ΓΔ: 2651.89 -0.40% Τζίρος: 407.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:51:38
Φώτο: Shutterstock

Ξεπέρασαν τα 3 δισ. οι ρυθμίσεις οφειλών μέσω του εξωδικαστικού

Ανοδικός μήνας και ο Σεπτέμβριος με 3.628 νέες αιτήσεις και 856 ρυθμίσεις, η αξία των οποίων έφθασε στο επίπεδο των 290 εκατ. ευρώ, βάσει των επίσημων στοιχείων.

Ξεπέρασαν το ποσό των 3 δισ. ευρώ οι ρυθμίσεις οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023, βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. 

Ο Σεπτέμβριος ήταν ένας μήνας που συνεχίστηκε το υψηλό ενδιαφέρον για ένταξη στον μηχανισμό, καθώς πραγματοποιήθηκαν 856 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες, ξεπερνώντας τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε μηνών, αντιστοιχούν σε σύνολο 290 εκατ. ευρώ, ενώ οι εκκινήσεις νέων αιτήσεων στην πλατφόρμα αριθμούν τις 3.628.

 

Συνολικά, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2023 έχουν πραγματοποιηθεί 8.804 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες αντιστοιχούν σε 3,26 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση της τάξης του 46% καταγράφηκε στις περιοχές Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, με το 59% των οφειλετών που εντάσσονται στον μηχανισμό να είναι επιτηδευματίες, ενώ το 76% των οφειλών είναι προς χρηματοπιστωτικούς φορείς. 

Η πλειοψηφία των αιτήσεων βρίσκονται στο εύρος οφειλής 50.000 έως 200.000 ευρώ, ενώ οι οφειλές άνω του ενός εκατ. ευρώ. αθροίζουν σε 12 δισ. και αποτελούν το 57% του συνόλου των οφειλών του εξωδικαστικού και μόνο το 9% των οφειλών είναι ενήμερο.

 

Επιπρόσθετα το μέσο «κούρεμα» οφειλών φθάνει στο 17,6% προς το Δημόσιο και το 28% προς χρηματοπιστωτικούς φορείς, με το 45% των ρυθμίσεων προς τους φορείς να λαμβάνει κούρεμα άνω του 30%, ενώ το συνολικό ποσό διαγραφής φθάνει στο 943,76 εκατ. ευρώ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δάνειο και διαπραγμάτευση επιχειρηματιών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος οδικός χάρτης για «κόκκινα» δάνεια, τι αλλάζει για οφειλέτες και servicers

Η προστασία του οφειλέτη και η δημιουργία ενός πιο σαφούς πλαισίου λειτουργίας για τράπεζες, funds και servicers βρίσκονται στο επίκεντρο του νέου νομοσχεδίου, η δημόσιο διαβούλευση του οποίου ολοκληρώνεται την Πέμπτη.
Στήλες κερμάτων χέρι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες ρυθμίσεις για «κόκκινα» δάνεια και οφειλέτες, τι αλλάζει

Το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί νέο πλαίσιο για δάνεια σε καθυστέρηση, θέτοντας ανώτατο όριο απαιτήσεων δύο ή τριών φορές το αρχικό κεφάλαιο και μειώνοντας τους τόκους, με στόχο πιο δίκαιες ρυθμίσεις για οφειλέτες και τράπεζες.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Ο κόσμος ξέρει πως υπάρχει εναλλακτική στα funds

Ο Κώστας Τσουκαλάς απαντά στο ΥΠΟΙΚ, κατηγορώντας το για παραπληροφόρηση σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια. Τονίζει ότι η πρόταση ΠΑΣΟΚ δεν επιδεινώνει τη θέση τραπεζών ή funds και επικρίνει την κυβερνητική τακτική για πλειστηριασμούς.
Παύλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί κορόιδα όσους πληρώνουν τα δάνειά τους

Ο Π. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι η ανακοίνωση του Υπ. Οικονομικών στηρίζεται σε αληθινά δεδομένα, ενώ επέκρινε το ΠΑΣΟΚ για επικίνδυνες προτάσεις σχετικά με τα κόκκινα δάνεια και απευθυνόμενος στους συνεπείς πολίτες τόνισε τη σημασία της ισορροπίας.