ΓΔ: 2101.57 1.78% Τζίρος: 338.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ελληνική Βουλή συνεδρίαση
Φώτο: SOOC

Παρέμβαση ΕΣΑμεΑ στη Βουλή για κοινωνική στέγαση και δικαιώματα ΑμεΑ

Η ΕΣΑμεΑ παρενέβη στη Βουλή ζητώντας σαφή πρόβλεψη για στέγαση ΑμεΑ, τονίζοντας ότι το 33% επιβαρύνεται υπέρμετρα από το κόστος κατοικίας και χρειάζεται Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.

Η ΕΣΑμεΑ πραγματοποίησε παρέμβαση στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με τίτλο «Κοινωνική αντιπαροχή, κοινωνική μίσθωση, τριτεκνική ιδιότητα και άλλες διατάξεις»

Την τοποθέτηση εκπροσώπησε ο οργανωτικός γραμματέας του φορέα, Ιωάννης Λυμβαίος, μεταφέροντας τις θέσεις και τις προτάσεις του αναπηρικού κινήματος, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 3 Σεπτεμβρίου, εκ μέρους του προέδρου της ΕΣΑμεΑ, Ιωάννη Βαρδακαστάνη.

Η ΕΣΑμεΑ αξιολογεί ως θετική τη ρύθμιση του άρθρου 6 του σχεδίου νόμου που υποχρεώνει τα διαγωνιστικά τεύχη για συμβάσεις κοινωνικής αντιπαροχής να περιλαμβάνουν ρητή πρόβλεψη για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε νέα, ανακαινιζόμενα ή επισκευαζόμενα κτίρια. 

Ωστόσο, σύμφωνα με την τοποθέτηση της Ένωσης, κρίνεται αναγκαία η ύπαρξη ξεκάθαρης και διακριτής πρόβλεψης για τη στέγαση των ατόμων με αναπηρία, με σαφή αναφορά στις ανάγκες αναπηρίας και χρόνιας πάθησης σε κάθε σχετική διάταξη.

Βασικό επιχείρημα αποτελεί το γεγονός ότι, όπως προκύπτει από πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ όσον αφορά την οικονομική επιβάρυνση των ατόμων με αναπηρία από το κόστος στέγασης. Συγκεκριμένα, το 33% αυτών επωμίζεται έξοδα στέγασης που υπερβαίνουν το 40% του συνολικού διαθέσιμου εισοδήματός τους.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά να προβλεφθεί στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου ότι, στις κατοικίες κοινωνικής αντιπαροχής και κοινωνικής μίσθωσης, θα διατίθεται επαρκής αριθμός για τη δημιουργία Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) χωρητικότητας έως 5 ατόμων. Το αίτημα αυτό κρίνεται κρίσιμο για την ανεξάρτητη διαβίωση και την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία.

Οι αναλυτικές προτάσεις της ΕΣΑμεΑ αποτυπώνονται σε επιστολή που συνοδεύει την παρέμβαση.

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κα Καζάνη και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. κα Νοτοπούλου έθεσαν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες στέγασης των ατόμων με αναπηρία:

  • Ποιο είναι το ποσοστό κοινωνικών κατοικιών που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών τους; (κα. Καζάνη)
  • Πόσα άτομα με αναπηρία πλήττονται από το αυξημένο κόστος διαβίωσης και έχουν ανάγκη από κοινωνική στέγαση; (κα. Νοτοπούλου)

Στην κοινή του απάντηση, ο κ. Λυμβαίος επικαλέστηκε τα δεδομένα της Eurostat, επισημαίνοντας ότι το 33% των ατόμων με αναπηρία στη χώρα επωμίζεται δυσανάλογο κόστος στέγασης, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στρατηγικής για την Αναπηρία, το 25% του πληθυσμού αντιμετωπίζει πολύ σοβαρούς περιορισμούς λόγω αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως το ζήτημα δεν περιορίζεται σε αριθμούς ή ποσοστά, αλλά προϋποθέτει την εκτίμηση μιας ευρείας γκάμας παραγόντων. Το θέμα δεν είναι να προσδιορίσουμε έναν αριθμό ή ποσοστό, αλλά να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για κάθε πολίτη και οικογένεια να έχει πρόσβαση σε κατάλληλη κατοικία και να ζει με αξιοπρέπεια.

