Ήταν η τέταρτη κατά σειρά φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να υπερασπιστεί την πλειοψηφία του κόμματός του στη Βουλή μέσα σε ένα σκηνικό ακραίας πόλωσης, με φόντο αυτή τη φορά, τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών.
Επί μία ώρα από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε ένα δριμύ «κατηγορώ» στις ηγεσίες των πολιτικών του αντιπάλων -κυρίως στον Νίκο Ανδρουλάκη- ότι ταυτίζονται με επιχειρηματικά συμφέροντα και για πρώτη φορά συνόδευσε την επιχειρηματολογία του επί της προτάσεως δυσπιστίας ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, με ένα σαφές μήνυμα προς οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα -χωρίς ωστόσο να τα κατονομάσει- που επιχειρούν να πάρουν στα χέρια τους το τιμόνι της χώρας.
«Εγώ δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο στο τιμόνι του τόπου», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του πρωθυπουργού, καταφεύγοντας ακόμα και στην περίφημη φράση του ιδρυτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Καραμανλή που είχε διερωτηθεί «ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο».
Οι «καρατομήσεις» που θόλωσαν την ομιλία του πρωθυπουργού
Είχαν προηγηθεί οι αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για συνάντηση δύο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού σε σπίτι γνωστού επιχειρηματία και μιντιάρχη, την ίδια ημέρα που κυκλοφορούσε το επίμαχο δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής περί συρραφής των συνομιλιών του σταθμάρχη το μοιραίο βράδυ στα Τέμπη, προκειμένου να ενισχυθεί το επιχείρημα περί ανθρώπινου λάθους.
Η πληροφορία όχι μόνο δεν διαψεύστηκε, αλλά οδήγησε τόσο τον υπουργό Επικρατείας, Σταύρο Παπασταύρου, όσο και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκο σε παραίτηση, λίγη ώρα πριν εισέλθει στην Ολομέλεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Είναι ενδεικτικό ότι οι παραιτήσεις τους έγιναν αμέσως δεκτές, την ίδια στιγμή που οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εξηγούσαν ότι η συμμετοχή τους σε μια κοινωνική εκδήλωση, παραμονή της ονομαστικής εορτής γνωστού επιχειρηματία και εκδότη, έστειλε το λάθος μήνυμα για την κυβέρνηση.
Στην πραγματικότητα, με την εξέλιξη αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «προετοίμασε» την απάντησή του στη Βουλή, μετά και τη σφοδρή κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση, απομακρύνοντας δύο πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του, προκειμένου να μην τρωθεί η επιχειρηματολογία που είχε αναπτύξει η κυβέρνηση στην πρόταση δυσπιστίας.
Πέταξε το γάντι στα συμφέροντα
Με τον πλέον σαφή τρόπο ο κ.Μητσοτάκης θύμισε με νόημα την κόντρα του προκατόχου του, Κώστα Καραμανλή με τους «νταβατζήδες», κάνοντας λόγο για διακριτές ευθύνες και όρια σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία.
«Οι κυβερνήσεις είναι εκείνες που ορίζουν τους κανόνες και αυτό οδηγεί ενίοτε σε συγκρούσεις», είπε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι κυβερνά «ο κυρίαρχος λαός και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια, όσο και αν νομίζουν κάποιοι ότι όλοι και όλα είναι εξαγοράσιμα είναι βαθιά νυχτωμένοι. Αν κάποιος εκδότης, μεγαλοεπιχειρηματίας, έχει πολιτικές βλέψεις ας εμφανιστεί ανοιχτά. Ο ίδιος όμως, όχι μέσω πληρεξούσιων. Αν επιθυμούν να εμφανιστούν, να κριθούν, να συγκριθούν και να μετρηθούν», ανέφερε.
Στην ψηφοφορία που ολοκλήρωσε την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, 158 βουλευτές της ΝΔ με την ψήφο τους απέρριψαν την πρόταση δυσπιστίας και το ίδιο έπραξε και ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς, ενώ 141 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ.