ΓΔ: 2701.38 0.37% Τζίρος: 263.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο

Θεοδωρικάκος: Στηρίζουμε εμπράκτως την περιφέρεια και την παραμεθόριο

Ο υπουργός Ανάπτυξης έδωσε το παρών, στα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου στην πόλη της Κοζάνης.

«Οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας γνωρίζουν ότι πολιτική της Κυβέρνησής μας είναι η στήριξη της ελληνικής περιφέρειας, η μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, η στήριξη ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους που ζουν εδώ στη Β. Ελλάδα, στη Μακεδονία και στις παραμεθόριες περιοχές» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, στα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου στην Κοζάνη.

«Θέλουμε οι νέοι να μείνουν εδώ, να εργαστούν στον τόπο τους σε καλές δουλειές, αξιοπρεπείς και καλοπληρωμένες και να δημιουργήσουν εδώ τις οικογένειές τους. Αυτός είναι ο κοινός μας στόχος» συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης και της κυβέρνησης συνολικά για την περιοχή.

Από το πρόγραμμα της δίκαιης μετάβασης είναι σε εξέλιξη 42 μεγάλα δημόσια έργα με 410 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό, ενώ έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 515 επενδύσεις για μικρές επιχειρήσεις με 30 εκατ. ευρώ συνολικό προϋπολογισμό, που δημιουργούν 1.000 θέσεις εργασίας και 68 μεγαλύτερες επενδύσεις με προϋπολογισμό 190 εκατ. ευρώ, που δημιουργούν 1.210 θέσεις εργασίας στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας.

Παράλληλα τους επόμενους μήνες το υπουργείο Ανάπτυξης θα ξεκινήσει τρία καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου, που αφορούν και τη Δ. Μακεδονία. Ένα ξεχωριστό καθεστώς με 150 εκατ. ευρώ που αφορά όλες τις παραμεθόριες περιοχές, ένα ακόμα 150 εκατ. ευρώ για μεγάλες επενδύσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ και επιπλέον 150 εκατ. ευρώ για τη μεταποίηση.

«Αυτό είναι ένα πακέτο για το 2025 και αντίστοιχα άλλο ένα ποσό για το 2026. Πρόκειται για 900 εκατ. ευρώ μέσα στη διετία, τα οποία θα κατευθυνθούν σε παραγωγικές επενδύσεις. Οι επιχειρήσεις, παλιές ή και νέες εδώ στη Δ. Μακεδονία, μπορούν να διεκδικήσουν τη μερίδα του λέοντος» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Επίσης, ψηφίσαμε τη συνέχιση των εμβληματικών επενδύσεων. Πρόκειται για μεγάλες επενδύσεις που μέχρι τώρα χρηματοδοτούνταν μόνο από το RRF, πλέον θα μπορούν να χρηματοδοτούνται και από άλλες πηγές» προσέθεσε. «Δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για την πατρίδα μας, αν δεν ισχυροποιήσουμε ακόμα περισσότερο την ελληνική περιφέρεια, αν δεν αντιμετωπίσουμε δραστικά το δημογραφικό πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Ανάπτυξης εγκαινίασε χθες -με τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνο Κόλλια- το 5ο Περιφερειακό Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη. Νωρίτερα είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Αμανατίδη, παρουσία των Βουλευτών Κοζάνης ΝΔ Μιχάλη Παπαδόπουλου και Ευστάθιου Κωνσταντινίδη και Καστοριάς ΝΔ, Μαρίας Αντωνίου για θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος συναντήθηκε με εκπροσώπους του Παραρτήματος Πτολεμαΐδας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, με τους οποίους συζήτησε την υλοποίηση Κόμβου Υδρογόνου, καθώς επίσης και για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Ινστιτούτου, υπό το ΕΚΕΤΑ, για τις ενεργειακές και περιβαλλοντικές τεχνολογίες μετάβασης. Στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης συνομίλησε με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι του παρουσίασαν τα προβλήματα που τους απασχολούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνολικά 681 εκατ. ευρώ για ΜΜΕ στη Θεσσαλονίκη μέσω Social Climate Fund ως 2032

681 εκατ. ευρώ θα διατεθούν έως το 2032 σε ελληνικές ΜΜΕ για μείωση του ενεργειακού κόστους και προστασία περιβάλλοντος μέσω του Social Climate Fund. Οι αναλυτικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από το ΥΠΑΝ τις επόμενες εβδομάδες.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Καλαφάτης: Καινοτομία & έρευνα ως μοχλοί ανάπτυξης στη ΔΕΘ

Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. έδωσε το «παρών» στη ΔΕΘ με το ETVA VIPE Studio, φιλοξενώντας ζωντανά τον υφυπουργό Στ. Καλαφάτη. Θέμα ήταν η καινοτομία, η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι νέες υποδομές για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της χώρας.
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

28,7 εκατ. ευρώ η στήριξη του Υπ. Ανάπτυξης στη γουνοποιία Δυτ. Μακεδονίας

Το υπουργείο Ανάπτυξης στηρίζει τη γουνοποιία Δυτικής Μακεδονίας ως ζήτημα παραγωγικής ταυτότητας. Από το 2022 διατέθηκαν συνολικά πάνω από 28 εκατ. ευρώ σε προγράμματα στήριξης, συμπεριλαμβανομένης νέας δράσης 17 εκατ. ευρώ για 450 επιχειρήσεις.
Υπουργείο Ανάπτυξης κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παράταση 12 μηνών για θέσεις λαϊκών αγορών – Αρμοδιότητα στο ΥΠΑΝ

Η διαδικασία καταγραφής, απόδοσης και προκήρυξης θέσεων στις λαϊκές αγορές παρατείνεται έως δώδεκα μήνες, σύμφωνα με τροπολογία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης, με σταδιακή ολοκλήρωση των βημάτων μέχρι τον ενδέκατο μήνα.
Υπουργείο Ανάπτυξης κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για άμεσες ξένες επενδύσεις

Το Υπουργείο Ανάπτυξης έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για νέα κίνητρα άμεσων ξένων επενδύσεων, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της οικονομίας. Η διαβούλευση διαρκεί έως 16/09/2026.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Στ. Καλαφάτης επισκέφθηκε τη νέα ερευνητική υποδομή του ΕΚΕΤΑ στο Λάκκωμα

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης, επισκέφθηκε τη νέα ερευνητική υποδομή του ΕΚΕΤΑ στο Λάκκωμα Χαλκιδικής, που περιλαμβάνει εργαστήρια, αίθουσες εκδηλώσεων και σύγχρονες εγκαταστάσεις έκτασης 3.000 τ.μ.