ΓΔ: 2014.47 0.04% Τζίρος: 199.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Μητσοτάκης: Το 2024 η δυσκολότερη χρονιά από άποψης πυρκαγιών

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι βρεθήκαμε σε βαθμό επικινδυνότητας 4 και 5 νωρίτερα από άλλες χρονιές και είχαμε τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα για έξι μήνες.

Για μία από τις πιο δύσκολες χρονιές από πλευράς πυρκαγιών χαρακτήρισε το 2024 ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρωτολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής. 

«Ας δούμε λίγο τα πραγματικά δεδομένα, τι έγινε σε αυτή την περίοδο και ποια τα στατιστικά που πρέπει να έχουμε υπόψη μας. Πρώτο δεδομένο αυτή η χρονιά ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων 40 ετών. Είχαμε συστηματικά υψηλότερες θερμοκρασίες του μέσου όρου, υπερβολικά μεγάλη ξηρασία, έντονους ανέμους μετά από περίοδο ανομβρίας και με ελάχιστο χιόνι στα βουνά», ανέφερε στις πρώτες του κουβέντες στη βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι βρεθήκαμε σε βαθμό επικινδυνότητας 4 και 5 νωρίτερα από άλλες χρονιές και είχαμε τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα για έξι μήνες.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού. Σημείωσε ότι είχαμε 9.101 φωτιές φέτος σε σχέση 7163 πέρσι. Είπε επίσης ότι πέρσι κάηκαν 1.754.000 στρέμματα και φέτος 440.000 στρέμματα με μέσο όρο 500.000 στρέμματα τα τελευταία χρόνια.

«Το μέτρο σύγκρισης δεν μπορεί να είναι ότι δεν θα έχουμε καθόλου πυρκαγιές», σημείωσε. Τόνισε ότι «σημασία έχει να είμαστε κάτω από τον μέσο όρο. Πρόσθεσε πως είχαμε λιγότερα καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά και πολύ λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις».

«Προφανώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Δείτε τι έγινε στην Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο. Δείτε στις ΗΠΑ. Είναι μια πραγματικότητα που συνοδεύει την κλιματική κρίση. Οι επιθέσεις θα είναι ολοένα και πιο συχνές. Η Μεσόγειος είναι περιοχή στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης και θα δοκιμάζεται ολοένα και πιο συχνά», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, υπογράμμισε ότι «προχωρήσαμε σε 500 προσλήψεις δασοκομάντος το 2021, 650 το 2023 και θα έρθουν άλλοι 400 σε νέες μονάδες σε Ζάκυνθο, Χανιά και αλλού. Με το ΑΙΓΙΣ προμηθευόμαστε 1950 νέα πυροσβεστικά οχήματα εκ των οποίων 235 θα έχουν παραδοθεί μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι.

Θα έχουμε και 13 νέα ελικόπτερα που θα μπορούν να κάνουν και ρίψεις νερού αλλά και μπορούν να μεταφέρουν μικρές ομάδες πυροσβεστών. Το κόστος μίσθωσης είναι σημαντικό οπότε αξίζει να προχωρήσουμε στην αγορά ορισμένων τέτοιων ελικοπτέρων. Το κόστος μίσθωσης αυξάνεται κάθε χρόνο γιατί είναι πεπερασμένος ο αριθμός τους

Ο πιο κρίσιμος πυλώνας του νέου δόγματος της πολιτικής προστασίας είναι η επένδυση σε δομές και ανθρώπους που αφορούν το μέλλον. Αναφέρομαι στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ για την ενίσχυση των υποδομών της πολιτικής προστασίας, ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Σας ενημερώνω ότι έργα 1,7 δισ. έχουν δημοπρατηθεί και είναι βαριά προγράμματα που πάντα απαιτούν διεθνείς διαγωνισμούς και από τη φύση τους είναι χρονοβόρα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η Ελλάδα ελπίζουμε ότι το 2027 θα μπορεί να εντάξει τα νέα Canadair που θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα 215 και θα εξακολουθούν να είναι απαραίτητα μέχρι τότε. Η γραμμή παραγωγής δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, κάποια από αυτά τα αεροσκάφη θα πάνε στον μηχανισμό RescEU».

https://www.youtube.com/watch?v=Acfzc03ZNNs

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική Βουλή συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή δικογραφία για πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ αυτών και ο Κ. Μητσοτάκης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβίβασε στη Βουλή δικογραφία που αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πρώην ή νυν υπουργούς, βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ποινικής ευθύνης υπουργών.
Κυριάκος Μητσοτάκης Helexpo
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στους FT: Πέντε κανόνες για μια ρεαλιστική πράσινη μετάβαση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε άρθρο του στους Financial Times, παρουσιάζει πέντε κανόνες για μια ρεαλιστική και αποτελεσματική πράσινη μετάβαση, με έμφαση στην ισορροπία και την ανταγωνιστικότητα.
Σωκράτης Φάμελλος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος: Η κυβέρνηση διαστρεβλώνει την πραγματικότητα στην εξωτερική πολιτική

Ο Σωκράτης Φάμελλος άσκησε σφοδρή κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για ψευδή εικόνα, υποχωρήσεις και αδράνεια σε διεθνή ζητήματα.
Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Σθεναρή υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων τα τελευταία 6 χρόνια

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε στη Βουλή ότι η Ελλάδα υπερασπίστηκε με συνέπεια τα εθνικά της συμφέροντα τα τελευταία έξι χρόνια, προωθώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ενημέρωση της Βουλής για τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου για τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική, ενώ τη Δευτέρα ο Κώστας Τσιάρας θα αναφερθεί στο θέμα της ευλογιάς των προβάτων.