ΓΔ: 2605.71 1.40% Τζίρος: 290.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία

Πιερρακάκης: 132 αιτήσεις ξένων πανεπιστημίων για συμπράξεις με ελληνικά

Μεταξύ άλλων ο νέος υπουργός Οικονομίας, ανακοίνωσε και δημοσιονομική ενίσχυση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Πως έχουν γίνει 132 αιτήσεις ξένων Πανεπιστημίων για συμπράξεις με δημόσια ελληνικά Πανεπιστήμια ανέφερε ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την παράδοση στην διάδοχό του Σοφία Ζαχαράκη.

Μεταξύ αυτών είναι το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το Κολούμπια, το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, το Imperial και άλλα πολύ σημαντικά πανεπιστήμια. Την ίδια στιγμή, ανακοίνωσε και δημοσιονομική ενίσχυση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Ο απερχόμενος υπουργός, ανέφερε: «Κυρίες και κύριοι, θα μου λείψουν όλα. Οι άνθρωποι, οι προκλήσεις, τα ατελείωτα ξενύχτια, οι κρίσιμες αποφάσεις. Γιατί συχνά τα φώτα του τρίτου ορόφου άναβαν, όπως ξέρετε, μέχρι τα ξημερώματα, προκειμένου κάθε μας βήμα να είναι στέρεο και να έχει και αντοχή στο χρόνο. Σταχυολογώ κάποια πράγματα.

Κάναμε 10.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Σοφία (σ.σ. απευθύνεται στη νέα υπουργό Παιδείας Σ. Ζαχαράκη), από τη νέα μου θέση υπόσχομαι να κάνω ό,τι περισσότερο μπορώ ώστε να συνεχίσει αυτή η καλή παράδοση των μόνιμων διορισμών και της μείωσης του αριθμού των αναπληρωτών. Αλλάξαμε τον κανονισμό λειτουργίας στα σχολεία.

Η απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε και απλή απόφαση. Πέτυχε όμως. Και πέτυχε γιατί αγκαλιάστηκε από καθηγητές, γονείς και από τους ίδιους τους μαθητές.

Προχωρήσαμε σε ολοκληρωμένες πολιτικές για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Δημιουργήσαμε την πλατφόρμα για τις αναφορές γονιών και μαθητών, τις επιτροπές που εξετάζουν τις πιο δύσκολες περιπτώσεις. Διπλασιάσαμε τον αριθμό των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία.

Λειτουργήσαμε το ψηφιακό φροντιστήριο που βοήθησε να “γκρεμίσουμε” τα τείχη του αποκλεισμού για όσα παιδιά ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, παιδιά με αναπηρίες ή παιδιά που οι οικογένειές τους δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν για ενισχυτικά μαθήματα. Το ψηφιακό φροντιστήριο τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζει αύξηση στην επισκεψιμότητα 500% που δείχνει πόσοι μαθητές και μαθήτριες της τρίτης Λυκείου το έχουν ανάγκη για να προετοιμαστούν για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Να πω ότι είμαστε δίπλα τους και ότι τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία.

Αφιερώσαμε πολλές ώρες δουλειάς για τα 22 Ωνάσεια σχολεία, 12 εκ των οποίων θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο σε περιοχές με κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις που θα δώσουν στους μαθητές τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια παιδεία του μέλλοντος. Παλέψαμε για το Διεθνές Απολυτήριο στα πρότυπα σχολεία και όχι μόνο, όπως είδατε και σε πολλά άλλα. Στα σχέδια ήταν να ξεκινήσουμε με πέντε σχολεία από το 2026. Είναι ήδη 13. Ελπίζουμε να γίνουν ακόμα περισσότερα».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Ζαχαράκη πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Ζαχαράκη: Προτεραιότητα η ασφάλεια και η ομαλή σχολική ζωή στη Γκράβα

Η Υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη επισκέφθηκε το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας και ανακοίνωσε οργανωμένο σχέδιο στήριξης με αναπλήρωση ωρών και ενισχυτική διδασκαλία, ειδικά για Γ' Λυκείου και μικρότερους μαθητές.
Σοφία Ζαχαράκη πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Ζαχαράκη: Τιμούμε το παρελθόν μαθαίνοντας από αυτό, όχι μόνο θυμούμενοι

Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη τόνισε πως η 28η Οκτωβρίου είναι ζωντανή μνήμη αντίστασης στον φασισμό. Υπογράμμισε τη σημασία διατήρησης της δημοκρατίας, λέγοντας "όχι" σε βία, ρατσισμό και διχασμό.
Αλβανοί αστυνομικοί
ΔΙΕΘΝΗ

Αλβανία: Κλιμακώνουν οι φοιτητές, αυστηρότερα μέτρα από Ράμα

Φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν με πέτρες και έκαψαν καρέκλες έξω από το Υπουργείο Παιδείας στα Τίρανα, αντιδρώντας στο κάλεσμα διαλόγου του Ράμα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυστηρότερο νομικό πλαίσιο κατά βίας και αναρχίας.
Τίρανα, διαδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

Ένταση με μολότοφ και πετροπόλεμο στα Τίρανα της Αλβανίας

Ένταση στα Τίρανα, όπου φοιτητές διαμαρτύρονται έξω από το υπουργείο Παιδείας. Επεισόδια με πέτρες, δακρυγόνα και φωτιές σε κάδους. Οι διαδηλωτές φωνάζουν «Ράμα παραιτήσου», ενώ η αστυνομία απαντά με ισχυρή παρουσία.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεργασία Υπ. Παιδείας και Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου για επαγγελματική εκπαίδευση

Συνάντηση ενημέρωσης για τις ευκαιρίες συμμετοχής των επιχειρήσεων στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση διοργάνωσαν το Υπουργείο Παιδείας και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο ενίσχυσης της διασύνδεσης με την αγορά.
Αυλή σχολείου ημέρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντονες αντιπαραθέσεις για την Γκράβα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων κυριάρχησε το θέμα της οσμής φυσικού αερίου στη Γκράβα. Ο Δήμαρχος τόνισε πως τα σχολεία θα ανοίξουν μόνο αν είναι απολύτως ασφαλή και πρότεινε εγκατάσταση κλιματιστικών για θέρμανση.