ΓΔ: 1393.76 -0.28% Τζίρος: 33.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:55:30 DATA
Φώτο: Shutterstock

Η «πτήση» του Airbnb στην Ελλάδα: Από το μηδέν στις 126.000 κατοικίες

Στήριξη στις τιμές των κατοικιών και προσέλκυση ξένων επενδύσεων πρόσφερε η θεαματική ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα. Ποιοι είναι λόγοι που τις έκαναν ιδιαίτερα ελκυστικές στους ιδιοκτήτες.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην υποστήριξη των τιμών στην ελληνική αγορά κατοικίας, στα χρόνια της μεγάλης κρίσης αλλά και κατά την έξοδο από την κρίση, έπαιξε η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που μέσα λίγα χρόνια «απογειώθηκαν»: από το μηδέν στις αρχές της δεκαετίες του 2010, οι κατοικίες που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση έφθασαν τις 126.000.

Σύμφωνα με μελέτη της Alpha Bank για την ελληνική αγορά ακινήτων (Insights, Ιανουάριος 2020), η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα υπήρξε πολύ γρήγορη και βοήθησε να υποστηριχθούν οι τιμές των κατοικιών, που σημείωσαν μεγάλη πτώση στη διάρκεια της κρίσης. Μάλιστα, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έπαιξαν καταλυτικό ρόλο και στην προσέγγιση ξένων κεφαλαίων στις ελληνικές κατοικίες.

Όπως φαίνεται στα δύο σχετικά γραφήματα που παραθέτουν οι αναλυτές της Alpha Bank:

  1. Στο αριστερό γράφημα, η γαλάζια γραμμή που φθάνει μέχρι το τέλος α' εξαμήνου 2018 (στοιχεία του ΚΕΠΕ) δείχνει πώς «απογειώθηκε» ο αριθμός των κατοικιών που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση, φθάνοντας τις 126.000. Την ίδια περίοδο (μπλε μπάρα) καταγράφεται μείωση των κατοικιών που προσφέρονται για «κλασική» μακροχρόνια μίσθωση. Η ανοικτή γαλάζια μπάρα απεικονίζει το νέο δείκτη τιμών κατοικιών (2007=100), ο οποίος δείχνει ότι οι τιμές των κατοικιών σταθεροποιήθηκαν και άρχισαν να αυξάνονται από το 2016 και μετά, όταν γνώρισε τη μεγάλη της ανάπτυξη η βραχυχρόνια μίσθωση. Ο κίτρινος ρόμβος απεικονίζει τις δαπάνες ανακαίνισης κατοικιών, που έμειναν ψηλά κυρίως χάρη στην ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
  2. Στο δεξί γράφημα, φαίνεται καθαρά ότι οι σημαντικές εισροές ξένων κεφαλαίων που άρχισαν να καταγράφονται στην εγχώρια αγορά κατοικιών (γαλάζια γραμμή) κινήθηκαν παράλληλα με την «εκρηκτική» ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων (σκούρα γραμμή).

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Η ανάπτυξή τους και η συσχέτιση με τις ξένες επενδύσεις (πηγή: Alpha Bank)

airbnb_alphabank

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας, η οικονομία του διαμοιρασμού γνωρίζει παγκοσμίως γρήγορη επέκταση και διείσδυση στην παραδοσιακή οικονομία χάρη στην αξιόλογο ανάπτυξη που γνωρίζουν οι ψηφιακές πλατφόρμες, όπως η Airbnb και η HomeAway, και οι τεχνολογικές καινοτομίες. Στην Ελλάδα, υπήρξαν ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οικονομίας, που οδήγησαν στη γρήγορη ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων:

