ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Ελληνοτουρκικές σχέσεις (Shutterstock)

Ζεσταίνονται οι business με Τουρκία: Ποιο είναι το σημείο αφετηρίας

Ποιες ευκαιρίες στην οικονομία δημιουργεί η προσπάθεια επανεκκίνησης του διαλόγου με την Άγκυρα. Ισορροπία στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών δείχνουν τα στοιχεία.

Με τον Ταγίπ Ερντογάν να έχει εισέλθει στην τελευταία προεδρική θητεία του, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκινάει την δεύτερή του ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, οι σχέσεις των δύο χωρών φαίνεται να βρίσκονται ξανά σε φάση έναρξης ενός θετικού κύκλου. Η σύγκλιση που προέκυψε μετά τη «διπλωματία των σεισμών» επιβεβαιώθηκε σε ένα μεγάλο βαθμό μετά την συνάντηση των δύο ηγετών στον Βίλνιους και τις δηλώσεις τους που ακολούθησαν. 

Από την βελτίωση αυτή αναμένουν σημαντικά οφέλη οι επιχειρηματίες και των δύο χωρών. Σύμφωνα με στοιχεία του 2022, η σύγκλιση ξεκινάει από μηδενική βάση καθώς έχουν εξαλειφθεί σημαντικά προβαδίσματα υπέρ του ενός ή του άλλου που υπήρχαν τα περασμένα χρόνια. Η σταθερά πτωτική πορεία της τουρκικής λίρας και κατ’ επέκταση της οικονομίας της γείτονος σε συνδυασμό με την άνοδο της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει σημαντικά το τοπίο. 

Το διμερές εμπόριο χαρακτηρίζεται διαχρονικά από την κυρίαρχη συμμετοχή (50%-70%) των προϊόντων διύλισης πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στη σύνθεση των ελληνικών εξαγωγών και την αυξανόμενη διεύρυνση του μείγματος των τουρκικών εξαγωγών. Για μία δεκαετία, από το 2009, το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών ήταν πλεονασματικό υπέρ της Ελλάδας με εξαίρεση το 2016 και τις τρεις τελευταίες χρονιές. 

Η αντιστροφή των τελευταίων χρόνων, η οποία αναμένεται να πάρει μόνιμο χαρακτήρα, οφείλεται στην λειτουργία του διυλιστηρίου STAR στη Σμύρνη, επένδυση της αζερικής κρατικής εταιρείας SOCAR, καθώς και αντίστοιχες επενδύσεις που υλοποιούνται με ταχύ ρυθμό σε άλλες περιοχές της Τουρκίας, που οδηγούν σε σταθερή μείωση των εισαγωγών πετρελαίου από τα ελληνικά διυλιστήρια. 

Το 2022, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 21,5%. Το εμπορικό ισοζύγιο, παρουσίασε βελτίωση και διαμορφώθηκε για την Ελλάδα με έλλειμμα ύψους 389 εκατ. ευρώ (-11,14%), εξέλιξη η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση των τουρκικών εξαγωγών πετρελαιοειδών και ηλεκτρικής ενέργειας (-47%). Ο συνολικός όγκος εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, το 2022, αυξήθηκε κατά 18,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2021/2020: 57,7%), ανερχόμενος σε 5,4 δισ. ευρώ περίπου. 

Μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε., όσον αφορά στις εξαγωγές, η Ελλάδα ήταν ο 11ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας υποχωρώντας κατά δύο θέσεις σε σύγκριση με το 2021 (9η θέση). Ενώ στις εισαγωγές, η Ελλάδα ήταν αντίστοιχα στη 10η θέση (διατήρησε τη θέση έτους 2021). 

