ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Inflation, plithorismos
Φωτο: Shutterstock

Αναπάντεχη ενίσχυση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 3,4% τον Ιούλιο

Υποχώρηση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο 5,3% αναμένει η Eurostat για το σύνολο της ευρωζώνης. Παραμένει σε υψηλά επίπεδα ο δομικός πληθωρισμός στο 6,6%.

Ανοδική πορεία ακολούθησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο, βάσει της εκτίμησης της Eurostat για τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), καθώς διαμορφώθηκε στο 3,4% από 2,8% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. 

Αντίθετα για το σύνολο της ζώνης του ευρώ συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση με τον δείκτη να υποχωρεί στο 5,3% από 5,5% που ήταν τον Ιούνιο. Όμως το αγκάθι του δομικού πληθωρισμού παραμένει ο οποίος αποκλιμακώθηκε στο 6,6% από 6,8% τον προηγούμενο μήνα παραμένοντας υψηλότερα από τον γενικό δείκτη και συνεχίζοντας να αποτελεί έναν σημαντικό πονοκέφαλο για την ΕΚΤ. 

Σε ό,τι αφορά τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν τον ΕνΔΤΚ, τη μεγαλύτερη άνοδο εμφάνισαν οι τιμές για τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό που έφθασε στο 10,8% (από 11,6%) τον Ιούνιο, με αυτές του τομέα υπηρεσιών να ενισχύονται 5,6% (από 5,4% τον Ιούνιο), τα μην ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά κατά 5% (από 5,5% τον Ιούνιο), ενώ συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση για τις τιμές ενέργειας με πτώση 6,1% (από 5,6% τον Ιούνιο). 

Η πορεία του δομικού πληθωρισμού έχει προβληματίσει σημαντικά τη διοίκηση της ΕΚΤ, με την επικεφαλής της τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, να αφήνει, σε χθεσινή της συνέντευξη, ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, με αρκετούς αναλυτές να εκτιμούν ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε μία νέα αύξηση κατά 0,25%. 

«Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η νομισματική πολιτική άρχισε να φέρνει αποτελέσματα ως προς τη μείωση του πληθωρισμού. Βλέπουμε τα μεγέθη των πιστώσεων, τόσο τα επιτόκια –οι συμπολίτες μας το γνωρίζουν– όσο και την υποχώρηση των χορηγήσεων, όπως και της ζήτησης πιστώσεων από επιχειρήσεις. Αρχίζουμε να τα βλέπουμε επίσης στη πραγματική οικονομία, στα ακίνητα και όσον αφορά τις επενδύσεις», ανέφερε η κυρία Λαγκάρντ.

Όσον αφορά τα σενάρια περί παύσης της ανόδου των επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο, η επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού θεσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτίμησε να παραμείνει αόριστη, λέγοντας πως «μπορεί να υπάρξει νέα αύξηση των κατευθυντήριων επιτοκίων, ή ίσως παύση».

Το πιθανότερο, πάντως, είναι ότι μετά και από αυτήν την αύξηση η ΕΚΤ θα κηρύξει την ολοκλήρωση του κύκλου αυξήσεων, διατηρώντας, όμως, τα επιτόκια σε υψηλό – περιοριστικό επίπεδο για διάστημα μεγαλύτερο του αναμενόμενου από τις αγορές. 

Θετικά ήταν τα μηνύματα, όμως, και από την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης με το ΑΕΠ να ενισχύεται 0,3% για το β' τρίμηνο μετά την έστω και οριακή συρρίκνωση που εμφάνισε στο α' τρίμηνο και ελαφρώς υψηλότερα από το 0,2% που ανέμεναν οι αναλυτές. 

H πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