ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Δεν μπαίνουν στη ρύθμιση των 24 δόσεων όσοι έκαναν διακανονισμό σε 12

Το υπ. Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι δεν εντάσσονται στη νέα ρύθμιση των 24 - 48 δόσεων όσοι ρύθμισαν χρέη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019 με το παλιό πλάνο των 12 δόσεων.

Στην παλιά, μόνιμη ρύθμιση των 12 δόσεων, χωρίς τη δυνατότητα να μεταπηδήσουν στη νέα και πιο «γενναιόδωρη» των 24 - 48 δόσεων θα μείνουν όσοι έκαναν διακανονισμό ως το τέλος του 2019. Αυτό τονίζουν πηγές του υπ. Οικονομικών, επισημαίνοντας μάλιστα ότι δεν έχει συζητηθεί καν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κάποια σχετική πρόταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, το θέμα της μεταπήδησης από το ένα πλάνο ρύθμισης στο άλλο εξετάσθηκε αρκετά από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά διαπιστώθηκε ότι η επιβάρυνση του προϋπολογισμού από μια μαζική μετακίνηση φορολογουμένων σε ευνοϊκότερη ρύθμιση θα ήταν σημαντική και θα δημιουργούσε εμπόδια στην προσπάθεια που γίνεται για άνοιγμα δημοσιονομικού χώρου, προκειμένου να εφαρμοσθούν ελαφρύνσεις, όπως η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Έτσι, αποφασίσθηκε να χαραχθεί μια «κόκκινη γραμμή» που θα διαχωρίζει πλήρως όσους οφειλέτες έκαναν ρύθμιση σε έως 12 δόσεις μέχρι τις 31/12/2019 και οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να μεταπηδήσουν στη νέα ρύθμιση των 24 έως 48 δόσεων.

Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων για τη νέα ρύθμιση δεν έχει ανοίξει ακόμη και αναμένεται αυτό να γίνει στα τέλη Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα ρύθμιση είναι πολύ πιο ελαστική από την προηγούμενη, καθώς διπλασιάζεται ο αριθμός των δόσεων, από 12 σε 24 και τίθεται ελάχιστο όριο 30 ευρώ για κάθε δόση για τα φυσικά πρόσωπα. Ειδικά για τα χρέη από φόρους κληρονομιάς, φορολογικούς ή τελωνειακούς ελέγχους και μη φορολογικές/τελωνειακές οφειλές (π.χ.: οφειλές από κλήσεις για παραβάσεις του ΚΟΚ) ο αριθμός των δόσεων μπορεί να φθάσει τις 48. Η νέα ρύθμιση θα ισχύσει για οφειλές που θα βεβαιώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.

Για τον προσδιορισμό του αριθμού των δόσεων, για τα φυσικά πρόσωπα θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος συνολικού εισοδήματος της τελευταίας τριετίας πριν την υπαγωγή στη ρύθμιση, ή το συνολικό εισόδημα του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο από το μέσο εισόδημα της τριετίας.

Για να βρεθεί η δόση που μπορεί να «αντέξει» ο δανειολήπτης και να προσδιορισθεί ο αριθμός των δόσεων, το συνολικό εισόδημα πολλαπλασιάζεται τμηματικά με προοδευτικά κλιμακωτό συντελεστή από 4% έως 25%.

Ο συντελεστής αυτός μειώνεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων του οφειλέτη: κατά μία (1) εκατοστιαία μονάδα για ένα (1) τέκνο, κατά δύο (2) εκατοστιαίες μονάδες για δύο (2) τέκνα και κατά τρεις (3) εκατοστιαίες μονάδες για τρία (3) τέκνα και άνω. Το άθροισμα των γινομένων του εισοδήματος με τους αντίστοιχους συντελεστές αναγόμενο σε μηνιαία βάση διαιρεί το ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής. Ο αριθμός των δόσεων προκύπτει από το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης αυτής, υπό τον περιορισμό του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης.

Για τους συνεπείς οφειλέτες προβλέπεται «μπόνους». Ειδικότερα, ορίζεται ότι οι οφειλέτες που είναι συνεπείς στην εκπλήρωση των όρων της ρύθμισης μέχρι το πέρας αυτής, κατά την καταβολή της τελευταίας δόσης απαλλάσσονται από την πληρωμή ποσού που ισούται με το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των τόκων, οι οποίοι έχουν επιβαρύνει το ποσό των δόσεων της ρυθμιζόμενης οφειλής. Η απαλλαγή δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος της τελευταίας δόσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπέρασαν τα 20 δισ. τα φορολογικά έσοδα, ώθηση από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος

Επιβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο α' τετράμηνο, με το πρωτογενές πλεόνασμα να είναι υψηλότερο από τα 3,2 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας, εκ νέου, κατά πολύ τον στόχο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας

Kαλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας προτάσεις για τη βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω σχεδίου. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα, 8 Απριλίου 2024 και ώρα 08:00.