ΓΔ: 1446.09 -0.01% Τζίρος: 64.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kyriakos Mitsotakis, Kivernisi
Φωτο: Stringer / SOOC

ΔΕΘ με προσλήψεις εξπρές, μέτρα για τη στέγαση και κοινωνικό επίδομα

«Βροχή» παρεμβάσεων από τους υπουργούς πριν φτάσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Στόχος των εξαγγελιών Μητσοτάκη θα είναι η ανακούφιση των νοικοκυριών από το υψηλό κόστος ζωής.

Ως αφετηρία επανεκκίνησης βλέπουν στην κυβέρνηση τη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πυκνώνει τις συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες, προκειμένου να καταλήξει στο τελικό περιεχόμενο της εναρκτήριας ομιλίας του στην 88η ΔΕΘ.

Ήδη κλείδωσε και το βασικό πρόγραμμα της επίσκεψής του στη συμπρωτεύουσα, με τον πρωθυπουργό να εγκαινιάζει παραδοσιακά την Έκθεση με την ομιλία του το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, στις 19:30 στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Νωρίτερα, το πρωί τη ίδιας ημέρας, θα επισκεφθεί τα γραφεία της ΔΕΘ-HELEXPO όπου θα συναντήσει τη διοίκηση της Έκθεσης και στη συνέχεια θα κάνει τη βόλτα στα περίπτερα και την επομένη, Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, στις 12:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. 

Ζητούμενο παραμένει τι θα περιλαμβάνει το περίφημο «καλάθι» του πρωθυπουργού για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων, το ζήτημα της στέγασης, τη δημόσια υγεία και τα γενικότερα θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και επιμέρους εξαγγελίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν ότι βασική τους στόχευση είναι «να σκύψουμε πάνω από τα προβλήματα και την καθημερινότητα των πολιτών», την ίδια στιγμή όπου στο οικονομικό επιτελείο επιδίδονται σε ασκήσεις επί χάρτου προκειμένου τα κυβερνητικά μέτρα να μην προκαλέσουν κλυδωνισμούς στη δημοσιονομική σταθερότητα, με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι «δεν υπάρχει άπλετος δημοσιονομικός χώρος για παροχές».

Θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ρίξει το βάρος των ανακοινώσεών του σε παρεμβάσεις για την ανακούφιση των νοικοκυριών από το υψηλό κόστος ζωής, το πρόβλημα της στέγασης με τις υψηλές τιμές των ενοικίων και την αναβάθμιση των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας και παιδείας.

Επιπλέον, φαίνεται να «κλειδώνει» και η απόφαση να διευρυνθούν οι δικαιούχοι του έκτακτου κοινωνικού επιδόματος που θα χορηγηθεί στο τέλος του χρόνου, που αφορά συνταξιούχους και ευάλωτα νοικοκυριά, ποσό που θα καλυφθεί από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.

Πρόβα ΔΕΘ με προσλήψεις, επιδόματα και αγροτικό πετρέλαιο

Στο παρά πέντε της ΔΕΘ, ο ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί της κυβέρνησης ανοίγουν τα χαρτιά τους για μια σειρά νομοθετημάτων που αναμένεται να πάρουν άμεσα το δρόμο προς τη Βουλή και θα αποτελέσουν μέρος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού.

Την αρχή έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, θέτοντας σε δημόσια διαβούλευση έως τις 16 Σεπτεμβρίου δύο σχέδια νόμου για την επιτάχυνση των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, με συγκεκριμένες και άμεσες λύσεις τόσο για την αξιοκρατική και ταχεία στελέχωση του Δημοσίου όσο και για τη βελτίωση της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, με το νομοσχέδιο επιχειρείται, εκτός από την επιτάχυνση των προσλήψεων στο Δημόσιο, η ενίσχυση της εντοπιότητας στις ορεινές, νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές για την αποτελεσματικότερη στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών των περιοχών αυτών, η θέσπιση συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων και η εισαγωγή αναγκαίων ρυθμίσεων για την υπηρεσιακή κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων.

Παράλληλα, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη προανήγγειλε αλλαγές στο επίδομα παιδιού και στέγασης και αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ενώ παρέπεμψε στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αναφορικά με την απόφαση να ενισχυθούν τα προνόμια που έχουν οι τρίτεκνοι, χωρίς να θιγούν οι πολύτεκνοι. 

Αναφορικά με το ζήτημα της στέγασης, στόχος είναι μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου να έχει ψηφιστεί η διάταξη που θα αυξάνει την επιδότηση του προγράμματος «Ανακαινίζω -Νοικιάζω», από το 40% στο 60% και για ποσά παραπάνω από 10.000 ευρώ.

Αλλαγές στην επιδοματική πολιτική σχεδιάζει και η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, με ριζική αναδιαμόρφωση του επιδόματος ανεργίας που σχεδιάζεται να χορηγείται ανάλογα με τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας, ενώ είναι πολύ πιθανόν το ύψος του επιδόματος, να συνδεθεί με τον μισθό του εργαζομένου που λάμβανε πριν απολυθεί.

Τέλος, στη Βουλή κατατέθηκε ήδη το νομοσχέδιο για το ψηφιακό τέλος συναλλαγής, που περιλαμβάνει διατάξεις για τον ΕΝΦΙΑ και το αγροτικό πετρέλαιο. Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, σκοπός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η «αντικατάσταση του τέλους χαρτοσήμου με φόρο επί των συναλλαγών».

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες, προβλέπεται για το έτος 2025 και εφεξής η εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, ενώ απαλλάσσονται από ΕΝΦΙΑ οι περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν από τις 4 έως και τις 11 Σεπτεμβρίου 2023.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεγάλο καλάθι για μεταρρυθμίσεις, μικρό για παροχές στη φετινή ΔΕΘ

Στις μεγάλες αλλαγές που σχεδιάζει στη λειτουργία του κράτους αναμένεται να εστιάσει ο πρωθυπουργός, ενώ οι εξαγγελίες για νέες παροχές θα είναι μετρημένες και στοχευμένες στους ασθενέστερους.
Mitsotakis-Ypourgiko-Symboulio
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βροχή» νομοσχεδίων για μεταρρυθμίσεις, τι αλλάζει σε ΕΚΑΒ - εργασιακά

Σε ρυθμό αυτοδιοικητικών εκλογών η κυβέρνηση, αρχίζουν περιοδείες στελεχών στη Βόρεια Ελλάδα. Αναμόρφωση και προσλήψεις στο ΕΚΑΒ, εργασιακό νομοσχέδιο για δεύτερο εργοδότη και αδήλωτη εργασία.