ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κυβερνοασφάλεια υπολογιστή
Φώτο: Shutterstock

Υποψίες κυβερνοεπίθεσης στα τεχνικά προβλήματα ΕΕ-νέες κυρώσεις σε πλοία

Η Ύπατη Εκπρόσωπος ΕΕ, Κάγια Κάλας, ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε ρωσικούς και λευκορωσικούς στόχους, βάζοντας έμφαση σε πίεση στη Μόσχα και στήριξη στο Κίεβο. Ζήτησε ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.

Στις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την Ουκρανία αναφέρθηκε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάγια Κάλας. Όπως υπογράμμισε, οι βασικές προτεραιότητες της Ένωσης είναι ενίσχυση της πίεσης προς τη Μόσχα και μεγαλύτερη υποστήριξη προς το Κίεβο.

Σύμφωνα με την ίδια, οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν την επιβολή κυρώσεων σε ναυτιλιακές εταιρείες που σχετίζονται με τον "σκιώδη" ρωσικό στόλο, καθώς και σε άτομα στη Λευκορωσία που συνδέονται με υβριδικές απειλές κατά των χωρών της ΕΕ. Η Κάλας ανέφερε ότι «σήμερα επιβάλαμε κυρώσεις σε αρκετά άτομα που συνδέονται με τις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες Lukoil και Rosneft, καθώς και σε ναυτιλιακές εταιρείες». Παράλληλα, προστέθηκαν 40 πλοία στη λίστα κυρώσεων, ενώ οι κυρώσεις σε πλοία του "σκιώδους στόλου" θα επιβάλλονται πλέον σε μηνιαία βάση.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σημείωσε ότι, λόγω της αύξησης των υβριδικών επιθέσεων από τη Λευκορωσία, επεκτάθηκε το καθεστώς κυρώσεων ώστε να στοχεύονται όσοι θεωρούνται υπεύθυνοι. Όπως τόνισε, το μήνυμα της ΕΕ είναι σαφές: «Αυτοί που απειλούν την ασφάλειά μας θα αντιμετωπίσουν συνέπειες».

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο η Ουκρανία να εγκαταλείψει τον στόχο ένταξης στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα σταθερές εγγυήσεις ασφαλείας, η Κάλας δήλωσε πως οι υπουργοί ήταν ξεκάθαροι ότι κάθε ειρηνική συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει ισχυρές εγγυήσεις. Τόνισε ότι οι εγγυήσεις αυτές πρέπει να είναι ουσιαστικές και όχι μόνο θεωρητικές, με συγκεκριμένη παρουσία στρατιωτών και δυνατοτήτων, ώστε να αποτρέπεται πιθανή νέα επίθεση της Ρωσίας. Επανέλαβε επίσης ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει ειρήνη και πως η πίεση για περισσότερες παραχωρήσεις αποτελεί μέρος της ρωσικής διαπραγματευτικής τακτικής.

Η Κάγια Κάλας διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, και τον Τζάρεντ Κούσνερ, δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω τεχνικών ζητημάτων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης. Όπως ανέφερε, «η τεχνολογία δεν λειτούργησε σωστά» και έτσι δεν υπήρξε ουσιαστική συζήτηση για το δάνειο αποζημιώσεων.

Το θέμα του δανείου προς την Ουκρανία συζητήθηκε μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με την Κάλας να επισημαίνει ότι το δάνειο αποζημιώσεων θεωρείται η πιο βιώσιμη λύση αυτή τη στιγμή. Όπως ανέφερε, «θα φύγει η πίεση από το Βέλγιο» και υπάρχει διάθεση μεταξύ των κρατών-μελών να μοιραστούν το βάρος και τον κίνδυνο. Πρόσθεσε ότι είχε προτείνει τα ομόλογα του ευρώ ως εναλλακτική, ωστόσο δεν υπήρξε συναίνεση από όλα τα κράτη-μέλη, καθιστώντας το δάνειο αποζημιώσεων την καλύτερη επιλογή προς το παρόν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Διήμερη εκεχειρία στην Ουκρανία για την Ημέρα Νίκης

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία για τις 8-9 Μαΐου λόγω των εορτασμών της νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας. Η Ουκρανία συμφώνησε, αλλά κατηγορεί τη Ρωσία ότι παραβίασε ήδη την εκεχειρία συνεχίζοντας τις επιθέσεις.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ παραμένει αμετακίνητη στο Κίεβο παρά τις ρωσικές απειλές

Η ΕΕ διαβεβαιώνει πως δεν θα αλλάξει στάση ούτε παρουσία στο Κίεβο, παρά τις απειλές της Ρωσίας για αναπόφευκτα αντίποινα αν διαταραχθούν οι εορτασμοί για τη νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας, καλώντας πρεσβείες να αποχωρήσουν.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ δεν θα ξεφορτώσει πλοίο με σιτηρά που φέρεται να έκλεψε η Ρωσία

Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι πλοίο με σιτηρά, που η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι έκλεψε η Ρωσία, δεν θα ξεφορτώσει στο Ισραήλ, μετά από αίτημα του Κιέβου για κατάσχεση του φορτίου. Η εισαγωγική εταιρεία αρνήθηκε το φορτίο.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία απορρίπτει τις νεες κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ

Η Ρωσία καταγγέλλει ως αβάσιμες τις νέες κυρώσεις της ΕΕ για την Ουκρανία, τονίζοντας ότι δεν έχουν νομιμοποίηση ΟΗΕ και παραβιάζουν δικαιώματα άλλων χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής αντιπροσωπείας.