποινή για κάθε επιμέρους αδίκημα – πριν τη συγχώνευση ποινών – μπορεί να φτάσει τα τρία έτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κα. Μαραγγέλη είχε σταδιοδρομήσει δίπλα στον επικεφαλής της Novartis στην Ελλάδα, ενώ ο κ. Δεστεμπασίδης ήταν στέλεχος της ίδιας φαρμακευτικής επιχείρησης. Η απόφαση που θα ανακοινωθεί σήμερα αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο τόσο στο δημόσιο διάλογο όσο και στην ίδια την αγορά φαρμάκου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σφύρα δικαστηρίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νικολοπούλου: Οι μάρτυρες είπαν ψέματα για να πλήξουν τον Στουρνάρα

Στη δίκη για τις ψευδείς καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων στη Novartis, η Λίνα Νικολοπούλου κατέθεσε ότι οι μάρτυρες είπαν εν γνώσει τους αναλήθειες για να πλήξουν τον Γιάννη Στουρνάρα.
Σφυρί δικαιοσύνης δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταδίκες με φυλάκιση σε αστυνομικούς για τον βιασμό 19χρονης στο Α.Τ. Ομονοίας

Ποινές φυλάκισης 4,5 ετών στον έναν και 4 ετών στον δεύτερο επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών στους δύο αστυνομικούς της ΔΙΑΣ που κρίθηκαν ένοχοι για τον βιασμό 19χρονης εντός του Α.Τ. Ομόνοιας το 2022.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδωνις Γεωργιάδης: Καινοτόμα φάρμακα με δίκαιους και ξεκάθαρους κανόνες

Ο Υπουργός Υγείας τόνισε στο συνέδριο του Economist πως στόχος του είναι η μείωση και δικαιότερη εφαρμογή του clawback, διατηρώντας το σύστημα, με ταυτόχρονη στήριξη των καινοτόμων φαρμάκων ως επένδυση για τη δημόσια υγεία.
Συνωστισμός σε αίθουσα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκη Τεμπών: Στάδιο αυτοτελών ισχυρισμών και αίτημα για προδικαστικό ερώτημα

Η δίκη για το δυστύχημα στα Τέμπη προχωρά στους αυτοτελείς ισχυρισμούς των κατηγορουμένων. Οι δικηγόροι έξι κατηγορουμένων τόνισαν πως υπήρξε αμέλεια λόγω έλλειψης συστημάτων ασφαλείας και αυξημένης πίεσης εργασίας.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα μεταξύ των πρώτων που ενσωματώνουν την Οδηγία κατά SLAPPs

Εντός δύο ημερών αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της Οδηγίας κατά των καταχρηστικών αγωγών SLAPPs, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας.