ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Πακτωλός επενδύσεων 3,5 δισ. για τα «πράσινα» κτίρια

Μεγάλα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ θα κατευθυνθούν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια και θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Αναβαθμίζονται και 30 μεγάλα κτίρια του Δημοσίου.

Μια νέα αγορά ανοίγει δυναμικά στο χώρο των ακινήτων, αυτή των ενεργειακών αναβαθμίσεων σε ιδιωτικά και δημόσια κτίρια. Τα χρήματα που πρόκειται να πέσουν σε αυτή την αγορά, μόνο από το ΕΣΠΑ, υπολογίζονται σε 3,5 δισ ευρώ, πόροι ικανοί να κινητοποιήσουν και πολλά ιδιωτικά κεφάλαια.

Το αποκάλυψε χθες η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά την ομιλία της στο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο, λέγοντας ότι η «μερίδα του λέοντος» των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ (2021-2027) για το ΥΠΕΝ, δηλαδή περί τα 3,5 δισ. ευρώ, θα κατευθυνθεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια, που μαζί με την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών, μπορούν να δημιουργήσουν περί τις 60.000 μόνιμες θέσεις εργασίας. 

Τον τόνο της νέας αυτής αγοράς δίνουν οι φιλόδοξοι στόχοι της χώρας για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, καθώς ο κτιριακός τομέας της χώρας θεωρείται από τους πλέον σπάταλους και ρυπογόνους πανευρωπαϊκά, επίδοση που η κυβέρνηση θέλει να ανατρέψει.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τα ελληνικά κτίρια παράγουν το 40% της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας της χώρας, αποτελώντας τη σημαντικότερη πηγή ρύπανσης.

Ο πήχης επομένως έχει μπει πολύ ψηλά. Στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που εστάλη πρόσφατα προς έγκριση στη Κομισιόν, προβλέπεται ότι μέχρι το 2030 θα πρέπει να έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον… 38% η κατανάλωση ενέργειας στο σύνολο των κτιρίων της χώρας, σε σύγκριση με τα ποσοστά του 2007.

Πρόκειται για ένα τεράστιο στοίχημα, όπως ακριβώς και με τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Απαιτεί επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, εμπλοκή των τραπεζών με δάνεια, φοροαπαλλαγές για τέτοιες ανακαινίσεις, μαζί με άλλα κίνητρα και δραστηριοποίηση χιλιάδων επαγγελματιών της οικοδομής.

Διαβάζοντας το νέο ΕΣΕΚ προκύπτει ότι κατά την επόμενη δεκαετία, μόνο στο Δημόσιο, θα πρέπει να πραγματοποιείται ετήσια ενεργειακή ανακαίνιση σε έκταση τουλάχιστον 5.400 τ.μ., ίση με το 3% του συνολικού εμβαδού των κτηρίων της κεντρικής δημόσιας διοίκησης.

Στην ουσία μιλάμε για γενναίες αναβαθμίσεις περίπου 30 μεγάλων κτιρίων, συνολικού εμβαδού 177.922 τ.μ., από τις εγκαταστάσεις της Βουλής και της Προεδρίας της Δημοκρατίας μέχρι τα υπουργεία Ναυτιλίας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εξωτερικών, Υποδομών, Υγείας, Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Εθνικής Άμυνας.

Στο μέτωπο του ιδιωτικού τομέα εκτιμάται ότι θα πρέπει κάθε χρόνο και μέχρι το 2030 να αναβαθμίζονται ενεργειακά ή και να αντικαθίστανται από νέα ενεργειακά αποδοτικότερα κατά μέσο όρο 60.000 κτίρια. Δηλαδή, μιλάμε για ένα σύνολο 600.000 κτιρίων!

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Τα μέσα για να επιδοτηθούν τέτοια γιγάντια projects βρίσκονται στο ΕΣΠΑ, όπως ανέφερε χθες η κ. Σδούκου, καθώς και στις λεγόμενες συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης (energy performance contracts), τις οποίες προβλέπει το νέο ΕΣΕΚ, και οι οποίες έχουν στόχο να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτηρίων.

Το εργαλείο αυτό, το οποίο προωθούν η Eurostat και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, επιτρέπει τη συνεργασία οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης με ιδιώτες για την ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών τους.

Κινείται στη λογική ότι οι ΟΤΑ μπορούν να δανείζονται δίχως τα δάνεια να εγγράφονται στα ελλείμματά τους, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, υπό την προϋπόθεση ότι ο εργολάβος θα θεωρείται ιδιοκτήτης των υλικών που θα τοποθετούνται στα κτήρια για την αναβάθμιση.

Τέτοια εργαλεία, που έχουν δοκιμαστεί σε ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις με ενθαρρυντικά αποτελέσματα, μπορούν να συμβάλλουν στην αντικατάσταση μεταξύ άλλων συστημάτων θέρμανσης, κλιματισμού, κουφωμάτων, κ.ο.κ.

«Ετοιμάζουμε πυρετωδώς τα νέα προγράμματα εξοικονόμησης για τα ιδιωτικά και δημόσια κτίρια και για τη βιομηχανία, αλλά και το εθνικό σχέδιο για την ηλεκτροκίνηση», τόνισε χαρακτηριστικά χθες η κα. Σδούκου, προαναγγέλοντας ταυτόχρονα την εμφάνιση το προσεχές διάστημα νέων εργαλείων για να πάρουν μπροστά οι πράσινες business στον κτιριακό τομέα, δίνοντας μια νέα ώθηση στον κλάδο της οικοδομής και των συναφών επαγγελμάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σδούκου: Κονδύλια 6,25 δισ. για προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι τα προηγούμενα χρόνια διατέθηκαν 2 δισ. για προγράμματα εξοικονομώ, αντικατάσταση οικιακών συσκευών, θερμοσίφωνες, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών κ.α.
businessdaily-Symfonia-Ergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απολογισμός στα προγράμματα ΕΣΠΑ: Τα θετικά σημεία και οι αδυναμίες

Μεγάλη συμμετοχή επιχειρήσεων στα προγράμματα Πράσινης Μετάβασης, μικρότερη στα προγράμματα Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα στην αξιολόγηση αιτήσεων. Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής*.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μυθικές επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση: Θα χρειαστούν 165 δισ. ευρώ

Αλλάζει πίστα στην αγορά ενέργειας η χώρα με το αναθεωρημένο σχέδιο που κατατέθηκε στην Κομισιόν. Ο ρόλος των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και οι προβληματισμοί για το δίκτυο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλ. Σδούκου: Πάνω από 8 δισ. ευρώ θα επενδυθούν στην πράσινη ενέργεια

Η υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος υπογράμμισε τα σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία από την πράσινη μετάβαση. Σημαντικοί παίκτες στα ενεργειακά έργα του εξωτερικού οι ελληνικές εταιρείες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση και σε επιχειρήσεις με πρόγραμμα «Ανακυκλώνω, αλλάζω συσκευή»

Τροπολογία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος ανοίγει τον δρόμο για την εκκίνηση προγράμματος επιδότησης για την αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών από επιχειρήσεις, προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ.
businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μένει πίσω η κυβέρνηση στα ορόσημα για κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Ασφυκτικές οι προθεσμίες για έργα που πρέπει να προωθήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, δυσκολίες με το καλώδιο οπτικών ινών στο Αιγαίο, την ψηφιοποίηση εγγράφων και το Κτηματολόγιο. Αγώνας δρόμου για 5,3 δισ. ευρώ.