ΓΔ: 2481.33 0.88% Τζίρος: 336.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Russia, Rossia, Sanctions, Kiroseis
Φωτο: Shutterstock

Μπλόκο από την ΕΕ στα τάνκερ που σπάνε το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Θα αποκλείονται πλήρως από τα ευρωπαϊκά λιμάνια όσα τάνκερ μεταφορτώνουν ρωσικά πετρέλαιο από άλλα πλοία για να σπάσουν το εμπάργκο στην Ευρώπη ή για να το διακινήσουν σε τρίτες χώρες σε τιμή άνω των 60 δολ.. το βαρέλι.

Ακόμη πιο αυστηρούς κανόνες και πιο σκληρή εποπτεία στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου περιλαμβάνει το 11ο πακέτο κυρώσεων ενάντια στη Μόσχα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Βασικός στόχος είναι να μειωθεί η τροφοδότηση της «πολεμικής μηχανής» της Ρωσίας στον πόλεμο ενάντια στην Ουκρανία. Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία αρκετές ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες πραγματοποιούν μεταφορά ρωσικού πετρελαίου μέσω πλοίων ανοικτά του Μεσσηνιακού Κόλπου. 

Τονίζεται ότι η νέα απόφαση της ΕΕ δεν σημαίνει πλήρη απαγόρευση της πρακτικής που ακολουθούν ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, που μεταφορτώνουν ρωσικό πετρέλαιο σε διεθνή ύδατα. Μπορούν να το κάνουν, αρκεί το πετρέλαιο να μην προορίζεται για την ευρωπαϊκή αγορά, όπου εφαρμόζεται το εμπάργκο και να μην διακινείται σε τρίτες χώρες σε τιμή υψηλότερη των 60 δολ.

Σε όσα πλοία διαπιστώνεται ότι παραβιάζουν αυτές τις δύο απαγορεύσεις, αλλά και όσα κλείνουν τα συστήματα πλοήγησης όσο βρίσκονται στα ανοικτά για να μην μπορούν να εντοπίζονται από τις αρχές, με βάση το νέο πακέτο κυρώσεων θα επιβάλλεται απαγόρευση εισόδου σε όλα τα ευρωπαϊκά λιμάνια.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ένωσης,

  • «Εν όψει της απότομης αύξησης των παραπλανητικών πρακτικών από πλοία που μεταφέρουν αργό πετρέλαιο και πετρελαιοειδή, το Συμβούλιο αποφάσισε να απαγορεύσει την πρόσβαση σε λιμένες και υδατοφράκτες της ΕΕ σε κάθε πλοίο που προβαίνει σε μεταφορές από πλοίο σε πλοίο, εάν οι αρμόδιες αρχές έχουν βάσιμες υποψίες ότι το πλοίο είτε παραβιάζει την απαγόρευση εισαγωγής θαλάσσιων ρωσικών αργών πετρελαίων και πετρελαιοειδών στην ΕΕ, είτε μεταφέρει ρωσικό αργό πετρέλαιο ή πετρελαιοειδή που έχουν αγοραστεί πάνω από το ανώτατο όριο τιμών που έχει συμφωνηθεί από διεθνή συνασπισμό χωρών (σ.σ.: έως 60 δολ. το βαρέλι).
  • Η ίδια απαγόρευση θα ισχύει και για τα πλοία όταν οι αρμόδιες αρχές έχουν βάσιμες υποψίες ότι παρεμβαίνουν παράνομα, απενεργοποιούν ή θέτουν εκτός λειτουργίας με άλλο τρόπο το σύστημα πλοήγησής τους κατά τη μεταφορά ρωσικού αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών κατά παράβαση διεθνών συμφωνιών, κανόνων και προτύπων».

Παράλληλα, αναφέρεται ότι η ΕΕ επέκτεινε την απαγόρευση της οδικής μεταφοράς εμπορευμάτων στην ΕΕ σε ρυμουλκούμενα και ημιρυμουλκούμενα που έχουν ταξινομηθεί στη Ρωσία, ακόμη και όταν αυτά μεταφέρονται από φορτηγά που έχουν ταξινομηθεί εκτός Ρωσίας.

Εξάλλου, η προσωρινή παρέκκλιση που χορηγήθηκε στη Γερμανία και την Πολωνία για την προμήθεια αργού πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω του βόρειου τμήματος του πετρελαιαγωγού Druzhba θα λήξει. Ωστόσο, το πετρέλαιο που προέρχεται από το Καζακστάν ή άλλη τρίτη χώρα θα μπορεί να συνεχίσει να διέρχεται από τη Ρωσία και να εισάγεται στην ΕΕ μέσω του πετρελαιαγωγού Druzhba.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυβερνοασφάλεια υπολογιστή
ΔΙΕΘΝΗ

Υποψίες κυβερνοεπίθεσης στα τεχνικά προβλήματα ΕΕ-νέες κυρώσεις σε πλοία

Η Ύπατη Εκπρόσωπος ΕΕ, Κάγια Κάλας, ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε ρωσικούς και λευκορωσικούς στόχους, βάζοντας έμφαση σε πίεση στη Μόσχα και στήριξη στο Κίεβο. Ζήτησε ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Μασσαλία: Κατάσχεση ρωσικού τάνκερ Deliver που ανήκει σε «σκιώδη στόλο»

Τάνκερ του ρωσικού «σκιώδους στόλου» οδηγήθηκε στ' ανοιχτά της Μασσαλίας, αφού κατασχέθηκε κοντά στη Σικελία. Είναι ένα από τα εννέα που κατασχέθηκαν στην Ευρώπη φέτος για παράκαμψη κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας: Συμμαχία Ελλάδας-Ιταλίας για τη ναυτιλία και τα λιμάνια

Ο Υπ. Ναυτιλίας Β. Κικίλιας από Ρώμη τόνισε τη συνεργασία Ελλάδας-Ιταλίας για ενίσχυση της ναυτιλίας και δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, με στόχο ανταγωνιστικότητα Ευρώπης χωρίς επιβάρυνση της μέσης οικογένειας.
Αντόνιο Κόστα πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κόστα: Η ΕΕ πρέπει να εκφράζει μόνη της τις θέσεις της στη Μόσχα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, τόνισε πως η ΕΕ δεν είναι μεσολαβητής στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά στηρίζει τη χώρα, διατηρώντας ανοιχτή διπλωματική επικοινωνία με τη Μόσχα χωρίς αξιόπιστα σημάδια διαλόγου.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν θεωρεί την ΕΕ εταίρο για διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε την ΕΕ ως εταίρο σε συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν πραγματικές διαπραγματεύσεις και στηρίζουν το καθεστώς Ζελένσκι για τη συνέχιση της σύγκρουσης.