Άμεσες επενδύσεις

Εάν υπάρχει ένας τομέας όπου έχει ανοίξει σημαντικά η ψαλίδα ανάμεσα στις δύο χώρες αυτός είναι των επενδύσεων μεταξύ τους. Η πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας σε συνδυασμό με την κατάσταση στην τουρκική οικονομία έχουν οδηγήσει αρκετούς επιχειρηματίες της γειτονικής χώρας να επενδύσουν στην Ελλάδα. Δεν είναι όμως μόνο οι επιχειρηματίες, αλλά και αρκετοί πολίτες που διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα και επενδύουν σε ακίνητα στην Ελλάδα για την απόκτηση της Golden Visa. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι η Ελλάδα πλασαρίστηκε στην πρώτη δεκάδα – και συγκεκριμένα στην 9η θέση – ως χώρα προορισμός τουρκικών επενδύσεων στο εξωτερικό. Από τα 12 εκατ. δολάρια ετήσιες εκροές προς την χώρα μας το 2019, το 2020 πρώτη χρονιά της πανδημίας έπεσαν στα 11 εκατ. δολ., σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2021 στα 21 εκατ. δολάρια και πέρυσι υπερδιπλασιάστηκαν στα 52 εκατ. δολάρια. Αντίθετα οι κεφαλαιακές εκροές από την Ελλάδα προς την Τουρκία την τελευταία διετία είναι μηδενικές

Τουρισμός

Εάν υπάρχει ένας τομέας που το 2022 μπορεί να χαρακτηριστεί ως σημείο μηδέν και επανέναρξης αυτός δεν είναι άλλος από τον τουρισμό. Πέρυσι υπήρξε «ισοπαλία» εκροών - εισροών τουριστών, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας στην χώρα μας ταξίδευσαν 585 χιλ. Τούρκοι πολίτες όταν το ίδιο χρονικό διάστημα στη γειτονική χώρα ταξίδευσαν 584 χιλ. Έλληνες πολίτες

Όπως και να έχει, οι παραπάνω αριθμοί απέχουν σημαντικά από τις τουριστικές ροές πριν την πανδημία και πρώτος στόχο που έχει τεθεί είναι οι επισκέψεις από κάθε πλευρά να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο. Τα δείγματα από το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς είναι ενθαρρυντικά καθώς έχουν αυξηθεί σημαντικά τόσο οι Τούρκοι πολίτες που επισκέπτονται την Ελλάδα όσο και οι Έλληνες που ταξιδεύουν στην Τουρκία. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ εξαγωγών... απορριμμμάτων από την Ελλάδα προς την Τουρκία

Στη μεγαλύτερη χωματερή για την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μετατραπεί η Τουρκία, καθώς δεν εφαρμόζει τους κανόνες ανακύκλωσης. Η αξία των ελληνικών εξαγωγών απορριμμάτων έφτασε πέρυσι τα 86 εκατ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί δεν φοβίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις η πτώση της τουρκικής λίρας

Απευθείας σε συνάλλαγμα πληρώνονται οι ελληνικές εξαγωγές στην Τουρκία και δεν επηρεάζονται από την πτώση της λίρας. Οι τουρκικές εξαγωγικές επιχειρήσεις δεν έχουν πολλά περιθώρια περαιτέρω συμπίεσης των τιμών τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η φέτα... νίκησε το ουίσκι στη μάχη εξαγωγών Ελλάδας - Βρετανίας

Οι πωλήσεις ρεκόρ της φέτας στη βρετανική αγορά το 2022 άνοιξαν και άλλο την ψαλίδα με το ουίσκι, που είναι το μόνο βρετανικό προϊόν στην κατηγορία τροφίμων - ποτών που έχει αξιόλογες εξαγωγές στην Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα - ΗΠΑ: Η χρονιά της μεγάλης ανατροπής στις εμπορικές σχέσεις

Ύστερα από μια δεκαετία εμπορικών πλεονασμάτων, το ισοζύγιο με τις ΗΠΑ έγινε πέρυσι ελλειμματικό. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση οδήγησαν σε αύξηση 304% στις εισαγωγές αμερικανικού LNG.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλειματικό για τη χώρα μας το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας - Τουρκίας

Για μία δεκαετία, από το 2009, το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών ήταν πλεονασματικό υπέρ της Ελλάδας. Το 2020 η αξιοσημείωτη μείωση των ελληνικών εξαγωγών πετρελαιοειδών, ανέστρεψε το εμπορικό ισοζύγιο, διαμορφώνοντας για την Ελλάδα έλλειμμα ύψους 213 εκατ. ευρώ.