Την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση της εικόνας του χρηματοπιστωτικού τομέα υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς, που τόνισε ότι πρέπει να αυξηθούν σημαντικά οι επενδύσεις στη χώρα για να πετύχει τους νέους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο της συζήτησης στο 27ο Συνέδριο του Economist, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι έχουν αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα για να επιτευχθούν οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης, σημειώνοντας πως πριν από δυο χρόνια η Ελλάδα έπρεπε να έχει ανάπτυξη 3% μακροπρόθεσμα και 2%μεσοπρόθεσμα.
Πλέον «ο νέος ορισμός της βιώσιμης ανάπτυξης είναι πιο δύσκολος πλέον καθώς είναι ανάπτυξη που είναι περιβαλλοντικά φιλική, κοινωνικά δίκαιη δεν συμβιβάζεται με την ανταγωνιστικότητα, με την χρηματοοικονομική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή. Αποτελεί μια μεγαλύτερη πρόκληση αλλά προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες στην Ελλάδα και όλες τις επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τις ελληνικές τράπεζες» υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής.
Ο κ. Μυλωνάς εκτίμησε πως οι επενδύσεις ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ θα πρέπει από το 14% να φτάσουν στο 18% ή στο 20% στο πλαίσιο του νέου ορισμού της βιώσιμης ανάπτυξης. «Άρα μιλάμε για 27 δισ. ευρώ που πρέπει να φτάσουν τα 35 ή τα 40 δισ. ευρώ ετησίως» σημείωσε τονίζοντας πως πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσό.
Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, τα μισά από τα χρήματα που απαιτούνται θα προέλθουν από ιδία κεφάλαια των επιχειρήσεων, με το ένα τέταρτο που φτάνει τα 10 δισ. ευρώ να προέρχεται από τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των πόρων από το RRF και το άλλο τέταρτο θα προκύψει από τις άμεσες και δημόσιες επενδύσεις, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να πραγματοποιηθούν αυτές οι επενδύσεις.
Μεταξύ των προϋποθέσεων, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι η οικονομία πρέπει να είναι και να παραμείνει ανταγωνιστική. «Έχουμε πολύ υψηλό επίπεδο εξαγωγών που είναι υψηλότερο από ποτέ. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι οι εξαγωγές αγαθών ξεπερνούν τις εξαγωγές υπηρεσιών. Τα εταιρικά κέρδη έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Οι άμεσες επενδύσεις είναι περίπου 7,5 δισ. ευρώ μόνο για το 2022, ρεκόρ. Επίσης η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί κατά 6% τα τελευταία δυο χρόνια όταν στο παρελθόν ήταν πάντα σε πτωτική πορεία» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας ανέφερε πως η Ελλάδα έχει ένα πολύ ικανό εργατικό δυναμικό, με έμφαση στις ικανότητες τεχνολογίας και υπάρχουν πολλοί απόδημοι Έλληνες με υψηλές δεξιότητες που επιστρέφουν στη χώρα. Σημείωσε πως υπάρχει πολιτική σταθερότητα στη χώρα, καθώς παρατηρείται μια κοινή συναίνεση προς το κέντρο, ενώ υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία συνεχίζει και προχωράει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Παράλληλα εξέφρασε την βεβαιότητα πως η ελληνική οικονομία θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί στον Προϋπολογισμό, ενώ και οι απαιτήσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους θα παραμείνουν χαμηλές μέχρι το 2032, εκμεταλλευόμενη και τη βοήθεια του ESM.
Ο κ. Μυλωνάς επισήμανε ότι υπάρχουν οι πόροι του RRF, ενώ μεγάλο ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα προέρχεται από ΑΠΕ. Επιπλέον σημείωσε πως η χώρα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση και στα μεταβατικά καύσιμα, αξιοποιεί επίσης και τους αγωγούς από τη Μ. Ανατολή, ενώ υπάρχει και συγκεκριμένο πλάνο για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Για το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι έχει περάσει μια σημαντική πορεία μετασχηματισμού, με τα κόκκινα δάνεια να έχουν μειωθεί στο 5% και να υποχωρούν, ενώ δεν υπήρξε αύξηση στις μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις παρά την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης και ζωής. «Αυτό είναι ένα καλό σημάδι μιας υγιούς οικονομίας» τόνισε.
Παράλληλα τόνισε πως υπάρχουν υψηλά ρευστότητας, με τη σχέση δανείων προς καταθέσεων να είναι στο 6%, υψηλή κερδοφορία και μια οικονομία που δεν έχει μοχλευθεί, έχοντας περάσει μια μεγάλη κρίση. Υπογράμμισε πως υπάρχουν έμπειροι τραπεζίτες που μπορούν να αναλάβουν μεγάλα προτζεκτ και να προβούν στις καλύτερες δυνατές επενδύσεις.
Επιπλέον, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής ανέφερε πως με ώθηση από την ΕΚΤ έχουν τεθεί από την τράπεζα περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια στις διαδικασίες και «έχουμε ανακοινώσει για όλους τους πελάτες μας συγκεκριμένους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».
Ο κ. Μυλωνάς τόνισε πως «οι ευκαιρίες για τις τράπεζες είναι πολλές» επισημαίνοντας πως «μετά από πολλά δύσκολα χρόνια η Ελλάδα έχει μπει σε ένα μονοπάτι βιώσιμης ανάπτυξης», εκφράζοντας και την ευχή και ο υπόλοιπος κόσμος να ακολουθούσε την πορεία της Ελλάδας.