ΓΔ: 2677.26 -0.10% Τζίρος: 803.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Αγελάδα με κέρατα

Αυτό είναι το πλάνο της κυβέρνησης για στήριξη της κτηνοτροφίας

Την αξιοποίηση όλων των εκτάσεων που θεωρούνται επιλέξιμες για μόνιμους βοσκότοπους, δρομολογεί η κυβέρνηση, με στόχο να στηρίξει την ελληνική κτηνοτροφία στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά το 2020.

Την αξιοποίηση όλων των εκτάσεων που θεωρούνται επιλέξιμες για μόνιμους βοσκότοπους, δρομολογεί η κυβέρνηση, με στόχο να στηρίξει την ελληνική κτηνοτροφία σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τον πρωτογενή τομέα, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά το 2020.

Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόκειται για μια σύνθετη προσπάθεια στην οποία εμπλέκονται ενεργά δύο υπουργεία, το Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και το Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Αυτό συμβαίνει, αφού κάθε σχέδιο ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής της χώρας οφείλει να εναρμονίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

Το ζήτημα απασχόλησε ευρεία σύσκεψη που έγινε τις προηγούμενες ημέρες και στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας, οι δύο γενικοί γραμματείς του ΥΠΑΑΤ, Κώστας Μπαγινέτας και Γιώργος Στρατάκος, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ Κώστας Αραβώσης, καθώς και αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη των δύο υπουργείων και του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιδίωξη της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η πλήρης αξιοποίηση όλων εκείνων των εκτάσεων που θεωρούνται κατάλληλες για βοσκότοπους (βοσκήσιμες γαίες). Σήμερα, από το σύνολο των 37 εκατομμυρίων στρεμμάτων που είναι συνολικά οι επιλέξιμες εκτάσεις στη χώρα μας (για καλλιέργεια και βοσκή), οι βοσκήσιμες γαίες ανέρχονται σε 15 εκατομμύρια.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν και με βάση την ανανέωση του (χαρτογραφικού) υπόβαθρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να διαπιστωθεί που υπάρχουν επικαλύψεις μεταξύ δασικών και βοσκήσιμων εκτάσεων. Σε αυτό το σημείο αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ φέρεται να θεωρεί πως υπάρχει πρόβλημα μόνο όταν για μια συγκεκριμένη έκταση έχει εκδοθεί πράξη αναδάσωσης.

Το σχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες αποτελεί ένα ακόμα «όπλο» της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη για τη νέα ΚΑΠ. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο ορισμός του Πολωνού Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι ως νέου Επιτρόπου Γεωργίας άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για το μέλλον των άμεσων ενισχύσεων και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τους γνωστούς κύκλους ...εξ Ανατολών να απειλήσουν τα ελληνικά συμφέροντα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρακτέρ σε αγρό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας με δάνεια 250 εκατ. ευρώ

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Αγροδιατροφικού Τομέα ξεκινά σήμερα, κινητοποιώντας δάνεια 250 εκατ. ευρώ. Με 80 εκατ. δημόσιας χρηματοδότησης και συνεργασία με την ΕΑΤ, στοχεύει στη στήριξη επενδύσεων στην αγροδιατροφή.
φρέσκες ελιές σε χέρια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΑΑΤ: Παράταση για τις υποχρεωτικές δηλώσεις συγκομιδής ελαιοκάρπου

Με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η υποχρέωση υποβολής δήλωσης συγκομιδής ελαιοκάρπου θα ισχύει από 1η Οκτωβρίου 2027, ενώ οι κυρώσεις θα εφαρμόζονται μετά την 1η Οκτωβρίου 2028.
Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Σε διαβούλευση πολυνομοσχέδιο για ψηφιοποίηση αλιείας και αγροτών

Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται νομοσχέδιο του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την ψηφιακή κάρτα αγρότη, τη διασύνδεση ΜΑΑΕ-ΟΣΔΕ, τον εκσυγχρονισμό της αλιείας και την ενίσχυση των ελέγχων κατά της παράνομης αλιείας.