Με μπαράζ συνεντεύξεων Τύπου, ο ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί της κυβέρνησης επιχειρούν μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας να εξειδικεύσουν τα μέτρα που εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, κάνοντας παράλληλα πράξη τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη να παραμείνουν τα ζητήματα της καθημερινότητας στην προμετωπίδα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων.
Μετά την αναλυτική παρουσίαση από το οικονομικό επιτελείο των παρεμβάσεων για μισθούς, συντάξεις και φόρους, τη σκυτάλη παίρνει σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου ο Άδωνις Γεωργιάδης, από κοινού με την Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον Μάριο Θεμιστοκλέους να εξειδικεύσουν τα μέτρων για τα εισοδήματα των εργαζόμενων στο ΕΣΥ και τους βασικούς μεταρρυθμιστικούς στόχους μέχρι την Άνοιξη του 2027.
Σειρά παίρνουν την Πέμπτη συνολικά πέντε συναρμόδιοι υπουργοί οι οποίοι θα αναφερθούν αναλυτικά στα μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας, το δημογραφικό ζήτημα, τα κοινωνικά επιδόματα και την στήριξη των εργαζόμενων γονιών.
Την Παρασκευή η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και ο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, θα εξειδικεύσουν τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα ακόμα πέντε συναρμόδιοι υπουργοί (Κ. Χατζηδάκης, Ν. Παπαθανάσης, Κ. Τσιάρας, Τ. Θεοδωρικάκος, Ο. Κεφαλογιάννη), θα εστιάσουν στα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στην μεταποίηση και στον τουρισμό.
Το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας
Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ήδη θέσει ως δύο κεντρικούς στόχους, τους μισθούς και την κατάσταση στο σύστημα Υγείας, βάσει των οποίων ζήτησε να κριθεί στις εκλογές του 2027, το νέο ΕΣΥ βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με αιχμή την ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων στα νοσοκομεία, τις προσλήψεις υγειονομικών, τη βελτίωση των εγκαταστάσεων και την ουσιαστική μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών.
Στην κυβέρνηση αναμένουν να «ξεκλειδώσει» η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προκειμένου να υλοποιηθεί άμεσα το πρόγραμμα για 30.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για όσους περιμένουν μήνες ή και χρόνια για μια επέμβαση, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Επιπλέον, εξετάστηκε η πορεία εκτέλεσης των έργων αναβάθμισης τμημάτων επειγόντων περιστατικών και άλλων εγκαταστάσεων στις δομές του ΕΣΥ, σε συνδυασμό με βέλτιστες πρακτικές για την υποδοχή και κατανομή περιστατικών, με στόχο την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Ο ευρύτερος σχεδιασμός για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ αφορά το χρονοδιάγραμμα ψηφιοποίησης περισσότερων υπηρεσιών στον τομέα της υγείας, ώστε να καταστεί πιο εύκολη η επικοινωνία των ασθενών με τους γιατρούς, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέκεται ιδιαιτέρως στην απόφασή του να φορολογούνται αυτοτελώς με 22% οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ, κάτι που θα αυξήσει μεσοσταθμικά τις αποδοχές των γιατρών κατά 130 ευρώ.
Σε αυτά, προστίθεται και η κοινή υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία γιατροί που θα στελεχώσουν δομές υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές, θα ενισχύονται με ένα ποσό έως 7.200 ευρώ ετησίως.
Το στοίχημα να «ανοίξουν» τα κλειστά σπίτια
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στα κίνητρα που θα τεθούν σε εφαρμογή προκειμένου να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια ώστε να αντιμετωπιστεί εν μέρει, το μείζον στεγαστικό ζήτημα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμερίζουν τις κυβερνητικές παρεμβάσεις σε δύο φάσεις.
Η μία αφορά στην άμεση στήριξη στους πολίτες, τα νοικοκυριά, τους φοιτητές όπως η αύξηση τους επιδόματος για τους φοιτητές, οι παρεμβάσεις στο επίδομα στέγασης, τέκνου και παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την άμεση ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών για το μεγάλο ζήτημα της στέγης.
Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με μία σειρά από παρεμβάσεις όπως το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και το πρόγραμμα 400 εκατ. ευρώ ενεργειακής αναβάθμισης κλειστών σπιτιών, τα οποία ευελπιστούν στην κυβέρνηση μέσω του μηδενικού επιτοκίου του προγράμματος, να «πέσουν» στην αγορά.
Ήδη από το αρμόδιο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας προαναγγέλλουν ότι ειδικότερα για το πρόγραμμα «Σπίτι 2», θα βγει και πάλι στον «αέρα» μετά το πρώτο τρίμηνο του 2025, με διευρυμένα εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια.