Με το σύνθημα «στροφή στη μεσαία τάξη», η κυβέρνηση μπαίνει στις κοινοβουλευτικές μάχες της Βουλής που ξεκινούν από αυτή την εβδομάδα και κορυφώνονται με την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό.
Με φόντο και τα παγιωμένα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, με τα ζητήματα της ακρίβειας, τις τιμές των τροφίμων, το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, αλλά και το πρόβλημα της στέγασης να βρίσκονται στην κορυφή της καθημερινότητας των πολιτών, στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να επαναπροσεγγίσουν τα συγκεκριμένα ακροατήρια, τα οποία - στις καθημερινές ποιοτικές μετρήσεις – είτε φαίνεται να γυρίζουν την πλάτη στην κυβέρνηση, είτε φλερτάρουν με άλλες κομματικές επιλογές.
Δείγμα των προθέσεων του πρωθυπουργού θα αποτελέσει και η εναρκτήρια ομιλία του στα μέσα Δεκεμβρίου στη Βουλή, κατά την τριήμερη συζήτηση επί του προϋπολογισμού και αν σε αυτή θα περιλαμβάνονται περαιτέρω παρεμβάσεις ειδικότερα για τη «μεσαία τάξη».
Κατά την πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη (ALPHA) ο Κυριάκος Μητσοτάκης να χαρακτήρισε τον νέο προϋπολογισμό ως το πρώτο από τα τρία κεφάλαια (ακολουθούν τρεις ακόμη προϋπολογισμοί), τα οποία θα κρίνουν εάν η κυβέρνηση έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους πολίτες μέχρι το 2027 και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει περισσότερα για τη μεσαία τάξη κατά την επόμενη τριετία, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή.
Τα επόμενα ραντεβού στη Βουλή με αιχμή την οικονομία
Πρόγευση της πολιτικής σύγκρουσης που αναμένεται στη Βουλή για τη ψήφιση του προϋπολογισμού, αποτελούν και τα δύο νομοσχέδια που συζητούνται αυτή την εβδομάδα στην Ολομέλεια για τις φορολογικές αλλαγές, αλλά και τα εργασιακά.
Με φόντο και την επιλογή του ΠΑΣΟΚ να σηκώσει το θέμα του ΦΠΑ – συμπαρασύροντας και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης – το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση, με τον αρμόδιο υφυπουργό Θάνο Πετραλιά να δίνει στη δημοσιότητα λίστα με τους 72 έμμεσους και άμεσους φόρους που μειώθηκαν ή καταργήθηκαν από το 2019 και μετά, μεταξύ των οποίων 23 είναι μειώσεις έμμεσων φόρων, δηλαδή μειώσεις ΦΠΑ, επιστροφή ΕΦΚ στους αγρότες, με ετήσιο κόστος 7,6 δισ. ευρώ.
Για την ώρα πάντως, στο πρωθυπουργικό επιτελείο «ξορκίζουν» κάθε συζήτηση για οριζόντια μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, επιμένοντας σε στοχευμένες, μόνιμες μειώσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μια τέτοια συζήτηση θα πάρει σάρκα και οστά, μόνο κατά την περίπτωση που επιτευχθεί ο στόχος για ουσιαστική μείωση των χρημάτων που χάνονται ετησίως από τη μη είσπραξη του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, και μόνο τότε θα ανοίξει η πόρτα για μειώσεις στη φορολογία.
Την ίδια στιγμή, θεωρείται βέβαιο ότι και στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα εργασιακά η κυβέρνηση θα βρει απέναντί της σύσσωμη την αντιπολίτευση, με ορισμένες πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμα και για κοινοβουλευτική «συμπόρευση» από τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Σωκράτη Φάμελλο, με την υποβολή κοινής πρωτοβουλίας στην Ολομέλεια.
Και όλα αυτά, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί και το πρώτο τετ α τετ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Τετάρτη στη Βουλή, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να προσέρχεται αποφασισμένος να θέσει τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, για την ακρίβεια, την υγεία, τη δικαιοσύνη, αλλά και τα ελληνοτουρκικά.