Η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κ. Ράπτη, στην τελική τοποθέτησή της στην Επιτροπή, τόνισε ότι οι στόχοι του ΥΚΟΙΣΟ για τα άτομα με αναπηρία και με χρόνια πάθηση βρίσκονται σε κεντρικό άξονα των πολιτικών του υπουργείου. Αναφορικά με την παρέμβαση της ΕΣΑμεΑ και σύμφωνα με τη σχετική εξουσιοδοτική διάταξη, διαβεβαίωσε ότι θα ζητηθεί και θα ληφθεί υπόψη η γνώμη της ΕΣΑμεΑ σε όλα τα θέματα που αφορούν στην αναπηρία, επιβεβαιώνοντας τον θεσμικό ρόλο του φορέα στον σχεδιασμό κοινωνικής πολιτικής.

Περισσότερες πληροφορίες και όλες οι εξελίξεις από το χώρο της Αναπηρίας μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ.: www.esaea.gr ή www.esamea.gr.

Το παρόν αρχείο Microsoft Word (*.docx) ελέγχθηκε με το εργαλείο Microsoft Accessibility Checker και πιστοποιήθηκε ως πλήρως προσβάσιμο. Συνεπώς, τα άτομα με αναπηρία δεν θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην ανάγνωσή του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οικογενειακή ασφάλιση προστασία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντονη αντίδραση Ε.Σ.Α.μεΑ. για τις επιπτώσεις του νέου εργασιακού νόμου

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. κατέθεσε στη Βουλή υπόμνημα ζητώντας την απόσυρση του νέου νομοσχεδίου Εργασίας, επισημαίνοντας σοβαρές ελλείψεις και δυσμενείς επιπτώσεις για εργαζομένους με αναπηρία.
Ελληνικό κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Κωνσταντοπούλου-Κυρανάκη στη Βουλή για τη δίκη των Τεμπών

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη για τη δίκη των Τεμπών άσκησε η Ζ. Κωνσταντοπούλου στη Βουλή, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία ελλειμματική και ζητώντας παραιτήσεις, τονίζοντας πως η αλήθεια τελικά θα λάμψει.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Σχολή Τεχνών την Πέμπτη

Η επιτροπή Μορφωτικών της Βουλής ολοκλήρωσε τη συζήτηση για την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών. Η υπουργός Παιδείας τόνισε πως η σχολή θα αξιοποιήσει την εμπειρία πέντε κρατικών καλλιτεχνικών σχολών και θα προχωρήσει σε νέα θεσμική βάση.
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος: Ο τίτλος του νομοσχεδίου δεν ανταποκρίνεται στο περιεχόμενό του

Ο Σωκράτης Φάμελλος προειδοποίησε για κλιμάκωση του πολέμου με σοβαρές επιπτώσεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδράνεια και ζητώντας άμεση απεμπλοκή της χώρας, προστασία των βάσεων και ενεργοποίηση μαζικού αντιπολεμικού κινήματος.
Απεργία ταξί στο κέντρο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: 24ωρη απεργία ταξί αύριο – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν τη Δευτέρα 23/3 οι ταξιτζήδες Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που επιβάλλει ηλεκτροκίνηση χωρίς μεταβατική περίοδο και δυσκολεύει την ανανέωση ειδικών αδειών. Κινητοποιήσεις και στην Αθήνα.
Αίθουσα ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τη Δευτέρα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα ταξί και τις άδειες ΕΔΧ

Τη Δευτέρα συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των μεταφορών. Το σχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Κ. Κυρανάκης ανακοίνωσε αλλαγές μετά τη διαβούλευση.