Στο ενδιαφέρον ισχυρών γαλλικών ομίλων για τις ευκαιρίες που κρύβουν ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ, μέσω των νέων μεγάλων έργων διασυνδέσεων, καθώς και οι πράσινες επενδύσεις και η ηλεκτροκίνηση, ποντάρει η κυβέρνηση για να φέρει στην Ελλάδα μερικούς από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς παίκτες παγκοσμίως.
Το αναδεικνύουν τα χθεσινά ραντεβού του Κωστή Χατζηδάκη στο Παρίσι με ισχυρούς γαλλικούς ομίλους, όπως η EDF που ενδιαφέρεται για έργα ΑΠΕ, ο διαχειριστής του γαλλικού δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας RTE, που εξετάζει την συμμετοχή του στις αποκρατικοποιήσεις των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, και η IMERYS, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς στα εξειδικευμένα ορυκτά προϊόντα, που έχει εξαγοράσει την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά.
Το αν η προσδοκία επαληθευτεί ή επαναληφθεί ό,τι συνέβη και στο παρελθόν, όπου η μόνοι έμπρακτη ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά ενέργειας έφερε κινεζική σφραγίδα, μένει να φανεί.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι μεγάλες γαλλικές ενεργειακές εταιρείες έχουν εκδηλώσει και επίσημα το ενδιαφέρον τους για την ελληνική αγορά, ενώ η συγκυρία είναι πιο ευνοϊκή παρά ποτέ, καθώς στο όνομα της απολιγνιτοποίησης πρόκειται να συντελεστεί την επόμενη δεκαετία μια κοσμογονία μεγάλων έργων υποδομής και ΑΠΕ, ύψους γύρω στα 20 δισ ευρώ.
Στο επίκεντρο των χθεσινών συναντήσεων του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας βρέθηκαν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, οι ελληνογαλλικές συνεργασίες σε μεγάλα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και τα projects στη διαχείριση αποβλήτων.
Οι επαφές Χατζηδάκη έγιναν στο πλαίσιο επενδυτικού φόρουμ που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, αλλά και προκειμένου ο ίδιος να στρώσει το έδαφος της επικείμενης επίσκεψης στο Παρίσι του Κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν.
Ο υπουργός ΠΕΝ συναντήθηκε με στελέχη της TOTAL που συμμετέχει ήδη στα σχήματα τα οποία έχουν αναλάβει να ερευνήσουν για κοιτάσματα υδρογοναθράκων νότια της Κρήτης, καθώς επίσης με στελέχη της ENGIE, που συνεργάζεται στην Ελλάδα με την ΤΕΡΝΑ, αλλά και με εκπροσώπους άλλων εταιρειών τόσο ενεργειακών όπως οι VINCI ENERGY, AKUO ENERGY, EREN και VALOREM, EIFFAGE, όσο και από τον τομέα διαχείρισης αποβλήτων, δηλαδή τις SUEZ και VEOLIA.
Σήμερα πραγματοποιείται φόρουμ, με θέμα «Ελλάδα, Στρατηγικός παράγοντας στη νοτιοανατολική Ευρώπη- Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται», που τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών και Τουρισμού και διοργανώνεται, σε συνεργασία με το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Παρισίων και την Ένωση Εμπορικών Συμβούλων Εξωτερικού Γαλλίας, CCEF. Ενδεικτικό της σημασίας του είναι η συμμετοχή σε αυτό 80 γαλλικών εταιρειών και 30 ελληνικών, ανάμεσα στις οποίες η Vioxalco που μέσω της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έχει παρουσία στην γαλλική αγορά, o όμιλος Κοπελούζου, η Alpha Bank και η Aegean.
Εκτός του Κ.Χατζηδάκη, το συνέδριο θα έχει μεγάλη ελληνική κυβερνητική συμμετοχή, καθώς θα μιλήσουν σε αυτό οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, καθώς και οι υφυπουργοί Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης και Βιομηχανίας Νίκος Παπαθανάσης.
Η ενέργεια πάντως αποτελεί καταλύτη του γαλλικού επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα. Η θωράκιση του εγχώριου ενεργειακού συστήματος μαζί με την στροφή στις ΑΠΕ, η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, η άφιξη των έξυπνων μετρητών, προϋποθέτουν νέες επενδύσεις στην αποθήκευση, καινούργια υπερσύγχρονα δίκτυα, και ταχύτατες διασυνδέσεις όλων σχεδόν των ελληνικών νησιών, προκειμένου να αξιοποιηθεί το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό τους. Αυτά με τη σειρά τους προϋποθέτουν τεράστια κεφάλαια που οι κρατικές εταιρείες ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ δεν διαθέτουν.
Το ίδιο ισχύει για τις επενδύσεις στις ισχνές διεθνείς διασυνδέσεις της χώρας με Αλβανία, Βουλγαρία, Β. Μακεδονία, Ιταλία που απαιτούν μεγάλα κονδύλια, απαραίτητα όχι μόνο για να διοχετεύεται μέρος της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ, αλλά κυρίως για να βελτιωθεί το έλλειμμα ανταγωνισμού της ελληνικής αγοράς, και να πάψουν οι τιμές να διαμορφώνονται από ένα κλειστό εθνικό σύστημα. Τέτοιες ευκαιρίες όπως οι παραπάνω έχουν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά ισχυρών γαλλικών ομίλων, όπως των EDF, RTE, ENGIE και IMERIES, των οποίων το ενδιαφέρον μένει να αποτυπωθεί στην πράξη.