Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο για το τελικό κόστος στον προϋπολογισμό για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία καθώς ο λογαριασμός για τις αποζημιώσεις με τα σημερινά δεδομένα ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ προκαλώντας δημοσιονομικούς κραδασμούς.
Υπό τη πίεση της ανάγκης για έκτακτα κονδύλια για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην κατάθεση στη Βουλή συμπληρωματικού προϋπολογισμού που θα προβλέπει έξτρα δαπάνες έως και 700 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα κατεβαίνει στην περιοχή του 0,7% του ΑΕΠ έναντι 1,1% του ΑΕΠ που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και 1,3% του ΑΕΠ που θα έκλεινε με βάση τις καλύτερες επιδόσεις στα έσοδα το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Με το κόστος αποκατάστασης των ζημιών από τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, στο ζωικό κεφάλαιο, στον αστικό ιστό (σπίτια, κατοικίες), στις επιχειρήσεις ( επαγγελματικοί χώροι) αλλά και στις υποδομές (δρόμοι, δίκτυα, κ.α.) να ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ, στο οικονομικό επιτελείο προχωρούν σε νέα «ένεση ρευστότητας» αντλώντας χρήματα από το «μαξιλάρι» των 38,1 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι πρώτες παρεμβάσεις κρατικής χρηματοδότησης προς τους πληγέντες που υπολογίζονται στο 0,5% του ΑΕΠ (πάνω από 1 δισ.).
Το άγχος και το μέγα ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο είναι να περιορισθεί όσο το δυνατόν το κόστος για τα κρατικά ταμεία με την ενεργοποίηση και διεύρυνση των κοινοτικών χρηματοδοτικών εργαλείων. Το ευρωπαϊκό πακέτο που συμφωνήθηκε χθες στις Βρυξέλλες και ανέρχεται σε 2,25 δισ. ευρώ προβλέπει τα εξής:
- Κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 ύψους 250 εκατ. ευρώ που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν για άλλους σκοπούς θα διατεθούν έως τις 31/12/2023.
- Νέα αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με συμπερίληψη έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ προς αποκατάσταση υποδομών.
- Επιλέξιμα έργα 1,5 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 που θα διατεθούν τα αμέσως επόμενα έτη.
- Μετά την πλήρη καταγραφή των ζημιών, η κυβέρνηση αναμένεται να αιτηθεί επιπλέον χρήματα από το αγροτικό αποθεματικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορεί να διαθέσει έως 400 εκατ. ευρώ.
Πάντως το υψηλό κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών από τη κακοκαιρία επηρεάζει και τον κυβερνητικό σχεδιασμό για πρόσθετες παροχές, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι όλα πλέον επανεξετάζονται από μηδενική βάση και το τοπίο θα ξεκαθαρίσει το Σάββατο με την ομιλία του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ.