Στο μεταναστευτικό ζήτημα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Μιλώντας στον Talk Radio 98.9 by Alpha, o πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ακολουθήσει μια πιο αυστηρή δίκαιη πολιτική προς το μεταναστευτικό και ότι όταν έπρεπε η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα σύνορά της, καταφέρνοντας να μειώσει τις ροές στο Αιγαίο και να θωρακίσει τον Έβρο, να εξομαλυνθεί η κατάσταση στα νησιά, και να προχωρά σε γρήγορες διαδικασίες ασύλου με διεθνή προστασία.
«Στείλαμε το μήνυμα ότι δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές. Εκατοντάδες είναι στην φυλακή. Το προσφυγικό δεν είναι από τα πρώτα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες, γιατί το λύσαμε», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Το μεταναστευτικό δεν απασχολεί τους Έλληνες αλλά απασχολεί την Ευρώπη και ειδικά τη Γερμανία που ακολουθούσε χαλαρή μεταναστευτική πολιτική», σημείωσε στη συνέχεια.
«Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν και να πετάξουμε το μπαλάκι στις χώρες πρώτης εισόδου. Γι' αυτό υπήρξε αντίδραση και από χώρες που έχουν χερσαία κοινά σύνορα με τη Γερμανία. Η απάντηση μπορεί να είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός για την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων», συνέχισε. «Η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη. Έχει πάρει το μήνυμα ότι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα».
Σχετικά με τα push backs, που κατηγορήθηκε πολλές φορές η Ελλάδα στο παρελθόν είπε πως «το Ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους στις θάλασσες μας , είναι απαράδεκτο να διακινούνται αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας», αρνούμενος για μία ακόμα φορά ότι γίνονται επαναπροωθήσεις μεταναστών.
Για τα σχολεία
Όσον αφορά στα κινητά τηλέφωνα που θα μένουν πλέον κλειστά στις τσάντες, ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση να κάνουμε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, οι έφηβοι μας είναι εθισμένοι πλέον στα κινητά και στα παιχνίδια. Θέλω να παίξω πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίλυση του θέματος, επισήμανε.
«Θα ήθελα να δώσω αυτονομία στα σχολεία. Δεν θα είχα αντίρρηση να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Οι έφηβοι μας είναι υπερβολικά εξαρτημένοι από τις πλατφόρμες που είναι φτιαγμένες για να δημιουργούν εθισμό», είπε χαρακτηριστικά.
«Έχουμε προσλάβει 40.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς. Αντικαθιστούμε αναπληρωτές με μόνιμους. Βλέπουμε ικανοποίηση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι υπάρχουν πλέον ελάχιστα κενά στα σχολεία.
Για την στεγαστική κρίση
«Το ζήτημα παροχής στέγης σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς, Σώματα Ασφαλείας είναι πραγματικό πρόβλημα», πρόσθεσε.
Απέδωσε ευθύνες στις τοπικές κοινωνίες, φέρνοντας παράδειγμα την περίπτωση ενός παθολόγου σε ένα νησί. «Δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί ολόκληρος δήμος να μην μπορεί να βρει μια αξιοπρεπή στέγη».
Για τους ένστολους
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «από πέρυσι έχουμε κάνει μεγάλες προσπάθειες να αυξήσουμε τις απολαβές των εργαζομένων στο Δημόσιο. Δώσαμε επιδόματα, κάναμε αυξήσεις στο νυχτερινό επίδομα. Είναι ένα πρώτο βήμα, κατώτερο των περιστάσεων, αλλά ενδεικτικό των προθέσεων».
«Θα ανακοινώσουμε πρωτοβουλίες για το πώς θα κάνουμε τις στρατιωτικές σχολές πιο ελκυστικές», υπογράμμισε.
Για τη φωτιά στην Αττική
«Τα συνολικά στοιχεία δείχνουν πως φέτος είχαμε πολύ λιγότερες καμένες εκτάσεις. Από τις 4.000 φωτιές μια ξέφυγε και πρέπει να καταλάβουμε τι έγινε. Είναι κάτι που δεν πρέπει να ξαναγίνει. Θα απαντήσω στη Βουλή σε σχετική ερώτηση», σημείωσε ο πρωθυπουργός.