Στα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η εγχώρια αμυντική βιομηχανία τα τελευταία δέκα χρόνια για να καλύψει το χαμένο έδαφος και σε αυτά που πρέπει να γίνουν από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, για να αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα αναφέρεται σε άρθρο του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) Τάσος Ροζολής.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, για την ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας είναι αναγκαία «μια κυβερνητική δομή η οποία θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την Αμυντική Βιομηχανία με κεντρική στρατηγική πολιτική. Η δημιουργία της θα έχει μία συνολική και όχι αποσπασματική πολιτική προώθησης και ανάπτυξης του κλάδου. Με τον τρόπο αυτό, θα σταματήσει επιτέλους η «a la carte» αντιμετώπισης της συμμετοχής της Αμυντικής Βιομηχανίας στα Εξοπλιστικά Προγράμματα».
Ολόκληρο το άρθρο του Τ. Ροζολή:
«Η εβδομάδα που διανύουμε, όντας η τελευταία πριν τις δεύτερες εκλογές, είναι ο κατάλληλος χρόνος για να απευθύνουμε τις προτάσεις μας προς την νέα κυβέρνηση.
Η Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία-ΕΑΒΙ, τα τελευταία χρόνια έκανε ιδιαίτερα σημαντικά βήματα για την ανάκτηση όσων έχασε στα δύσκολα χρόνια της 10ετούς οικονομικής κρίσης.
Η ΕΑΒΙ έχοντας αφήσει πίσω πολλές από τις στρεβλώσεις και τα λάθη του παρελθόντος, εστιάζει πλέον σε μια ισχυρή και υγιή ανάπτυξη με έντονα εξωστρεφή χαρακτηριστικά από την οποία μπορούν να ωφεληθούν εκτός των ελληνικών εταιρειών, τόσο οι Ένοπλες Δυνάμεις όσο και η Χώρα μας, προκειμένου να ισχυροποιήσει το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό της προφίλ.
Η περίοδος που διανύουμε, χαρακτηρίζεται από τις έντονες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει αναδείξει την επείγουσα ανάγκη ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας. Την ίδια στιγμή στη χώρα μας βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά εξοπλιστικά προγράμματα για την ενίσχυση και αναβάθμιση των Ένοπλων Δυνάμεων, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τα παραπάνω συνθέτουν ένα σκηνικό που κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη όχι απλά να επιβιώσει η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία αλλά να αναπτυχθεί ουσιαστικά με στόχο την εξασφάλιση του εφοδιασμού των ΕΔ και την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλλει στην οικονομία και την ανάπτυξή της.
Το βασικό στρατηγικό βήμα προς την κατεύθυνση στήριξης της ΕΑΒΙ, το οποίο αποτελεί το κύριο αίτημα του ΣΕΚΠΥ τα τελευταία 10 χρόνια, είναι η δημιουργία ξεχωριστής Κυβερνητικής Δομής με τη μορφή Υφυπουργείου αρμόδιου για την Αμυντική Βιομηχανία.
Μια κυβερνητική δομή η οποία θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την Αμυντική Βιομηχανία με κεντρική στρατηγική πολιτική. Η δημιουργία της θα έχει μία συνολική και όχι αποσπασματική πολιτική προώθησης και ανάπτυξης του κλάδου.
Με τον τρόπο αυτό, θα σταματήσει επιτέλους η «a la carte» αντιμετώπισης της συμμετοχής της Αμυντικής Βιομηχανίας στα Εξοπλιστικά Προγράμματα.
Άλλωστε η ενίσχυση των ΕΔ με τους νέους εξοπλισμούς θα έχει μειωμένη αξία αν δεν εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην παραγωγή αλλά και στην εν συνεχεία υποστήριξή τους.
Η μειωμένη συμμετοχή της ΕΑΒΙ στους πρόσφατους εξοπλισμούς θα είχε αποφευχθεί, αν υπήρχε η θεσμική δομή και το πλαίσιο στήριξης της ΕΑΒΙ.
Ελπίζουμε, επειδή αυτή η πρόταση έχει την ευρύτερη αποδοχή των πολιτικών σχηματισμών, να την δούμε να γίνεται πράξη στη νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές.
Η Κυβερνητική αυτή δομή θα μπορούσε να υλοποιήσει με επιτυχία τον δεύτερο στρατηγικό στόχο, που είναι η απαίτηση από τους αναδόχους των Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, είτε αφορούν προμήθεια είτε εκσυγχρονισμό-αναβάθμιση, να δεσμεύονται για Βιομηχανικές Επιστροφές που δεν μπορεί να είναι μικρότερες του 30% του κόστους των αντίστοιχων συμβολαίων, όπως απαιτείται από όλες τις χώρες διεθνώς.
Οι Βιομηχανικές αυτές Επιστροφές θα διασπείρονται σε όλο το φάσμα της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας και θα αφορούν σε ανάθεση υποκατασκευαστικού έργου για την εγχώρια αλλά και διεθνή αγορά, συμμετοχή στην εν συνεχεία υποστήριξη και συντήρηση, μεταφορά τεχνολογίας, συμμετοχή από κοινού σε R&D προγράμματα με ελληνικές εταιρείες, με στόχο να διαρκούν σε βάθος χρόνου αντίστοιχου με την επιχειρησιακή ζωή των οπλικών συστημάτων.
Η δέσμευση των εταιρειών (Γάλλοι και Ιταλοί) που διεκδικούν το πρόγραμμα των κορβετών για Βιομηχανικές Επιστροφές πάνω από 30%, αποδεικνύει ότι δεν είναι υπερβολική ή παραπάνω απαίτηση.
Η υποστήριξη τέλος ελληνικών εταιρειών που αναπτύσσουν πρωτοποριακά προϊόντα σε τεχνολογίες αιχμής (Drones, Ήλεκτρο-οπτικά, Κυβερνοάμυνα κλπ) αποτελεί τον τρίτο κύριο πυλώνα ανάπτυξης της ΕΑΒΙ.
Οι ελληνικές εταιρείες στον αμυντικό τομέα εξελίσσονται, αναπτύσσονται με εξωστρέφεια και αξιοποιούν νέους επιστήμονες και το εξειδικευμένο προσωπικό. Η 5η θέση που έλαβαν στα Ευρωπαϊκά Αμυντικά Προγράμματα της προηγούμενης χρονιάς αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τη δυναμική αυτή.
Το προηγούμενο διάστημα, η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία έδωσε δυναμικό παρών με συμμετοχή άνω των 100 ελληνικών εταιρειών στην Αμυντική Έκθεση DEFEA, η οποία διοργανώθηκε με τη συνεργασία του ΣΕΚΠΥ, από την ROTA. Σε ένα άκρως διεθνές περιβάλλον, με περισσότερες από 250 συμμετοχές από την παγκόσμια αμυντική βιομηχανία, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε πλήθος συνεργειών και συνεργασιών με τις εγχώριες εταιρείες.
Όλες οι παραπάνω θετικές εξελίξεις αναδεικνύουν την αδήριτη ανάγκη για θεσμική στήριξη και εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων προκειμένου να υλοποιήσουμε το στόχο για μια ισχυρή και ανταγωνιστική εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
Ας μη χαθεί λοιπόν κι άλλος χρόνος και κυρίως η ευκαιρία της συγκεκριμένης περιόδου. Ισχυρή Αμυντική Βιομηχανία σημαίνει Ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και αυτό σημαίνει Ισχυρή Ελλάδα».