ΓΔ: 2488.91 1.33% Τζίρος: 152.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:04:36
Κτίριο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Ελλάδα για τα θαλάσσια χωροταξικά σχέδια

Η Κομισιόν παραπέμπει την Ελλάδα καθώς δεν έχει καταρτίσει θαλάσσια χωροταξικά σχέδια από τον Μάρτιο του 2021 και παρά την προειδοποιητική επιστολή που είχε λάβει τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν διασφάλισε την ορθή εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας σχετικά με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.

Η οδηγία καθορίζει κοινή προσέγγιση για τα κράτη μέλη της ΕΕ όσον αφορά τον σχεδιασμό των θαλάσσιων περιοχών τους. Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός αποσκοπεί στην οργάνωση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στις θαλάσσιες περιοχές κατά τέτοιον τρόπο ώστε να επιτυγχάνονται διάφοροι οικολογικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί στόχοι. Σ' αυτούς τους στόχους συγκαταλέγονται η ανάπτυξη βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας, η βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων και η διατήρηση υγιών θαλάσσιων οικοσυστημάτων και βιοποικιλότητας. Η ορθή μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο είναι απαραίτητη για την ορθή επίτευξη των στόχων αυτών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Η οδηγία απαιτεί από τα παράκτια κράτη μέλη της ΕΕ να καταρτίσουν θαλάσσια χωροταξικά σχέδια το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2021 και να κοινοποιήσουν τα εν λόγω σχέδια στην Επιτροπή και στα άλλα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη εντός τριών μηνών από τη δημοσίευσή τους. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εκπονήσει και υποβάλει τα θαλάσσια χωροταξικά της σχέδια στην Επιτροπή.

Ως εκ τούτου, μετά την προειδοποιητική επιστολή που εστάλη τον Δεκέμβριο του 2021 και την αιτιολογημένη γνώμη τον Απρίλιο του 2023, η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Ξανθόπουλος: Λάθος η συναίνεση με κυβέρνηση που αγνοεί θεσμούς

Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε πως η επόμενη αναθεωρητική Βουλή πρέπει να απαιτεί υπερπλειοψηφία, επικρίνοντας την πρόταση της ΝΔ ως φλύαρη και αναποτελεσματική και κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδιαφορία προς τους θεσμούς.
Πέτερ Μάγκυαρ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ούγγρος γενικός εισαγγελέας ανακοίνωσε την παραίτησή του

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας της Ουγγαρίας, που είχε διοριστεί από τον Όρμπαν, καταγγέλλοντας πολιτικές επιθέσεις από τη νέα κυβέρνηση Μαγιάρ. Η θητεία του θα λήξει στις 25 Αυγούστου.
Κιρ Στάρμερ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Κιρ Στάρμερ: Αποχωρώ υπερήφανος και με χαμόγελο για όσα πετύχαμε

Ο Κιρ Στάρμερ αποχωρεί από την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου δηλώνοντας περήφανος για το έργο του. Τόνισε πως η χώρα είναι πλέον πιο ισχυρή και δίκαιη και παραδίδει την εξουσία στον Άντι Μπέρναμ.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει την κατηγορία σε επίθεση

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, κατηγορεί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για παραπλάνηση, ενώ υπογραμμίζει πως για πρώτη φορά διώκονται ποινικά βουλευτές και προσωπικές επιλογές του πρωθυπουργού, με τη δικαιοσύνη να έχει διαφορετική στάση από την κυβέρνηση.
Αίθουσα ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ι. Δελής: Δικαιοσύνη και ανεξάρτητες αρχές συνδεδεμένες με το κεφάλαιο

Ο Γιάννης Δελής τόνισε ότι σε κάθε συνταγματική αναθεώρηση οι ανεξάρτητες αρχές προκαλούν έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τα κόμματα να αλλάζουν στάση ανάλογα με το αν κυβερνούν ή όχι.