ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
F-35
Φωτο: Athens Flying Week

«Κλειδώνει» η προμήθεια των F-35 με τις αποφάσεις από το ΚΥΣΕΑ

Η παραγγελία των 20 «αόρατων» μαχητικών θα κοινοποιηθεί στην αμερικανική κυβέρνηση μετά την έγκριση από το ΚΥΣΕΑ της προμήθειας με κόστος 3,5 δισ. ευρώ. Παράλληλες συζητήσεις και για νέα Rafale με τη Γαλλία.

Η προμήθεια των stealth μαχητικών F-35 αλλά και των μη επανδρωμένων ελικοπτέρων τύπου Camcopter S-100 που θα επιχειρούν από τις νέες φρεγάτες του στόλου, τις γαλλικές FDI ΗΝ είναι τα θέματα της σημερινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ). 

Μετά από το «πράσινο φως» που άναψε η Επιτροπή Εξοπλιστικών και Άμυνας της Βουλής στις 27 Ιουνίου, το επόμενο βήμα είναι η έγκριση από το ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να αποκτήσει η χώρα μας  μία Μοίρα των game changer μαχητικών αεροσκαφών, μια προμήθεια με κόστος σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ.

Κατόπιν και πριν το τέλος του μήνα, το τελικό κείμενο της επιστολής αποδοχής (LOA) θα σταλεί στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) ώστε να το κοινοποιήσει στην αμερικανική κυβέρνηση, ολοκληρώνοντας έτσι την παραγγελία των 20 πρώτων F-35

Αρχικά η Ελλάδα θα αποκτήσει μία Μοίρα 20 αεροσκαφών, η παραλαβή των οποίων θα αρχίσει το 2028, ενώ η άφιξή τους στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, προγραμματίζεται στις αρχές του 2030. 

Τα stealth μαχητικά F-35 μαζί με τα F-16 Viper αλλά και τα γαλλικά Rafale  θα αποτελέσουν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας την Πολεμική Αεροπορία του μέλλοντος, της «Ατζέντας 2030», την οποία και σχεδίασε ο Νίκος Δένδιας.  

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα προαίρεσης για την παραγγελία ακόμα μίας Μοίρας 20 αεροσκαφών, ενώ την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, γίνονται συζητήσεις και για την προμήθεια επιπλέον Rafale. 

Τα μη επανδρωμένα ελικόπτερα

Στην ίδια συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών και Άμυνας της Βουλής εγκρίθηκε και η προμήθεια τεσσάρων συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) περιστρεφόμενων πτερύγων (ελικοπτέρων) κάθετης αποπροσγείωσης CAMCOPTER S-100, κατασκευής της αυστριακής εταιρίας Schiebel έναντι κόστους περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Από τα τέσσερα ΣμηΕΑ (συνολικά οκτώ αεροχήματα, δύο ανά σύστημα) τα τρία θα εξοπλίσουν ως οργανικά τις ισάριθμες φρεγάτες τύπου FDI HN που ναυπηγούνται από τη Naval Group στη Λοριάν, την πρώτη μάλιστα θα παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό μέσα στο 2025. Τα μη επανδρωμένα ελικόπτερα θα ενισχύσουν την άμυνα των φρεγατών έναντι απειλών από υποβρύχια.

Τουρκική προκλητικότητα

Η έγκριση της προμήθειας των δύο εξοπλιστικών προγραμμάτων που θα περάσει από το ΚΥΣΕΑ, που θα συνεδριάσει αύριο, γίνεται στον απόηχο της επίσημης επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Κύπρο και των προκλητικών δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ενόψει της 50ης θλιβερής επετείου από την τουρκική εισβολή.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας σε συνέντευξή του στο Anadolu υπεραμύνθηκε για άλλη μία φορά της τουρκικής εισβολής, χαρακτηρίζοντάς την «ειρηνευτική», ενώ έθεσε θέμα ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων με αφορμή τη συνδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας στις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, ισχυριζόμενος ότι διαταράσσεται η ισορροπία στο νησί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Iron-Dome-Israel
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ελληνικός αντιαεροπορικός θόλος θα στηθεί με συνδρομή από το Ισραήλ

Δύο μεγάλες ισραηλινές επιχειρήσεις είναι σίγουρο ότι θα διεκδικήσουν μερίδιο στο ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ: Η Rafael και η Israel Aerospace Industries, οι οποίες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα.
F-35
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κρίσιμη διαπραγμάτευση για τα F-35 και το «όχι» Μητσοτάκη σε μεσάζοντες

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις με τους Αμερικανούς για τον αριθμό αεροσκαφών, τον τύπο τους και την τελική τιμή. «Όχι, ευχαριστώ» στα αντισταθμιστικά, που θα ωφελήσουν μόνο τους μεσάζοντες, όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός.
F-35
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχονται με... δώρα από τις ΗΠΑ τα F-35, κλείνουν κενά στους εξοπλισμούς

Νέα δεδομένα για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μετά την αποδέσμευση των F-35 από την Ουάσιγκτον μαζί με πλήθος οπλικών συστημάτων που θα δοθούν δωρεάν στην Ελλάδα. Τι θα γίνει με τις φρεγάτες MEKO.