ΓΔ: 2623.03 0.66% Τζίρος: 450.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
Φωτο: JOHN LIAKOS / POOL / SOOC

Μητσοτάκης: Χρειάζονται περισσότεροι πόροι από την ΕΕ για το κλίμα

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι οι χώρες θα πρέπει να επικεντρωθούν στις μακροχρόνιες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αυξήσει τόσο τους πόρους όσο και το επίπεδο συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg. 

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική κρίση, «παρακολουθώ αυτές τις συναντήσεις εδώ και αρκετά χρόνια και φαίνεται να υπάρχει ένα αν θέλετε σχέδιο που επαναλαμβάνεται και όσον αφορά τις συζητήσεις, από την άλλη πλευρά, στην Ευρώπη φαίνεται να συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές που αφορούν τον κλιματικό μετασχηματισμό και όλοι συνειδητοποιούμε ότι αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να επιταχυνθούν. Το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μου. Το έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό λόγω και των κλιματικών καταστροφών που είχαμε και των πρόσφατων πλημμυρών και κλιματικών καταστροφών στην Ισπανία. Θα πρέπει λοιπόν να επικεντρωθούμε στη μακροπρόθεσμη άμβλυνση αυτών των δυσκολιών και φυσικά στο να βοηθήσουμε τους λαούς μας να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές καταστροφές. Γι’ αυτό λοιπόν, χρειάζεται χρηματοδότηση. Δεν πρόκειται δηλαδή να βοηθήσουμε μόνο τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν τον μετασχηματισμό, αλλά και πιο ώριμες οικονομίες, να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες».

Προσέθεσε ακόμη ότι «η Ευρώπη αποφάσισε να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και ειδικότερα την παραγωγή ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα, να τα αντικαταστήσει κατά 12% με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οπότε και εμείς θα προσαρμοστούμε. Φυσικά υπάρχει και η απώλεια ζωής. Για εμάς οι απώλειες ζωής είναι εκείνο που μετρά περισσότερο από όλα. Και γι’ αυτό ακριβώς θέλουμε να ληφθούν και μέτρα πιο ενεργητικά, έτσι ώστε να βεβαιωθούμε ότι χρησιμοποιούμε τους πόρους μας όπως το νερό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ερωτηθείς για την πρόσφατη επικοινωνία που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είχαν ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων ενώ πρόσθεσε ότι «Ελπίζω ότι έχω μια καλή σχέση με τον πρόεδρο Τραμπ. Ελπίζω αυτή η σχέση να συνεχιστεί και φυσικά τονίσαμε κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος την ανάγκη να εργαστούμε πάρα πολύ σκληρά ώστε να διατηρήσουμε το στρατηγικό πλεονέκτημα που αυτή τη στιγμή διαθέτουμε και βεβαίως πιστεύω ότι η Ευρώπη θα ακολουθήσει. Νομίζω ότι είναι καιρός να πάμε από τα λόγια στις πράξεις έτσι ώστε να μπορέσουμε πραγματικά η Ευρώπη να γίνει πιο ανταγωνιστική».

Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε ακόμα μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται γρήγορα και είμαι πολύ αισιόδοξος όσον αφορά την ελληνική οικονομία και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Έχουμε ακόμα τρία χρόνια στη θητεία μας. Η κυβέρνησή μας είναι σταθερή. Θα συνεχίσουμε να προσελκύουμε στην Ελλάδα επενδύσεις και στον τομέα του τουρισμού και σε άλλους τομείς, όπως παραδείγματος χάρη και σε καινοτόμους τομείς. Προσελκύουμε το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε να αποδίδουμε. Ο κύριος στόχος μου είναι να μπορέσουμε να συγκλίνουμε με την υπόλοιπη Ευρώπη ταχύτατα, ταχύτατα να καλύψουμε το χάσμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια και αυτή είναι η πρώτη μου προτεραιότητα».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης υπουργικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ρόλος της Ελλάδας στην απόκτηση των νέων Canadair της ΕΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της Ελλάδας στη νέα παραγωγή αεροσκαφών Canadair CL-515, που θα ενισχύσουν τον ευρωπαϊκό στόλο αεροπυρόσβεσης. Επτά από τα νέα αεροσκάφη θα φέρουν ελληνικά χρώματα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αποκτά ισχυρή φωνή στην Ευρώπη προς όφελος όλων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον εβδομαδιαίο απολογισμό του, τόνισε ότι τρεις ελληνικές προτάσεις για ενέργεια, μετανάστευση και κοινωνικά δίκτυα έγιναν δεκτές από την ΕΕ, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές αποφάσεις.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Όχι σε εκπτώσεις σε ΚΑΠ και συνοχή για πολιτική ευκολία

Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο είναι δύσκολες, με έμφαση στη διατήρηση κονδυλίων για ΚΑΠ και συνοχή. Τόνισε τη σημασία της στήριξης πολιτών και ευχήθηκε συμφωνία ως το 2024.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία και Γερμανία σε συμφωνία για ρύπους αυτοκινήτων και «Made in EU»

Γαλλία και Γερμανία σχεδιάζουν μείωση 90% στις εκπομπές CO2 από αυτοκίνητα ως το 2035, αντί για 100%. Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο στη Βρετανία για ένταξη στους κανόνες «Made in EU», υπό όρους αμοιβαιότητας και συμφωνίας με όρους της ΕΕ.