ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ομιλητής σε φόρουμ
φώτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Θεμιστοκλέους: Το σύστημα «ris pac» σε όλα τα νοσοκομεία σε 8 μήνες από σήμερα

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μίλησε στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Η ψηφιοποίηση έχει αποκτήσει ένα γενικότερο χαρακτήρα στην Ελλάδα τελευταία. Μιλάμε για μια πλήρη αναβάθμιση των συστημάτων Υγείας. Μιλάμε για τον Ενιαίο Ατομικό Φάκελο Υγείας. Ξεκινά η εφαρμογή του. Έχουμε την ενοποίηση των συστημάτων στα νοσοκομεία», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε χαρακτηριστικά: «Ξεκινούν κάποια πράγματα που θα μειώσουν τη γραφειοκρατία. Από το Σεπτέμβριο ο υπολογισμός του clawback θα μπορεί να γίνεται αυτόματα, σε real time. Καταργούμε το χαρτί στις αιτήσεις των γιατρών, έρχεται πλατφόρμα για τη διαδικασία. Η ψηφιοποίηση είναι η είσοδος πολύ μεγάλων αλλαγών».

Τόνισε επίσης ότι: «Άλλο η ψηφιοποίηση, άλλο η τεχνολογία Υγείας. Μοιράζουμε για παράδειγμα δέκα συσκευές στο σπίτι, πρέπει ωστόσο να υπάρχει και ένα κέντρο που θα αξιολογεί την πληροφορία από τον ασθενή. Θα έχουμε το ολοκληρωμένο σύστημα ris pacs (απομαγνητοφώνηση ιατρικών πράξεων) σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας σε 8 μήνες από σήμερα, Ακόμη, στην εφημερία ενός νοσοκομείου θα μπορεί κανείς με σήμανση χρώματος να βλέπει την κίνηση του, ώστε να ξέρει αν θα αναμένει αν μεταβεί εκεί. Αυτό θα είναι έτοιμο έως το 2025».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Νίκας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Έρευνας Υγείας & Βιοτεχνολογίας (ΣΕΙΒ) σημείωσε: «Από την πρόληψη την πρόγνωση τη διάγνωση, να πάμε στην θεραπεία και την παρακολούθηση. Η ψηφιοποίηση φέρνει πολλές λύσεις». Ο Ευάγγελος Καλαμάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της SofMedica είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό που πρέπει να ζητά η πολιτεία είναι τα δεδομένα. Έρχονται οι πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης και συγκεντρώνουν τα δεδομένα, και γίνονται ένας “συνοδηγός" των επαγγελματιών Υγείας. Οι Αρχές πρέπει να μας αναγκάσουν να δίνουμε δεδομένα και συγκεκριμένη πληροφόρηση»

Ο Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής επισήμανε ότι: «Θα είναι πολύ σημαντικά τα επόμενα χρόνια αναφορικά με την τεχνολογία Υγείας. Προκειμένου να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των συστημάτων Υγείας, πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμα. Να ανοίξουμε την κουβέντα για την αξιολόγηση τους».

Τέλος ο Δημήτρης Κοντοπίδης, Πρόεδρος Ψηφιακής Υγείας στην Ένωση Ελλήνων ασθενών υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Η εμπειρία των ασθενών στον ψηφιακό μετασχηματισμό θα έπρεπε να αφορά σε κάτι παραπάνω από λ.χ. το ψηφιακό ραντεβού. Στην πανδημία ήταν μια καλή πρακτική το ότι οι πολίτες μάθαμε να χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες. Μπορούσε ο ασθενής να κάνει αυτοδιάγνωση, να κάνει το τεστ μόνος του». Τον συντονισμό της συζήτησης πραγματοποίησε η Βίκυ Καρατζαφέρη, Senior Editor σε Talk 989, Healthstories.gr, mononews.gr.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παύλος Πολάκης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολάκης: Πρώτα έλεγχος στα παράνομα ιατρικά κέντρα, μετά το θεσμικό πλαίσιο

Ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του Π. Πολάκη, καταγγέλλει τη δημιουργία επιτροπής από το Υπ. Υγείας για τις πράξεις αντιγήρανσης, τονίζοντας πως κέντρα λειτουργούν παράνομα λόγω κατάργησης ελέγχων το 2019-20 από τη ΝΔ και καλεί σε λογοδοσία τον Άδ. Γεωργιάδη.
Παύλος Πολάκης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολάκης προς Γεωργιάδη: Δεν προστατεύεις πολίτες και θεσμούς

Ο Παύλος Πολάκης απάντησε στον Άδωνη Γεωργιάδη, κάνοντας λόγο για «πανικό» του υπουργού Υγείας, τονίζοντας ότι είναι εκτεθειμένος ηθικά και πολιτικά, αδυνατώντας να προστατεύσει τον θεσμό και τους πολίτες.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Ο υπουργός παραδέχεται ότι οι ιδιωτικές δομές υγείας μένουν ανεξέλεγκτες

Ο Κ. Τσουκαλάς δήλωσε ότι η πρόθεση επανίδρυσης του σώματος επιθεωρητών υγείας από τον υπουργό δείχνει αποτυχία του υφιστάμενου μοντέλου ελέγχου στις ιδιωτικές δομές και τόνισε πως υπάρχει έλλειμμα εποπτείας και διαφάνειας.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ζητά και την παραίτηση του Υπ. Υγείας μετά τις αποκαλύψεις Πολάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά την παραίτηση Γεωργιάδη μετά από αποκαλύψεις του Πολάκη ότι προωθούσε κλινική πλασμαφαίρεσης χωρίς ενδείξεις, σχετίζοντας το με υπόθεση που κόστισε πρόσφατα τη ζωή του Γιώργου Μαζωνάκη.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδ. Γεωργιάδης: Τα ευρήματα από τους πρώτους 8 ελέγχους σε ιατρικούς χώρους

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας παρέδωσε στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη τα πρώτα ευρήματα ελέγχων για παράνομες διαδικτυακές αναφορές σε ιατρικές υπηρεσίες, έπειτα από σχετική του εντολή και έρευνα στο διαδίκτυο.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Ινδονησία: Πάνω από 170.000 με αναπνευστικά προβλήματα λόγω πυρκαγιών

Πάνω από 170.000 άνθρωποι έχουν νοσήσει με αναπνευστικά προβλήματα στην Ινδονησία από τον Αύγουστο λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Ο αριθμός αυξήθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες σε επτά επαρχίες.