ΓΔ: 2214.39 0.16% Τζίρος: 62.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:13:42
Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων, επισημαίνοντας με χειρονομία.

F.T.: «Στριμωγμένος» μετά τις κινητοποιήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Teneo, Β. Πίκολι, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι «αν δεν ανακτήσει τη δυναμική του, ο Μητσοτάκης κινδυνεύει να παγιδευτεί στην πολιτική αδράνεια για τα επόμενα δύο χρόνια».

Στη διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο αναφέρονται σε εκτενές τους δημοσίευμα οι «Financial Times», σημειώνοντας και τις εκτεταμένες κινητοποιήσεις από τους πολίτες για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Στο άρθρο σημειώνεται ότι οι κινητοποιήσεις, με την Ελλάδα να «παραλύει» την περασμένη Παρασκευή, έδειξαν και τις βαθιές πολιτικές διαφορές, με την κυβέρνηση να βρίσκεται υπό εξονυχιστική εξέταση και να αυξάνεται η αίσθηση ότι απογοήτευσε τους πολίτες, καθώς δεν έχει φέρει σε πέρας τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. 

Φυσικά, συνεχίζουν οι «F.T.» η πρόταση μομφής δεν θα περάσει, με δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά οι αναλυτές τονίζουν ότι το δυστύχημα στα Τέμπη έχει καταστρέψει την εικόνα της κυβέρνησης κα θα καθορίσει τις κινήσεις που θα πραγματοποιηθούν μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της. 

«Στην καλύτερη περίπτωση, παραμένει ένας αντιπερισπασμός. Στη χειρότερη, θα διαβρώσει περαιτέρω την αξιοπιστία της κυβέρνησής του», δήλωσε ο Β. Πίκολι, συμπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Teneo. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε τη δικαιοσύνη για το δυστύχημα, απέκρυψε κρίσιμα στοιχεία και δεν εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις για την ασφάλεια. Τονίζεται ακόμη ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την πρόταση μομφής ως ένα πολιτικό τέχνασμα που επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την εθνική θλίψη.

Η καταστροφή των Τεμπών αποδείχθηκε μια στιγμή απολογισμού για την Ελλάδα, η οποία, όπως λένε οι αναλυτές, αντανακλά ευρύτερες απογοητεύσεις πέρα από την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. «Ο κόσμος απαιτεί λογοδοσία, όχι απαραίτητα μια αλλαγή στην κυβέρνηση, αλλά μια βαθιά εκκαθάριση του συστήματος», δήλωσε η Λαμπρινή Ρόρη, επίκουρη καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Την ίδια ώρα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η παραδοσιακή αντιπολίτευση δεν κερδίζει από τη φθορά της κυβέρνησης, σε αντίθεση με τα επονομαζόμενα μη συστημικά κόμματα, όπως η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας. Παρά την αυξανόμενη κριτική, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί διψήφιο προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ.

«Ο κόσμος δεν βλέπει καμία ουσιαστική βελτίωση στις δημόσιες υπηρεσίες - μεταφορές, υγειονομική περίθαλψη, δικαιοσύνη ή εκπαίδευση», δήλωσε ο Πίκολι και προσέθεσε ότι «αν δεν ανακτήσει τη δυναμική του, ο Μητσοτάκης κινδυνεύει να παγιδευτεί στην πολιτική αδράνεια για τα επόμενα δύο χρόνια».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλεξάνδρα Σδούκου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Λύσεις μαγικές δεν υπάρχουν, απαιτούνται στοχευμένα μέτρα

Η Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπρόσωπος της ΝΔ, τόνισε στο MEGA τη σημασία του διαλόγου με τους αγρότες και τη δέσμευση της κυβέρνησης για ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.
Τάκης Θεοδωρικάκος συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Η ενωτική πολιτική και η αλήθεια αλλάζουν την πορεία της χώρας

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, σε άρθρο του στην «Κυριακάτικη Απογευματινή», τονίζει ότι η ηγεσία Μητσοτάκη στη ΝΔ σηματοδότησε ενότητα, ανανέωση και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις απέναντι στον λαϊκισμό.
Κυριάκος Μητσοτάκης στην Μοσχάτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο Μοσχάτο: Τους πειραματισμούς με τον λαϊκισμό τους πληρώσαμε

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ευχήθηκε καλή χρονιά, υγεία, προκοπή και επιτυχίες στους πολίτες και στη Νέα Δημοκρατία, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Μοσχάτο.
Εκδήλωση Νέα Δημοκρατία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Νέα Δημοκρατία παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκδήλωση κοπής πίτας της ΝΔ, τόνισε πως το κόμμα παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη, διασφαλίζει σταθερότητα και πρόοδο, και θα συνεχίσει να εργάζεται για καλύτερη υγεία, παιδεία και μια ασφαλή
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Με κοινή λογική, ανεβάζουμε την Ελλάδα ακόμη ψηλότερα

Με αφορμή 10 χρόνια ηγεσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΝΔ, ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε τις εκλογικές νίκες, τις μεταρρυθμίσεις και τη βελτίωση της χώρας, αναφέροντας τη συμμετοχή του σε βασικές αλλαγές και επισημαίνοντας τη συνέχεια της προσπάθειας.