ΓΔ: 2593.57 -0.90% Τζίρος: 244.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κυριάκος Μητσοτάκης υπουργικό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου με σημαίες Ελλάδας και ΕΕ.

Ο ρόλος της Ελλάδας στην απόκτηση των νέων Canadair της ΕΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της Ελλάδας στη νέα παραγωγή αεροσκαφών Canadair CL-515, που θα ενισχύσουν τον ευρωπαϊκό στόλο αεροπυρόσβεσης. Επτά από τα νέα αεροσκάφη θα φέρουν ελληνικά χρώματα.

Τον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδας στην επανεκκίνηση της παραγωγής των νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair (CL-515) και στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού στόλου αεροπυρόσβεσης ανέδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Το θέμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις πιο δύσκολες αντιπυρικές περιόδους των τελευταίων είκοσι ετών, με τις καμένες εκτάσεις να πλησιάζουν τα 4,4 εκατομμύρια στρέμματα από τις αρχές του έτους.

Στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η παραγγελία της νέας γενιάς αμφίβιων αεροσκαφών Canadair τύπου CL-515. Τα αεροσκάφη αυτά έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν 6 τόνους νερού, να ανεφοδιάζονται από θάλασσες, λίμνες ή ποτάμια σε μόλις 12 δευτερόλεπτα και να επιχειρούν υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, ακόμη και τη νύχτα, προσφέροντας σημαντική αναβάθμιση στις δυνατότητες αεροπυρόσβεσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παραγγείλει, στην πρώτη φάση, περισσότερα από 20 αεροσκάφη τύπου CL-515 για τις ανάγκες των κρατών-μελών. Η Ελλάδα θα παραλάβει επτά από τα πρώτα αυτά αεροσκάφη, εκ των οποίων δύο θα διατεθούν στο ευρωπαϊκό συντονιστικό κέντρο πολιτικής προστασίας για την κάλυψη αναγκών όπου απαιτείται.

Η χώρα μας πρωτοστάτησε στην ομαδική ευρωπαϊκή παραγγελία των νέων Canadair, μετά το κλείσιμο της παλιάς γραμμής παραγωγής από την Bombardier το 2015. Η επανεκκίνηση της παραγωγής κατέστη δυνατή μετά τη συγκέντρωση του αναγκαίου αριθμού ενδιαφερομένων μελών της ΕΕ και τη συμφωνία με τη De Havilland, που απέκτησε τα δικαιώματα κατασκευής.

Κατά τη διετία 2020-21, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που προχώρησαν σε παραγγελίες, συμβάλλοντας στη συνολική συμφωνία μεταξύ της De Havilland και της ΕΕ το 2024. Έκτοτε, προστέθηκαν παραγγελίες κι από άλλα κράτη-μέλη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προς παράδοση αεροσκαφών περίπου στα 40.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου: «Θέλω να υπενθυμίσω, επειδή και στην Ευρώπη αυτή την εποχή γίνεται μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με τα πυροσβεστικά μέσα τα οποία διαθέτει συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι η Ελλάδα ήταν αυτή η οποία πριν από κάποια χρόνια πρωταγωνίστησε ώστε να υπάρξει μια συνολική ευρωπαϊκή συμφωνία για να τεθεί ξανά σε λειτουργία η γραμμή παραγωγής των αεροσκαφών Canadair. Όλο αυτό έγινε με πρωτοβουλία της Ελλάδος και η Ελλάδα θα είναι η πρώτη η οποία θα παραλάβει».

Την πρώτη παράδοση του CL-515 στην Ελλάδα επιβεβαίωσε πρόσφατα και ο επικεφαλής στρατηγικής της De Havilland, Ζαν-Φιλίπ Κοτ, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η παράδοση αναμένεται το 2028, ενώ σήμερα οι ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν κυρίως παλαιότερα μοντέλα CL-215 και CL-415.

Η σημασία των νέων Canadair στην αντιμετώπιση των mega πυρκαγιών

Τα νέα Canadair αναμένεται να αποτελέσουν βασικό «όπλο» κατά των μεγάλων πυρκαγιών, που εντείνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι mega πυρκαγιές χαρακτηρίζονται από ταχεία εξάπλωση σε ξερή βλάστηση, υψηλές θερμοκρασίες που δυσχεραίνουν την κατάσβεση και παρατεταμένη ενεργότητα, ακόμη και τις νύχτες των ξηρών καλοκαιριών.

Παρότι δεν υπάρχει απόλυτη λύση απέναντι στις mega πυρκαγιές, η ταχύτητα ανεφοδιασμού των αμφίβιων Canadair προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου οι αποστάσεις από τη θάλασσα είναι μικρές. Αυτό επιτρέπει συχνές ρίψεις νερού, περιορίζοντας την εξάπλωση των πυρκαγιών και δίνοντας κρίσιμο χρόνο στις επίγειες δυνάμεις να ολοκληρώσουν την κατάσβεση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο Μητσοτάκης αυτοθαυμάζεται ενώ η χώρα θρηνεί πυροσβέστες

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αυτοθαυμασμό εν μέσω καταστροφών και απωλειών, ασκεί κριτική στη διαχείριση της Πολιτικής Προστασίας και ζητά ουσιαστικό σχεδιασμό και στήριξη στους πληγέντες, πέραν του 112.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Φον ντερ Λάιεν συλλυπείται για τον χαμό των τριών πυροσβεστών

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν εξέφρασε τη θλίψη της για τους τρεις πυροσβέστες που χάθηκαν, τόνισε τη γενναιότητά τους και δήλωσε ότι η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα, προαναγγέλλοντας επιπλέον βοήθεια από την ΕΕ.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάρκους Σέντερ συναντήθηκαν στο Μόναχο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μάρκους Σέντερ συναντήθηκαν στο Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας τις ισχυρές ελληνοβαυαρικές σχέσεις και συζητώντας τρόπους ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας, κυρίως στην τεχνολογία.
Κυριάκος Μητσοτάκης υπουργικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Τιμούμε τους πεσόντες πυροσβέστες, ενισχύουμε την πρόληψη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια τριών πυροσβεστών, τόνισε τη στήριξη της πολιτείας στις οικογένειές τους και αναφέρθηκε στη συμβολή της Ελλάδας στις πυρκαγιές της Ισπανίας με αποστολή Canadair.