ΓΔ: 2120.82 -0.13% Τζίρος: 151.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:17:39
Τρακτέρ σε αγρό
Φώτο: Shutterstock

ΠΑΣΟΚ: Πλήγμα στο εισόδημα των αγροτών από τις μειώσεις των ενισχύσεων

Ο βουλευτής Ρεθύμνης του κόμματος Μανόλης Χνάρης, τονίζει ότι η πληρωμή ενίσχυσης για την εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων (πρασίνισμα), μεταφέρεται για πρώτη φορά στα χρονικά για το επόμενο έτος.

«Μετά την πληρωμή της βασικής και της αναδιανεμητικής ενίσχυσης καθώς και του εθνικού αποθέματος την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, επιβεβαιώθηκε για ακόμα μία φορά η προχειρότητα και η διαχειριστική ανεπάρκεια του δήθεν επιτελικού κράτους» σχολιάζει ο βουλευτής Ρεθύμνης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μανόλης Χνάρης, υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του κόμματος.

«Το 2023, η πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ η οποία εγκρίθηκε χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση με τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα και τους αρμόδιους φορείς, διαπιστώνεται ότι είναι η χρονιά με την μικρότερη πληρωμή άμεσων ενισχύσεων συγκριτικά με όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεδομένου ότι το συνολικό ποσό ανέρχεται μόλις σε 939 εκ. ευρώ» συμπληρώνει.

Κατά τον κ. Χνάρη «αξιοσημείωτο είναι ότι η πληρωμή ενίσχυσης για την εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων (πρασίνισμα), η οποία αφορά το 25% της άμεσης ενίσχυσης ποσού 425 εκ. ευρώ, μεταφέρεται για πρώτη φορά στα χρονικά για το επόμενο έτος. Επίσης, ποσό 90 εκ. ευρώ περίπου, από το σύνολο των άμεσων ενισχύσεων δεν έχουν καν πιστωθεί. Η ανικανότητα της κυβέρνησης, είχε επίσης ως αποτέλεσμα, οι πληρωμές χιλιάδων παραγωγών που δεν τηρούσαν τραπεζικό λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς, να μετατεθούν για μετά τις 27 και 28 Δεκεμβρίου» σημειώνει ο Μ. Χνάρης και προσθέτει:

«Αντί το 'μπαλάκι' των ευθυνών να μετατίθεται από το αρμόδιο υπουργείο στον ΟΠΕΚΕΠΕ και αντίστροφα, παραγνωρίζοντας ότι και δύο φορείς ανήκουν σε ένα ενιαίο σύστημα εξουσίας, είναι προτιμότερο να ενημερώσουν τον αγροτικό κόσμο και όλους εμάς, για εκείνα τα σημεία της ΚΑΠ για τα οποία έχουν ήδη καταθέσει προτάσεις για την τροποποίηση τους στην αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή, σύμφωνα με τη δυνατότητα που τους δίνεται.

Αναμφισβήτητα πλέον προκύπτει ότι η κυβέρνηση έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα, αδυνατώντας ουσιαστικά να εφαρμόσει, αυτά που η ίδια έχει εγκρίνει. Μεγάλο θύμα της αναποτελεσματικότητας αυτής, παραμένει ο Έλληνας παραγωγός, ο οποίος καλείται να συνεχίσει την παραγωγική του διαδικασία και να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος παραγωγής σε ένα μη αναπτυξιακό περιβάλλον χωρίς καμία προστασία».

«Το ΠΑΣΟΚ, λόγω της άρρηκτης σχέσης που διαχρονικά το συνδέει με τον αγροτικό κόσμο, και αναγνωρίζοντας ότι ο πρωτογενής τομέας συνιστά έναν από τους βασικούς και σταθερούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας αλλά και της κοινωνικής συνοχής της χώρας, θα συνεχίσει με όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα που διαθέτει στην φαρέτρα του, να ασκεί πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση, για την επίλυση όλων των ζητημάτων που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, με μοναδικό σκοπό την αναγέννηση του» τονίζει καταλήγοντας στη δήλωσή του ο Μ. Χνάρης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση θυμήθηκε τους αγρότες μόνο με τις κινητοποιήσεις

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατηγορεί την κυβέρνηση για ελλιπή στήριξη αγροτών, ανεξόφλητα ποσά και καταχρηστικούς αποκλεισμούς δικαιούχων, ενώ αναδεικνύει το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις μεγάλες καθυστερήσεις στις ενισχύσεις.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλεξάνδρα Σδούκου: Δεν είμαστε αντίπαλοι με τους αγρότες

Η Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε στο ΕΡΤnews την ανάγκη ουσιαστικού διαλόγου για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διαχείρισης των υδάτων και τη συνεργασία με τους αγρότες για βιώσιμες λύσεις.
Δημήτρης Μάντζος σε εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάντζος: Οι αγρότες διαμαρτύρονται για πραγματικά και διαχρονικά προβλήματα

Ο Δημήτρης Μάντζος τόνισε ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις πηγάζουν από σοβαρά και διαχρονικά προβλήματα, ζητώντας ειλικρινή διάλογο από την κυβέρνηση, διαφάνεια στις πληρωμές και ουσιαστικά μέτρα στήριξης των αγροτών.
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και αγροτών μετά τις δηλώσεις Βορίδη

Κλιμακώνεται η πολιτική σύγκρουση για τα αγροτικά αιτήματα μετά τις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη, με το ΠΑΣΟΚ να κατηγορεί την κυβέρνηση για τελεσίγραφα, απουσία ουσιαστικού διαλόγου και ευθύνη για το αδιέξοδο στον πρωτογενή τομέα.