  • Μειωμένες αποδόσεις και αυξημένος κίνδυνος αθέτησης στις μακροπρόθεσμες μισθώσεις: από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, οι μακροχρόνιες ενοικιάσεις στην Ελλάδα είναι επιρρεπείς σε μειωμένες ή καθυστερημένες αποδόσεις, λόγω της οικονομικής ύφεσης που συμπίεσε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και της εξασθένησης της κουλτούρας των πληρωμών. Έτσι, οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις, στις οποίες οι μη κάτοικοι και οι τουρίστες είναι πιο πιθανό να συμμετέχουν, συνεπάγονται σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, δεδομένου ότι παράγουν υψηλότερες και άμεσες αποδόσεις χωρίς τον κίνδυνο αθέτησης.
  • Μετριασμός της φορολογικής επιβάρυνσης της ακίνητης περιουσίας: βλέποντας την κατοικία από επενδυτική σκοπιά (η τιμή του ακινήτου ισούται με την παρούσα αξία των ταμειακών ροών, δηλαδή των ενοικίων), το φορολογικό πλαίσιο που θεσπίσθηκε τα τελευταία χρόνια μειώνει την παρούσα αξία των μελλοντικών ταμιακών ροών των ακινήτων, άρα και την αξία τους. Από την άποψη αυτή, η οικονομία του διαμοιρασμού μπορεί να συμβάλει στην αντιστάθμιση των αρνητικών επιπτώσεων της φορολογίας. Μέχρι πρόσφατα, οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ήταν μη φορολογούμενες, σε αντίθεση με τις μακροπρόθεσμες, οι οποίες φορολογούνται με συντελεστές που κυμαίνονται από 15% έως 45%, ανάλογα με το συνολικό δηλωμένο εισόδημα του φορολογουμένου. Ιδίως στο πλαίσιο του σημερινού περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων, η οικονομία του διαμοιρασμού συμβάλλει στο να αντιμετωπίζεται η κατοικία ως ελκυστικότερη επένδυση για τους ιδιοκτήτες και επενδυτές, επιτρέποντας υψηλότερες αναμενόμενες αποδόσεις σε σύγκριση με άλλες μορφές επενδύσεων, όπως τραπεζικές καταθέσεις, κινητές αξίες ή επενδύσεις σε μετοχές.
  • Δευτερεύουσα κατοικία: οι δευτερεύουσες κατοικίες που ανήκουν σε Έλληνες πολίτες μπορούν να αυξήσουν την προσφορά κατοικιών σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Πολλοί Έλληνες πολίτες έχουν μια δευτερεύουσα κατοικία. Συνήθως, οι δευτερεύουσες κατοικίες βρίσκονται στην ύπαιθρο ή στον τόπο καταγωγής τους. Επιπλέον, αυτές οι δευτερεύουσες κατοικίες χρησιμοποιούνται συνήθως από τους ιδιοκτήτες τους μόνο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα εντός του έτους, αλλά συνδέονται με υψηλό κόστος (λογαριασμοί κοινής ωφέλειας, ΕΝΦΙΑ, κόστος συντήρησης). Έτσι, οι ιδιοκτήτες δευτερεύουσας κατοικίας μπορούν να προσπαθήσουν να μετριάσουν το κόστος αυτό, νοικιάζοντας την κατοικία τους μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
  • Γκρίζα οικονομία: το κόστος ανακαίνισης και συντήρησης είναι χαμηλότερο στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Ειδικότερα, ο μέσος δείκτης τιμών που αναφέρεται στο κόστος συντήρησης και επισκευής των κατοικιών είναι χαμηλότερος στην Ελλάδα (μέσος όρος 2016 - 2018: 99,47) από το μέσο όρο της Ε.Ε. (μέσος όρος 2016 - 2018:102,77). Οι πλατφόρμες ανταλλαγής κατοικιών βασίζονται σε μηχανισμούς που παρέχουν κριτικές από χρήστες και καθορίζουν τη φήμη της κάθε κατοικίας που προσφέρεται. Έτσι, είναι προαπαιτούμενο οι ιδιοκτήτες να κρατούν τα σπίτια τους καθαρά και να επισκευάζουν τυχόν ζημιές, γεγονός που συνεπάγεται σημαντικό κόστος συντήρησης. Ωστόσο, συνταξιούχοι και αυτοαπασχολούμενοι στην Ελλάδα μπορούν να συμβάλουν στην προσωπική τους προσπάθεια χωρίς να πληρώνονται, ενώ η υψηλή φοροδιαφυγή, η οποία μειώνει το πραγματικό κόστος των υπηρεσιών συντήρησης, δημιουργεί κίνητρα για μια περαιτέρω ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μισθώσεις.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμμαχία κατά της Airbnb από 11 πόλεις της Ευρώπης

Εντάσσεται και η Πράγα στην ομάδα πόλεων που ζητούν ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και προωθεί περιοριστικά μέτρα. Η δικαίωση της Airbnb από το Ευρωδικαστήριο. Οι αντιδράσεις στην Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθαρό τοπίο στα ακίνητα: Παγώνουν δύο φόροι και οι αντικειμενικές τιμές

Σταθερό περιβάλλον για τα ακίνητα με νέα αναβολή ΦΠΑ, φόρου υπεραξίας και αύξησης των αντικειμενικών τιμών. Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο. Οι ελαφρύνσεις φόρων - εισφορών και οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων.
STE, Symvoulio Epikrateias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To ΣτΕ θα κρίνει αν θα ακυρωθεί το τέλος επιτηδεύματος στο Airbnb

Η ΠΟΜΙΔΑ, ο «Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» και πέντε εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων ζητούν από το ΣτΕ να ακυρωθεί η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδέυματος.
airbnb-akinita-tourismos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται ριζικές ανατροπές στο τοπίο της βραχυχρόνιας μίσθωσης το 2025

Οι νέες ρυθμίσεις, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία, φιλοδοξούν να αποκαταστήσουν την ισορροπία στην αγορά ακινήτων, δίνοντας έμφαση στη στήριξη της μακροχρόνιας μίσθωσης και ενισχύοντας τα μέτρα ασφάλειας και ποιότητας για τα βραχυχρόνια καταλύματα.