Σε ένα σκηνικό ακραίας πόλωσης κινείται ήδη από χθες βράδυ η Βουλή μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που υπέβαλαν από κοινού τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το κείμενο υπογράφουν 83 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας, διαμορφώνοντας ένα ενιαίο μέτωπο κατά της κυβερνητικής παράταξης, με αιχμή την τραγωδία των Τεμπών, σε μια διαδικασία που θα κορυφωθεί το απόγευμα της Πέμπτης με την τελική ομιλία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Εκ των πραγμάτων, η συζήτηση αναμένεται να εξελιχθεί σε μια διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, αφού θεωρείται αναμενόμενο ότι εκτός από την υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα κονταροχτυπηθούν για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, από την ακρίβεια και την οικονομία, μέχρι την πρόσφατη διαρροή των e-mails των αποδήμων και την «καρατόμηση» της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου από το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο.
Η γραμμή άμυνας του Μεγάρου Μαξίμου
Με τις πολιτικές επιπτώσεις των χειρισμών στην τραγωδία των Τεμπών να έχουν αποτυπωθεί ήδη στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η κυβέρνηση καλείται κατά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή να αντικρούσει με πειστικό τρόπο το σύνολο των επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης - όπως αυτά περιγράφονται και στο κείμενο της πρότασης δυσπιστίας - περί «εγκληματικής και μεθοδευμένης προσπάθειας συγκάλυψης της υπόθεσης και της δημιουργίας ενός πέπλου προστασίας συγκεκριμένων προσώπων».
Ήδη τον τόνο έδωσε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης ο οποίος από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον κατηγόρησε ότι δρα ως «εντολοδόχος συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων», με αφορμή την υιοθέτηση του επίμαχου δημοσιεύματος (Βήμα της Κυριακής) που έκανε λόγο για αλλοίωση των συνομιλιών του μοιραίου σταθμάρχη με μηχανοδηγούς στη Λάρισα το βράδυ της τραγωδίας.
Τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν εντός της αίθουσας της Ολομέλειας οι υπουργοί και οι βουλευτές της ΝΔ που θα πάρουν το λόγο περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, βάζοντας στο ίδιο κάδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Στέφανο Κασσελάκη, κατηγορώντας τον μεν πρώτο για «ταύτιση με ισχυρά συμφέροντα» και τον δεύτερο, ότι κινείται ως «υπονομευτής του πολιτεύματος», μετά το ζήτημα διαβλητότητας των εκλογών που έθεσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζει ήδη την ομιλία του στο κλείσιμο της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή γνωρίζοντας ότι η κυβέρνησή του θα βρεθεί απέναντι σε ένα συμπαγές αντικυβερνητικό μέτωπο με οκτώ κόμματα να τη σφυροκοπούν.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο «BD» ότι αιχμή της ομιλίας του θα είναι να απαντήσει για όλα τα ζητήματα τονίζοντας προς τους αντιπάλους του ότι «η τραγωδία των Τεμπών δεν προσφέρεται για τυμβωρυχία». Αναμένεται δε να μιλήσει ανοιχτά για «περίεργη αλληλουχία γεγονότων», κάνοντας λόγο για οργανωμένα μιντιακά συμφέροντα που επιδιώκουν να τον ανατρέψουν.
Μάλιστα, θα βάλει στο κάδρο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ασκώντας προσωπική κριτική ότι «ταυτίστηκε με συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα, λειτουργώντας ως ο πρόθυμος χρήσιμος των εν λόγω σχεδίων».
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η δημόσια τοποθέτηση για τα τελευταία γεγονότα του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ο οποίος - σύμφωνα με πληροφορίες - ζήτησε να εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών και αναμένεται να μιλήσει σήμερα το απόγευμα και να τοποθετηθεί συνολικά για τα ζητήματα που του καταλογίζει η αντιπολίτευση.
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δίνουν τη δική τους μάχη
Για τρεις ημέρες η Βουλή αναμένεται να μετατραπεί σε ένα προεκλογικό σκηνικό ενόψει και της μάχης της 9ης Ιουνίου, με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να κονταροχτυπιούνται τόσο σε επίπεδο ουσίας όσο και εντυπώσεων, με φόντο τον μεταξύ τους αγώνα για τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές.
Τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι για τρία 24ωρα η κυβέρνηση θα βρεθεί σε θέση αμυνόμενου, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να εστιάζουν σε συγκεκριμένα γεγονότα που θεωρούν ότι αποτελούν αποδείξεις ακραίας κατάλυσης του κράτους δικαίου στη χώρα.
Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ, θεωρεί ότι με την πρωτοβουλία του να προκαλέσει την υποβολή πρότασης δυσπιστίας, κατάφερε να φέρει στη Βουλή - όπως λένε τα στελέχη του - τον «μονίμως κρυπτόμενο από τις αντίστοιχες συνεδριάσεις της Ολομέλειας πρωθυπουργό», θεωρώντας ότι από την όλη διαδικασία θα αποκαλυφθεί η επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας από τον πρωθυπουργό και η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει τις ευθύνες της.